Една година властта е глуха за музея на Иван Милев

Единствените запазени стенописи на Иван Милев се намират в Казанлък. Част от интериора са на частен дом, а от миналия февруари къщата е обявена за продан. По последна информация, с която разполага екипът на Пресс ТВ, клиенти няма, които да платят исканата цена от половин милион евро, за да станат собственици на забележителната „Къща с кулата“ в центъра на Казанлък, обявена за архитектурна ценност.

Причината една от най-изящните къщи у нас, построена е в началото на XX век от софийския архитект Никола Занков и зографисана от Иван Милев през 1925 г., да се продава е невъзможността на собствениците й да я поддържат. Наследниците на Стоян-Стайновия род са принудени на тази стъпка, тъй като вече са възрастни и им е изключително трудно да продължават да се грижат за сградата, понеже живеят в София.

С продажбата на този емблематичен казанлъшки дом опасността от загубата на автентичния му интериор е твърде вероятна, защото не е ясно какъв купувач би се появил и дали ще притежава респект и почит към високото изкуство, за да го оцени и опази. Възможната загуба би била за цялото българско изкуство и памет.

За една година време властта в Казанлък, организирана в общинска администрация и подчинените й второстепенни разпоредители с бюджетни средства – културните институти, не проявиха ни най-малка чувствителност по въпроса. Никакви белези на заинтересованост, още по-малко на тревога, че Града на стоте художници може да изгуби завинаги стенописите и удивителната къща в сърцето на Казанлък. С пълна тишина се покри и професионалната гилдия на местните художници от СБХ, както и т. нар. свободни творци.

Стопаните на имота – наследници на небезизвестния Стоян-Стайнов род, не искат да я дарят на родния град на родоначалника си и на живописеца Иван Милев, защото не са убедени, че ще се спази волята им къщата да стане музей на художника. Аргументът им е обида и несигурност. Огорчението им е огромно, тъй като предците им от известната българска фамилия са дарявали неведнъж на града, но в определени случаи волята им е грубо погазена. Например: построената специално и дарена на Казанлък сграда за Детски здравен дом, днес е офис на управляващата ГЕРБ.   

Хората се притесняват, че дарена на община Казанлък, къщата може да бъде деактувана и продадена поради апетитното си местонахождение, на нейно място да изникне друга сграда, а наследството на Иван Милев – изличено за културната общност. Те са предприели отчаяния ход да я предложат за продан с надеждата „Къщата с кулата“ все пак да намери своя добър стопанин с изтънчено разбиране за ценността и перспективата пред този имот.

Единствена изкуствоведът с родови корени от Казанлък – проф. Милена Георгиева, прояви остра болезненост и организира онлайн петиция, в която приобщи видни интелектуалци, подкрепящи призива й, че трябва „да се погрижим за това наследство и то да стане общонародно и общодостъпно“ като къщата се превърне в музей на Иван Милев, за което да помогнат местната и държавната власт.

Проф. Георгиева настоя: „Нека не пропускаме този невероятен шанс за Казанлък и българската култура!“.

В отговор на апела на професора по изкуствознание община Казанлък обеща среща с Министерството на културата, която не предприе.

Казанлъшката структура на Съюза на българските художници /СБХ/ излезе за кратко изпод глухата си завивка по темата и изпрати писмо до казанлъшката кметица. В него СБХ-Казанлък от Града на стоте художници, вместо да се застъпи и твърдо да настоява за спешно решение и опазване на културната ценност, се обяви за наследник на творчеството на Иван Милев и самоуверено заяви, че настоява задното помещение на и без това портативната т.нар. Изложбена зала на ул.“Искра“ 4, да бъде наречена на името му, а професионалната гилдия да излага там творбите си. Защото въпросното местно СБХ отдавна мечтаело да се кръсти с името на Милев и да има свое арт-пространство.

Кметицата бързо даде Оk на това предложение, а доминираният от ГЕРБ, арсеналските експерти и ДПС общински съвет гласува „за“.

Така и СБХ, и община, и общински съветници си измиха ръцете и продължиха да се държат дистанцирано спрямо идеята за създаване на музей на Иван Милев в „Къщата с купола“.

Скоро ще отбележим годишнина от рождението на Иван Милев на 18 февруари и една година позор за всички казанлъчани, откакто властта и интелигенцията мълчат за създаването на музей на художника.

Твърде вероятно е скоро да маркираме и годишнина от затриване на стенописите му, само че не от бомбите на Втората световна война, които са изличили стенописите му в софийски сгради, а от изтреблението на монументалното му творчество заради безразличието на родния му Казанлък – Града на стоте художници.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram