Д-р Чобанов, ПП Републиканци за България: Тук съм, защото все още има хора с идеали, които искат България да върви напред

Интервю  с анестезиологът д-р Живко Чобанов

Лекарят Чобанов:

Тук съм, защото все още има хора с идеали, които искат България да върви напред

Визитка:

Трима казанлъчани са в листата с кандидати за народни представители на ПП Републиканци за България.

  Един от тях е анестезиологът от МБАЛ  Казанлък – д-р Живко Чобанов.

Доктор Чобанов, който познават хиляди пациенти и който  е върнал в живота хиляди пациенти, заслужено има отредено 3-то място в листата на една от най- новите политически формации у нас, но и най- обещаваща откъм Програма и нови  лица.

 За всички тях важи правилото на трите Е-та: експертност, енергия,  екип.

 Това е и мотивът на доктор Живко Чобанов да е част от тази листа.

 Лекарят, който близо година е с изключително натоварено ежедневие и дели времето си между болницата  Казанлък и тази в Карлово, поради сериозния дефицит на специалисти като него- анестезиолози – реаниматори е убеден, че здравеопазването е политика. И то най -добрата политика, както и че  за качеството на  политиката в дадена страна мерилото е  здравеопазването и здравето на народа.

  Още за актуалните теми на днешния ден- Ковид  19, както и  за мотива на медика да е част от листата на ПП Републиканци за България,  в този разговор:

  • Д-р Чобанов,  много ваши колеги в момента са част от различни партийни листи за предстоящите избори. Вие също сте част от една, на ПП Републиканци за България . Според вас имат ли място лекарите в  българският парламент и ако да, как и защо? Как си обяснявате този интерес на медиците в листите?

– Пандемията от миналата година извади нашето съсловие – на лекари и на медицински сестри, и на хората, които се занимават с лечението на тези пациенти,  както и на онези, с нужда от терапия, на преден план.  Ситуацията е тежка. В българския парламент трябва да има лекари, които са запознати с проблемите в момента, с несгодите на  българския пациент, с несгодите на нашата работа, с трудността и тежестта на ситуацията, за да може да бъдем полезни на българския народ

– Ако приемем, че в момента сте български депутат, какъв съвет бихте дали на премиера за решаване  на Ковид кризата в страната?

– На първо място, всички, не само премиерът, да спазват предписаните противоепидемични мерки. Поради няколко причини:  за да можем да съхраним най-ценното на нацията – човешкият живот. Това е човешкото здраве и работоспособността на хората в активна възраст. Ако трябва да определим различните групи, най-голямата ценност за всяка една държава, за всяка една нация – са децата. Второ, за да съхраним живота и бъдещето на децата, тъй като  виждаме, че вирусът е непредсказуем,  да съхраним нашите деца. Втората група е пределно ясна , в които сме всички български лекари, медици и сестри. Третата група, която също помага в тази тежка ситуация -това са нашите родители, пенсионерите, които до ден днешен продължават да работят заедно с нас на „ тихият фронт“ . Тази група също трябва да бъде съхранена, трябва да бъде предпазена, защото тези хора имат възможност и трябва да имат  възможност за едни достойни старини.

  • Какво според  вас, в законодателен аспект трябва да се промени, по отношение на здравеопазването в България?  ПП Републиканци за България имат цяла секторна политика  за това в  Програма  си за управление.
  • Сферата на здравеопазването е широка сфера,  която засяга всеки български гражданин,  вольо – невольо. Тези съмишленици и колеги, които поемат по трудния път на медицината трябва да имат ясната цел, ясната политика за едно много добро и стабилно образование. Това е първият етап от израстването на всеки един медик, преди да сложи бялата престилка и слушалките . Второ: тези млади хора, които вече бъдат български лекари, трябва да имат възможност за едно много добро  професионално и кариерно развитие, включващо специализации, нужното заплащане, обмяна на опит с водещи клиники  и светила в медицината.
  • Става ли се добър лекар, с онлайн обучение, с онлайн практика, с онлайн кандидатстване  за медицина?
  • От моят опит , който е около 30 години до момента мога да ви кажа, че добър лекар се става с прекия досег с пациента. Ние не можем да лекуваме пациента онлайн, не можем да го лекуваме електронно, защото една много важна част от нашето обучение е свързана с първите стъпки за преглед на пациента. Прегледът на пациента се извършва на място от лекаря, който е в момента или от лекуващия лекар на пациента, който в прекия досег, в прекия разговор със самия пациент  най-добре може да прецени какви са симптомите, проблемите и начина за лечение на дадения пациент.
  • Кой е най-големият дефицит в момента за българското здравеопазване ?
  • Според мен и моите виждания, понеже аз работя на няколко места, един от най-големите дефицити, е недостигът на нови, млади кадри. Говорим за кадри –лекари, медицински сестри, защото работата в едно здравно заведение е екипна работа. Там няма ЕГО , там не трябва да има АЗ, там не трябва да има „ АЗ съм по-по- най „.. Напротив ! Добрата, бързата, екипна работа на ниво, с добра компетентност,  гарантира едно изключително навременно и добро здравеопазване на българския пациент.

-Колко трябва да бъде според вас една стартова заплата на един български лекар – 3000-4000 -5000, 2000 евро?

  • Съобразно ситуацията, която е в момента, с тежкото икономическо състояние на цялата Европейска общност, много ще ми е трудно да определя точна сума като стартова заплата на един български лекар. Мисля, че около или над 2000 лева ще бъде едно доста по –адекватно решение  като за начало. Защото тези пари на българския лекар не са му необходими само за джобни и за дневните разходи. Той трябва да има възможност да участва в различни електронни програми за обучение, би трябвало да има възможност да си купи нужните помагала. Един добър учебник или едно добро помагало са около и над 200  лева. Другият много важен факто , който не трябва да забравяме е, че този специалист в момента, в който той вземе нужния сертификат или нужната диплома, той не преустановява своята квалификация, напротив. Българският лекар и медицинският специалист са длъжни да продължат своето образование , макар и лично със свои собствени средства, за да могат да бъдат адекватни във всеки един момент на медицинската дейност  и лечението, което трябва да бъде приложено.
  • Програмата за управление на Републиканци за България, в сектор  Здравеопазване има предложение за премахване монопола на Националната здравна каса и създаване на няколко  Здравни каси примерно.  Според вас, какъв би бил позитивът за пациенти, и за лекари от всичко това?
  • Има няколко различни начина на заплащане труда на медицинските специалисти и на лекарите в здравеопазването. С повече Здравни каси би се появил един конкурентен момент, който би допринесъл за подобряване качеството на здравеопазване, подобряване скоростта на здравеопазване и на предлаганите грижи на хората, които имат нужда от достъп или досег до личния лекар и  до здравно заведение. В различните страни  с различните модели сме свидетели на различни подходи за заплащане и структуриране на системата. Имаме достатъчно интелигенти, умни личности, които могат да внесат известна промяна в тази насока, с една – единствена цел: за подобряване на здравеопазването на българския народ.
  • Какви според вас трябва да са приоритетите на местен депутат в Народното събрание, медик като вас,  по отношение на здравеопазването на територията на общината и на областта?
  • Имам поглед върху работата на общинските болници. Това са критични звена в нашето здравеопазване, защото напливът пациенти в тези звена е изключително голям. Патологията, с която работим от деца до възрастни пациенти, е изключително широка. Много често се оказва да бъдем принудени да търсим помощ от други, различни болници, които са с по-високо ниво на компетентност от нашата в случая.  Пред нас, като общинско здравно заведение стои основният въпрос:  големият брой пациенти, които трябва да обслужваме. Ние обслужваме 5 общини, включително община Казанлък и всички други околни, които са покрай нас Вторият основен проблем  е кадровият проблем. На много хора, може би не им е ясно, че в медицината вече пенсионна възраст няма. Хората, които се занимават с медицина в тези болници, общинските болници на територията на България, и сестри и лекари, работят много години след пенсия. Голяма част от тези хора със своя труд, с  своите умения и с всеотдайността си, спомагат за запазването на тези здравни заведения на територията на различни общини в България.  Моята молба, моята мисъл, моята насока е именно в тази област: да можем да помогнем на младите хора, на прогресивните хора, които искат да се занимават с медицина, било то медицински специалисти, лекари. Да увеличим техния брой, да подобрим тяхното заплащане, да спомогнем за тяхната по-добра квалификация, в името на българското общество и да запазим тези болнични заведения на различните общини в България .
  • Сигурно сте получавали и други оферти за включване в листи.   Защо предпочетохте точно  листата на ПП Републиканци за България?
  • Предложението, което дойде от ПП Републиканци за България, за мен беше малко неочаквано. През своя активен медицински, личен живот, не съм се занимавал с партийна работа, не съм имал партийна принадлежност. Тук ме впечатлиха важни неща от Програмата за управление на  ПП Републиканци за България. Кои? На първо място търсят честни хора. Хора добри, хора млади. Търсят се компетентни хора, некорумпирани, хора които имат мисъл за бъдещето. Хора, които въпреки трудните моменти, все още имат идеали и искат тази хубава страна да върви напред.
  • Здравеопазването е политика или политиката е преди всичко здравеопазване, д-р Чобанов?
  • Това е важно, фундаментално обществено уравнение. Без една добра политика, не би имало здравеопазване. Без едно добро здравеопазване, здравеопазване на ниво, няма добра политика в съответната страна.

ПП Републиканци за България

 №21 в Бюлетината

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

4-ти април 2021г.. Нека всички да гласуваме! Защото всичко зависи от нашия глас. Промяната, настоящето и бъдещето. Те са в твоята бюлетина. МГ Вис виталис ви призоваваме Да гласуваме на 4-ти април.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram