Д-р Стефан Шишков е кандидатът на БСП за кмет на Стара Загора

Неврохирургът д-р Стефан Шишков е кандидатът на БСП за кмет на Стара Загора. Той бе избран с 94 гласа на днешното заседание на 47-та общинска  конференция на БСП.

Шишков спечели убедително гласуването измежду трима кандидати. Шишков е републикански консултант по неврохирургия и заместник – директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ АД по административна дейност.

Другарското пожелание към Шишков е: „В Стара Загора лекарите стават добри кметове”. За водач на листата с общински съветници от Коалиция „БСП лява България – за Стара Загора” единодушно бе избрана Валентина Бонева, председател на Общинския съвет на БСП в Стара Загора.

„Ще поема задачата.Свикнал съм и ще продължа да работя в екип. Наясно сме с реалностите, с представянето на основния ни опонент – кметът на ГЕРБ, но целта ми е да пренаредя приоритетите на общината.”, категоричен бе кандидатът за кмет д-р Шишков.Според него в момента приоритет на общината е да прави инфраструктура.  Това е нормална функция и задължение на всяко управление, на първо място обаче трябва да бъдат поставени хората, а не асфалтирането. „Основната задача, според мен, е да мислим от сега за инвестиция в бъдещето. Днес общината изглежда добре. Но, за да има развитие и утре, център на усилията трябва да станат общинското образование, бизнессредата и здравеопазването. Трябва да има по-гъвкаво отношение към нуждите на бизнеса в региона и да съобрази образователната структура с тях. Качеството на професионалното образованието ще е ключово за развитието на общината”, каза още кандидатът.  Според него енергетиката е важна за региона ни, но заради динамиката на процесите в нея от сега да се създават перспективи за стабилност на местната икономика и заетост за след 10 години. Общинското здравеопазване е неговата голяма болка. „Поех ангажимента да вляза в управлението на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”, въпреки тежкото й състояние, защото вярвам, че трябва да се положат максимални усилия за стабилизирането й. Здравето е първа ценност за хората, а общинската здравна политика е лакмусът затова, доколко е отговорна една община към хората си”, допълни д-р Шишков. Контролът над работата на общинска администрация чрез Общинския съвет трябва да бъде много по-силен откоркото е сега, категоричен е д-р Шишков.

 

„Д-р Шишков поема огромна лична отговорност. Но той е свикнал да поема отговорност като неврохирург – една от най-тежките професии, в които трябва да се вземат трудни решения на секундата. Той е независим, стабилен човек с много личен опит, а това като че ли е дефицит в политиката на моменти. Той може да направи администрацията наистина работеща и да обърне приоритетите”, каза Драгомир Стойнев, зам.-председател на БСП и старозагорски депутат. Според него д-р Шишков има и доверието на партията. „Кметът трябва да е като доктор. А в Стара Загора е доказано, че лекарите стават добри кметове, а неврохирурзите са най-прецизни”, пошегува се Стойнев.

„Местните избори ще се проведат в сложна икономическа и политическа обстановка. Социалното неравенство се задълбочава, 3.5 млн. българи живеят под прага на жизнения минимум. Вместо съживяване на икономиката, второто правителство на Бойко Борисов се занимава отново само с инфраструктура”, каза в отчетния доклад за работата през изтичащия мандат Валентина Бонева. По думите й БСП е единствената истинска опозиция в момента. „Не са ни нужни взаимни нападки и медиен шум, трябва да покажем, че сме партия, която стои зад хората на труда и провежда лява политика”, призова Бонева. Тя анализира ситуацията в общинската структура от 2011 г. насам и разкритикува политиката на ОбС в много направления. Вбъдеще да се провеждат съвместни заседания на групата съветници и Общинския съвет на партията, препоръча Бонева. Да се създаде и Клуб на общинския съветник, в който да се включат всички настоящи и бивши старейшини. „Кметовате от БСП по селата работят в много трудни условия, въпреки това общата оценка за тях е положителна, всички действат съвестно, отговорно  и професионално”, отчете още Бонева.   „Можем да управляваме по-добре общината, имаме потенциал и още по-важното е, че имаме визия за бъдещето й”, категорична бе тя. Според нея най-важните неща за решаване в близък план са осигуряване на заетост на гражданите, вдъхване живот на Индустриалната зона в Еленино, връзката на бизнеса с професионалното образование и др. Проектите, които се разработват, да преминават през широк обществен дебат, а проблемът с незаконното строителство, особено в кв. „Лозенец”, да се реши с увеличаване на общинския жилищен фонд, осигуряване на заетост на ромите и непрекъснат контрол за спазването на законите.

Валя Бонева оповести и целите, които си поставят старозагорските социалисти -спечелване на избора за кмет на Стара Загора, удвояване броя на общинсикте съветници от Коалицията и кметове на минимум 1/ 3 от селата в общината.

„Листата ни е силна, балансирана и амбициозна. В нея има както досегашни общински съветници, хора с опит, така и млади, които ще развиваме”, заяви водачката Валентина Бонева.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram