Д-р Душо Гавазов: Мъглиж много добре може да се издържа от туризъм

„Мъглиж много добре може да се издържа от туризъм, каза д-р Душо Гавазов, кмет на община Мъглиж, който днес участва в конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“ в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Стара Загора. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия.

Гавазов обърна внимание на темата за синергизма между местните власти и държавата. Ако държавата продължава да гледа на местните власти само като на буфер между хората и държавното  управление, нещата няма да се случват, смята той, като посочи, че общините са основната структурна единица на „живия организъм, наречен държава“. 

Днешната конференция е едно много добро начинание на Българската телеграфна агенция, защото, за жалост, през последните години, благодарение на така наречения политически елит, словосъчетанието „европейски проект“ се превърна в малко мръсна дума, посочи кметът на Мъглиж. 

Аз мога да говоря за краткосрочна стратегия за управлението на общината, защото само след десет месеца предстоят местни избори, и за средносрочна и дългосрочна стратегия трябва да питате следващия кмет  и следващото ръководство, коментира той.  

Искам да кажа ясно и категорично на този форум, че малките общини като Мъглиж са дискриминирани по отношение на националните бюджети, посочи кметът. Според него българските общини с профила на Община Мъглиж са единствените в Европейския съюз, които трябва да разчитат единствено и само на европейски проекти.

„Ето затова адмирирам тази конференция и подобни кръгли маси, за да могат хората да разберат, че това словосъчетание не е мръсна дума, а единствената възможност в наше време да спазваме основния принцип на местната власт, а именно – опазване живота и здравето на хората“, коментира Гавазов.

Той заяви, че от 2012 година никой в държавата не е помогнал, докато общината се е мъчила да търси инвестиции, за да възстанови култова сграда на нейна територия, като уточни, че става дума за Банския комплекс в село Ягода.

Само за три месеца, от 5 октомври 2022 г. към днешна дата, през Банския комплекс са минали около 20 000 души и приходната част е около 140 000 лева. Т.е. това е сума, с която комплексът може съвсем спокойно да се издържа  и да функционира, коментира кметът на Мъглиж.  Когато „Бог високо, цар далеко, а жълтите павета – обвити в мъгла“, ние трябва да разчитаме единствено и само на участие по различни европейски проекти“, отбеляза кметът на Мъглиж. Той зададе и въпрос към държавата – каква е нейната стратегия по отношение на малките общини.

Сега 6,7 милиона лева са на разположение на общината за цялостно асфалтиране на 12 км от общинската пътна мрежа. Това обаче в една нормална европейска държава трябваше да се случи преди шест години, ако наредбата за рамкиране на проектите на Държавния фонд „Земеделие“ тогава беше читава и обективна, коментира Гавазов. 

Кметът отбеляза, че на територията на общината има няколко богатства – едно от тях е минералната вода в село Ягода. В този район ще продължат стратегическите проекти, както и изграждането на  водопроводната мрежа с цялостно асфалтиране на уличните платна. Плановете са 70 на сто от цялото село да е с подменена водопроводна мрежа и цялостно асфалтирана улична мрежа в регулация. 

В общината продължава реставрацията на две ценни сгради –  църквата „Свети Димитър“, която е паметник на културата от национално значение, и на манастира „Николай Чудотворец“. 

Гавазов посочи, че седма година общината чака изграждането на новия филиал за Спешна медицинска помощ.

Ние по програмата на Норвежкия механизъм ще изградим медицински център и споразумението за взаимодействие със старозагорския университет, което подписахме наскоро, ще ни бъде изключително важно и необходимо, каза още Гавазов.

Той посочи, че конференции като днешната, която БТА организира, са мотивиращи.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram