Тръгват проверки заради опасната болест по свинете /Обновена/

Масови проверки на отглежданите домашни свине в обекти от типа „заден двор“ започват в Старозагорско от 5 август. Проверките са по искане на  Областната дирекция по безопасност на храните и по на решение на Областната епизоотична комисия във връзка с усложнената обстановка в страната и ежедневното констатиране на нови огнища на болестта Африканска чума по свинете. Приоритет ще бъдат населените места в радиус 20 км. около големите свиневъдни индустриални ферми.  В период от 10 дни до започване на проверките, собствениците, които считат, че не отговарят на изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност, могат да изколят животните за лична консумация.

На територията на Старозагорска област развиват дейност едни от най-големите свинекомплекси в страната, а броят на прасетата, отглеждани за промишлени цели и в личните стопанства, по информация на Областната дирекция по безопасност на храните, надхвърля над 190 хиляди. 

Разпространена по-рано информация за задължително избиване заради Африканска чума на всички домашни прасета притесни старозагорци. Оказа се, че такава заповед няма, а е само препоръка, посочва Дарик, позовавайки се на директора на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков.

Около 40-50 ще бъдат засегнатите населени места, предполага д-р Дамян Миков. „Нашата препоръка е хората доброволно да заколят прасетата си докато са здрави, за да могат да използват месотоАфриканската чума е една много сериозна епидемия и гаранцията, че точно твоето прасе няма да бъде заразено е никаква’’, обясни д-р Миков.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram