Набират доброволци за Паметника на Бузлуджа

Нужни са силни ръце, които да пренесат модулно скеле от входа до централната зала на монумента Бузлуджа, съобщават от едноименната фондация. За тази цел набират и доброволци, които да се отзоват на 21 и 22 май от 10:00 до 20:00 ч. Предстои проучване и стабилизиране на куполната мозайка, която продължава да се руши. Не са необходими умения, а добро физическо здраве, позволяващо носенето на по-тежки предмети, поясняват от „Проект Бузлуджа“.

Установени са много отделящи се тесери, както и сериозно разслояване между лепилния слой на тесерите и циментовата основа. Тя е разпукана на много места, което е причинило и отделянето на отделните тесери. Това се дължи на корозията на желязната арматура в бетона и разбира се на огромното количество вода, което прониква през почти липсващия покрив.

Позлатата е в изключително деликатно състояние и това е и причината мозайката да изглежда зелена, а не златна както е в оригинален вид, тъй като златото е почти изцяло отмито. За да бъде стабилизирана мозайката се изисква изключително прецизна работа на реставраторския екип. Необходима е стабилна платформа, а за изграждането й сумата отвъзлиза на 17 000 лв.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram