Днес, 31.01.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1998 – За председател на казанлъшкото дружество на ветераните-туристи, наброяващи 60 души, бе избран Сава Керестелиев.

1999 – 31-ви януари бе най-студеният в Казанлък ден за 99-та година – минус 11,6 градуса. На 9 август с. г. термометрите отчетоха най-високата температура за годината – плюс 34,8 градуса.

2000 – Михаел Шмидт – президент AWO, запозна слушателите на „Вис виталис“ с целите и задачите на организацията за социално подпомагане в Германия, чрез която казанлъчанката Радка Арнолд доставяше помощи за старческите домове в Казанлък.

2001 – Директорът на дирекция „Финанси“ към Община Казанлък Райна Пеева информира, че изплатените суми за социални помощи за 1999 г. възлизат на 702 600 /стари/ лева, а за 2000 г. – 1 млн. 118 хиляди, което е с. 415 хиляди лева повече.

2001 – „Моля нищо да не излиза в ефир, ще ми създадете врагове, контрабандата в държавата е голяма“, – каза в интервю ексбанкерът и директор на текстилното предприятие в Казанлък Георги Георгиев и сподели, че от 95% преди години продукцията е спаднала на 50%, но тя е с доказано качество и са увеличени капацитетът и вътрешният пазар и че продукция се изнася в Германия, Великобритания, Бразилия, а персоналът е увеличен със 100 души.

2002 – Със съдействието на американката Даян Дод, представител на Корпуса на мира в Казанлък, ДСБ „Мария Луиза“ в Бузовград получи 250 долара и играчки, изпратени от американски семейства.

2002 – СДС-Казанлък излезе с декларация до кмета Стефан Дервишев по повод освобождаването на Цветанка Бонева – преподавател в ОУ „Чудомир“. Според сините това бе „политически акт отстрана на общинската администрация“.

2002 – На 50 г. внезапно почина Ирина Лечева, позната на казанлъчани от сцената на НЧ „Искра“ и залата за провеждане на радостни ритуали.

2003 – В отговор на открито писмо на Инициативен комитет с председател Тодор Жеков, в което граждани настояваха наемите за гаражите в Казанлък или да бъдат отменени, или да бъдат намалени до 10 лв. годишно, общинското ръководство изрази позицията си, че мотивите са неоснователни, тъй като гаражите са разположени на общинска площ, а цените на наемите са приемливи. Общият брой на гаражите в Казанлък бе 3700.

2003 – Прокурор Галя Гугушева оповести на пресконференция, че за 2002 г. Районната прокуратура е издала 227 осъдителни присъди. Най-многочислени бяха престъпленията срещу собствеността – 187. Наказателната престъпност в региона бе намаляла с 1% в сравнение с предходната година. Върнатите за доразглеждане дела бяха 449, причината бе в липсата на квалификация на юридическите кадри в дознателния апарат.

2003 – В Палатата на физиката в Казанлък бе открита тематична изложба, посветена на времеизмерването – от праисторическите календари до атомните часовници.

2006 – Модерен спортен и развлекателен комплекс да бъде построен до 3 години на мястото на бившето инфекциозно отделение, решиха на заседание общинските съветници. Решено бе площта от над 5 декара да бъде продадена чрез конкурс с минимална цена от 1 млн. 335 хил. и 960 лв. В конкурса за продажбата бе залегнало и условие община Казанлък да придобие 10% от общата застроена площ на сградите.

2008 – Журито на XVII Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва 2008” с председател доц. Гьорг Краев награди кукерите от с. Търничене и с. Тъжа за поддържане и предаване на местната традиция. Награда за атрактивност получиха кукерите от с. Турия, а кукерите от с. Габарево бяха наградени за интересното представяне на традиционна игра.

2008 – По сигнал на групата „За борба с корупцията” в Общински съвет-Казанлък на кмета на Казанлък Стефан Дамянов бе повдигнато обвинение заради подадена от него писмена декларация в СЕМ с невярно съдържание във връзка с кандидатстване за лицензия на «Обществена телевизия» в Казанлък. В декларацията се твърдеше, че Община Казанлък не развива рекламна дейност. Истината бе, че Общината е 100% собственик на “Казанлъшка Искра”, дружество, развиващо рекламна дейност.

2009 – Моно-спектакълът на френския актьор, писател и режисьор  Даниел Сулие „Четири разказа по Ги дьо Мопасан” гостува в Казанлък по покана на „Алианс Франсез Казанлък – Сент-Ерблен”.

2012 – Сутринта в този ден в Казанлък бе измерена температура минус 18 градуса. Един от символите на града – Старата река, замръзна. Измерените температури са далеч от температурните рекорди, уточниха от метеорологичния институт. През 1942 г. на 28 януари термометрите в Казанлък са показвали минус 22,4 градуса.

2013 – Втора самостоятелна изложба „Състояния“, включваща 70 живописни творби, откри в Художествената галерия в Казанлък художникът Росен Дончев по повод своята 50-годишнина.

2013 – Творческа вечер „На чаша вино с песен за душата“ организира Вокална група „Севтополис“ при НЧ „Искра“.

2014 – Военно-патриотичните съюзи и патриотичните организации в община Казанлък създадоха Комитет „23-и Пехотен Шипченски полк“ с  идеята той да подготви програма за отбелязване на 100-годишнината от началото на Първата световна война, като акцент се постави на участието във войната на легендарния 23-и Пехотен Шипченски полк и на командващия генерал-майор Иван Пашинов.

2016 – Мъж загина на място,  друг е в тежко състояние в резултат на тежка катастрофа между гр. Николаево и с. Едрево. Специалисти след оглед на мястото, коментирали, че поне 150 км. ч. са се движили младежите в аудито по време на катастрофата.  Около 5 часа сутринта, те се прибирали от дискотека, оставили свои приятели в близкото село и тръгнали  към Николаево. На десен завой над река Тунджа, водачът не завива, а направо полита в дерето. След полет над 60-70 метра, колата тупва, след което отново отскача и прави още един полет от 50-60 метра и пада на островче в реката. От първото приземяване, единият младеж изпада от колата, което спасява живота му, а другият загива на място. Пострадалият е откаран в болницата в Стара Загора в тежко състояние и опасност за живота. Часове наред полиция и представители на пожарната са издирвали, дали няма други пострадали, заради неяснотата колко човека са пътували

2017 – 18 хиляди лева е струвало снегопочистването на Казанлък, извършено от общинското комунално предприятие за месеците декември и януари.  Кметът на Казанлък Галина Стоянова, отправи благодарности към директорът на общинското предприятие Николай Чалъков за добре свършената работа по снегопочистването.

2017 – Близо 30 хиляди лева са заделени за спортните и туристически дейности, които Община Казанлък финансира през 2017 година. В сравнение с предходната година, средствата за спорт са значително по-малко. Спортният календар на Община Казанлък за 2016 година предвиждаше средства в размер на 55 800 лева за реализирането му и разходи от 180 000 лева за подпомагане дейността на спортните клубове по ред, определен в Наредбата за тяхното финансиране.

2018 – От 2011г. досега, в мандата на казанлъшкия кмет Стоянова, общо 16 са предложенията от администрацията на ГЕРБ за увеличаване на общинските тарифи за граждани и въвеждането на напълно нови такси. Това изчисли общинският съветник от БСП Моника Динева. Аксения Тилева от ГЕРБ контрира, че само една такса има намаление. „Тази такса, обаче, е отменена от съда“, дупликира Динева. На днешното заседание на Общинския съвет мнозинството отново отхвърли предложението на социалистите за премахване на таксите за детските ясли и градини

2018 – Прокуратурата подхвала вандалите, потрошили общинския фонтан на площад КИАЦУ. На 27 януари 2018 г., около 4 часа, шест лица, на възраст 17 и 18 г., се връщали от дискотека  и преминали през парк в центъра на гр. Казанлък. В средата на парка е построен декоративен фонтан от бетон, собственост на Община Казанлък.18-годишният А. А. решил да се качи на върха на фонтана, на около 2 метра височина. Там бил поставен бетонен орнамент, който А. А. се опитал чрез дърпане да извади. След като го издърпал, заедно с орнамента, А. А. загубил равновесие и паднал на земята върху основата на фонтана. Цялата конструкция е била разрушена, като отделни части са паднали на земята и са се счупили. Фонтана е на стойност около 2 000 лв.

2019 – Мишки превзеха ХГ “Св.Св.Кирил и Методий“. Това написаха учениците на ХГ „Св.Св.Кирил и Методий“ във социалната мрежа: Мишки превзеха Кирил и Методий училището. Искаме цялостен ремонт. Без мишки. За сравнение Директорски кабинет – класни стаи – мишки из коридорите. В редакцията попадна фактура за АВАНСОВО плащане на секцията в кабинета на Директора. Г-жо Директор да бяхте купили препарати и да обезпаразитите, за да не се разкарват мишките по коридорите и да плашат децата!“.

2021 – Двайсетина младежи се събраха, за да почистят залив близо до язовирната стена. Той бе осеян с всякакъв вид боклуци, които допреди седмица са плавали във водите на язовира, но със спадането му са останали на мястото, което е едно от най-живописните и посещавани от хората в региона. За около два часа младежите изчистиха всякакъв вид пластмасови отпадъци и дървета, които бяха пръснати около залива. Боклуците събраха в над 50 чувала, които ще бъдат извозени от общината. Младежите се организираха за почистването през социалните мрежи.

2022 – Едва три са дамите на територията на община Казанлък, носещи името на Св.Трифон. Трите Трифонки и 38 мъже с името Трифон в района се готвеха за Трифоновден.

2022 – Без пострадали се размина инцидент, при който „Пежо“ излетя от пътната настилка в прохода Шипка и падна в дере. Според свидетели водачът е шофирал с несъобразена скорост по сухия път и това е станало причина на завоя колата да поднесе и да направи лупинг в дълбокия дол.

2022 – Пламъци обхванаха 8 етаж на блок 9 в Казанлъшкия квартал „Васил Левски“. Огънят лумна малко след 18:30 часа в апартамент на последния етаж, без да е ясна към момента причината за пожара. Два противопожарни автомобила и огнеборци се борят с огъня. Няма жертви и пострадали, обитателите на етажа са само обгазени, видя екип на Пресс ТВ.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram