Днес, 31.01.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1998 – За председател на казанлъшкото дружество на ветераните-туристи, наброяващи 60 души, бе избран Сава Керестелиев.

1999 – 31-ви януари бе най-студеният в Казанлък ден за 99-та година – минус 11,6 градуса. На 9 август с. г. термометрите отчетоха най-високата температура за годината – 34,8 градуса.

2000 – Михаел Шмидт – президент AWO, запозна слушателите на „Вис виталис“ с целите и задачите на организацията за социално подпомагане в Германия, чрез която казанлъчанката Радка Арнолд доставяше помощи за старческите домове в Казанлък.

2001 – Директорът на дирекция „Финанси“ към Община Казанлък Райна Пеева информира, че изплатените суми за социални помощи за 1999 г. възлизат на 702 600 /стари/ лева, а за 2000 г. – 1 млн. 118 хиляди, което е с. 415 хиляди лева повече.

2001 – „Моля нищо да не излиза в ефир, ще ми създадете врагове, контрабандата в държавата е голяма“, – каза в интервю ексбанкерът и директор на текстилното предприятие в Казанлък Георги Георгиев и сподели, че от 95% преди години продукцията е спаднала на 50%, но тя е с доказано качество и са увеличени капацитетът и вътрешният пазар и че продукция се изнася в Германия, Великобритания, Бразилия, а персоналът е увеличен със 100 души.

2002 – Със съдействието на американката Даян Дод, представител на Корпуса на мира в Казанлък, ДСБ „Мария Луиза“ в Бузовград получи 250 долара и играчки, изпратени от американски семейства.

2002 – СДС-Казанлък излезе с декларация до кмета Стефан Дервишев по повод освобождаването на Цветанка Бонева – преподавател в ОУ „Чудомир“. Според сините това бе „политически акт отстрана на общинската администрация“.

2002 – На 50 г. внезапно почина Ирина Лечева, позната на казанлъчани от сцената на НЧ „Искра“ и залата за провеждане на радостни ритуали.

2003 – В отговор на открито писмо на Инициативен комиет с председател Тодор Жеков, в което граждани настояваха наемите за гаражите в Казанлък или да бъдат отменени, или да бъдат намалени до 10 лв. годишно, общинското ръководство изрази позицията си, че мотивите са неоснователни, тъй като гаражите са разположени на общинска площ, а цените на наемите са приемливи. Общият брой на гаражите в Казанлък бе 3700.

2003 – Прокурор Галя Гугушева оповести на пресконференция, че за 2002 г. Районната прокуратура е издала 227 осъдителни присъди. Най-многочислени бяха престъпленията срещу собствеността – 187. Наказателната престъпност в региона бе намаляла с 1% в сравнение с предходната година. Върнатите за доразглеждане дела бяха 449, причината бе в липсата на квалификация на юридическите кадри в дознателния апарат.

2003 – В Палатата на физиката в Казанлък бе открита тематична изложба, посветена на времеизмерването – от праисторическите календари до атомните часовници.

2006 – Модерен спортен и развлекателен комплекс да бъде построен до 3 години на

мястото на бившето инфекциозно отделение, решиха на заседание общинските

съветници. Решено бе площта от над 5 декара да бъде продадена чрез конкурс с минимална цена от 1 млн. 335 хилл и 960 лв. В конкурса за продажбата бе залегнало и условие община Казанлък да придобие 10% от общата застроена площ на сградите.

2008 – Журито на XVII Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва 2008” с председател доц. Гьорг Краев награди кукерите от с. Търничене и с.Тъжа за поддържане и предаване на местната традиция. Награда за атрактивност получиха кукерите от с.Турия, а кукерите от Габарево бяха наградени за интересно представяне на традиционната игра.

2008 – По сигнал на групата „За борба с корупцията” в Общински съвет-Казанлък на кмета на Казанлък Стефан Дамянов бе повдигнато обвинение заради подадена от него писмена декларация в СЕМ с невярно съдържание във връзка с кандидатстване за лицензия на «Обществена телевизия» в Казанлък. В декларацията се твърдеше, че Община Казанлък не развива рекламна дейност. Истината бе, че Общината е 100% собственик на “Казанлъшка Искра”, дружество, развиващо рекламна дейност.

2009 – Моно-спектакълът на френския актьор, писател и режисьор  Даниел Сулие „Четири разказа по Ги дьо Мопасан” гостува в Казанлък по покана на „Алианс Франсез Казанлък – Сент-Ерблен”.

2012 – Сутринта в този ден в Казанлък бе измерена температура минус 18 градуса. Един от символите на града – Старата река, замръзна. Измерените температури са далеч от температурните рекорди, уточниха от метеорологичния институт.  През 1942 г. на 28 януари термометрите в Казанлък са показвали минус 22,4 градуса.

2013 – Втора самостоятелна изложба „Състояния“, включваща 70 живописни творби, откри в Художествената галерия в Казанлък художникът Росен Дончев по повод своята 50-годишнина.

2013 – Творческа вечер „На чаша вино с песен за душата“ организира Вокална група „Севтополис“ при НЧ „Искра“.

2014 – Военно-патриотичните съюзи и патриотичните организации в община Казанлък създадоха Комитет „23-и Пехотен Шипченски полк“ с  идеята той да подготви програма за отбелязване на 100-годишнината от началото на Първата световна война, като акцент се постави на участието във войната на легендарния 23-и Пехотен Шипченски полк и на командващия генерал-майор Иван Пашинов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram