Днес, 30.03.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Ресорният заместник-кмет Костадин Димов в екипа на кмета Бончо Сарафов отказа да бъде гост в студиото на „Вис виталис“ по темата за безплатните лекарства и по повод забраната със заповед на кмета №273 от 15.03.1993 г. По същата тема д-р Лиляна Попова, медицински управител на Общинската поликлиника, заяви: „Хората трябва да заплащат поне 50%, според дохода, при строг финансов контрол. Безплатните лекарства зависят от бюджета на Общината. Нямаме вина, че общината ни е бедна и няма пари за безплатни лекарства“.

1997 –В Казанлък бе учредена Фондация „Българска роза“. Бе избран и УС. По-късно за изпълнителен директор на фондацията бе избран Васил Белев.

1997 – Стефка Христова, директор на Детския комплекс в Казанлък, бе избрана за председател на учредения в този ден Клуб на приятелите на УНИЦЕФ.

1998 – В този ден бе одобрена Програмата за преструктуриране, приватизация и държавно участие в отбранителната промишленост на страната. Държавата запази блокиращи квоти от 34% в пет структуроопределящи дружества от ВПК: „Арсенал“ ЕАД – Казанлък, „ВМЗ“ АД – Сопот, „Дунарит“ АД – Русе, „Трема“ АД – Трявна и „Електронен прогрес“ ЕАД – София.

1998 – Над 80 контракта бяха предложени на казанлъшката фирма „Ферохром“ от чуждестранните й партньори по време на състоялото се в Чикаго изложение на американската индустрия, в което участие взе директорът на „Ферохром“ Мирослав Владинов.

1999 – „Бил, извинявай, но със сърбина ми е по-хубаво! Моника“. Този надпис, появил се на трибуната на пл. „Севтополис“, бе второто по рода си „протестно“ действие в Казанлък.

2000 – „Следобедно кафе с любимите песни на Чудомир“ бе проведено в Казанлък  в рамките на Чудомировите празници в малката сладкарница, носеща неговото име.

2000 – Д-р Ваньо Цонов – депутат от ОДС, заяви, че дебатът в парламента – да се обяви за незаконно времето от 1944 г. до 1989 г., е закъснял.

2001 – След среща в Мадрид с Н. В. Симеон Втори лидерът на БСДП-Казанлък Петър Попов предаде думите му по повод бъдещото НДСВ: „Това няма да е монархическа организация, а гражданско движение“.

2001 – В рамките на Чудомирови празници,2001 в НЧ „Искра“ се състоя второто изложение с просвирване на струнни музикални инструменти от казанлъшки лютиери „Експо басика-2001“.

2002 – В училищата в община Казанлък бе създадена организация за използването на физкултурните салони и плувните басейни от учениците по време на пролетната ваканция.

2003 – 66 живописни платна на Владимир Димитров-Майстора бяха показани в Художествената галерия в Казанлък в рамките на Чудомирови празници, 2003.

2003 – Поради големия интерес спектакълът „Орисия“ на Нешка Робева бе представен два пъти пред казанлъшка публика по време на Чудомировите празници.

2003 – Теодора Иванова от клуба по карате-до „Севт Първи“ – Казанлък стана първа в дисциплината ката и втора на кумите в зоналните състезания в София, в които участваха 232-ма състезатели.

2005 – Заместник-кметът на Община Казанлък Ердинч Билен беше преназначен, по взаимно съгласие, за ръководител на звеното по „Сметосъбиране, сметоизвозване и третиране на твърди битови отпадъци и  озеленяване“. Двете направления бяха слети с решение на Общинския съвет в началото на с. г. Кметът Стефан Дамянов бе назначил Билен на 17 ноември 2003 г. като ресорен заместник-кмет по социалната политика, младежта, спорта и туризма.

2005 – Кметът на община Казанлък Стефан Дамянов и преподавателят от ПГ „Иван Хаджиенов“ Дончо Патов бяха на посещение в австрийския град Гюсинг – в Европейския център за обновяема енергия. Целта на визитата им бе уточняване на възможностите за разкриване на филиал на центъра в Казанлък.

2005 – Авторският спектакъл на режисьора Боян Иванов „Часът, в който не знаехме нищо един за друг“ бе представен на сцената на читалище „Искра“. Спектакълът на ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна участва в конкурсната програма на четвъртия театрален фестивал „Комедийният хит на сезона“ в рамките на Чудомировите празници.

2005 – В интервю за радиото актрисата Белла Цонева сподели неизвестни подробности от 30-годишния си съвместен живот с големия поет Иван Динков, отишъл си от света два месеца по-рано. Тя разказа за трудната му съдба и скромния му начин на живот: „Той не признаваше екстрите в живеенето“, каза тя. „Според някои, той бе труден за разбиране автор, но не заради „парадоксалното“ слово. Автентично изживяване – това беше при него“. Поетът изпитвал органична погнуса към честванията и почетните знаци. Когато станал на 50 г., с официално писмо да съответните институции, отказал отбелязването на тази годишнина, каза съпругата му.

2006 – Пространно интервю за „Вис виталис“ даде Теньо Пиндарев – художник-карикатурист от Казанлък, по време на Чудомировите празници,2006. Той разказа за личните си срещи с Чудомир, говори и за неговата значимост като писател и художник, въпреки че не е живял в столицата.

2007 – Диплом за изключителен принос и популяризиране творчеството на българските и чуждестранни бардове на територията на България и чужбина получи радио „Вис Виталис“ от Националния бардфест в Ловеч. „Вис Виталис“ по традиция бе сред съорганизаторите на националния фестивал „Днешните бардове“, който през 2007 г. се проведе за трета поредна година в рамките на Чудомировите празници.

2009 – След като множество граждани сигнализираха за „безобразна“ сеч в парк „Тюлбето“, Община Казанлък поде инициатива за залесяване на парка с нови дървета на мястото на отсечените. Според експертите, това е било санитарна сеч на болни дървета. Първите засадени дървета бяха 70 – широколистни и иглолистни видове. В залесяването се включиха и еколозите от Община Казанлък.

2010 – Двете първи места в раздела „Танцови състави” на Фолклорния конкурс „Орфеево изворче” бяха за казанлъшките състави – ДЮФТС „Арсенал” и състава при ЦДГ „Теменуга” с хореограф Ваня Минчева. Над 40 самодейни състава от цялата страна взеха участие в този раздел.

2011 – За 5-та година казанлъшкото СОУ „Екзарх Антим І” организира  конкурс за музикални таланти, за втора година конкурсът бе национален. Член на журито бе Ангел Заберски.Партньори в организирането на конкурса бяха Министерството на културата, Община Казанлък, Фондация „Петко Груев Стайнов”, Фабрика „Кремона”, радио „Вис Виталис“ и Пресс ТВ.

2012 – Актьорът Николай Урумов стана носител на статуетката „Чудомир“ от театралния фестивал „Комедийният хит на сезона“. Спектакълът „Лалугер“ на Урумов бе отличен от публиката с най-висока оценка от 5-те представления, включени във фестивала. В моноспектакъла си актьорът бе включил монолог от Чудомир.

2012 – Казанлък бе домакин на отчетно-изборното събрание на Националната федерация „Метал-електро“ към КНСБ. За председател бе преизбран за пореден мандат Асен Асенов. „Метал-електро“ бе най-големият съюз на металоработници в България – с над 10 хиляди членове. “Един от проблемите в машиностроителната индустрия през последните години е липсата на целенасочена политика отстрана на последните правителства в България към този сектор. Последните мерки за увеличаване на пенсионната възраст не помагат за стабилизацията на икономиката и сектора“, – каза в интервю за „Вис виталис“ Асенов. Друг проблем, който посочи той, бе междуфирмената задлъжнялост в България.

2012 – Премиера на филма „Чудакът Чудомир“ се състоя в Казанлък в памет на Димитър Чорбаджийски-Чудомир. Филмът бе на автора на предаването „НепознатиТЕ“ Георги Тошев с участието на директора на ЛХМ „Чудомир“ Пеньо Терзиев и проф. Никола Василев и включваше автентични кадри с писателя.

2015 – На 15-ата Национална среща-семинар на ЦИОФФ-България във Велико Търново Ансамбълът за народни песни и танци „Искра”, с главен художествен ръководител Цветан Цочев, бе удостоен със званието „Представителен фолклорен ансамбъл”. Званието дава на формациите правото официално да представят България на международни фестивали извън страната.

2015 – Кметът на община Казанлък Галина Стоянова и генералният директор на БТА Максим Минчев подписаха договор за предоставяне безвъзмездно за управление от Българската телеграфна агенция на имот – общинска собственост, намиращ се ул. „Искра“ 4, съгласно решение от 25.02. 2015 г. на Общински съвет-Казанлък. Идеята бе помещението да се превърне в национален пресклуб на информационната агенция и Казанлък да стане част от мрежата националните пресклубове на БТА.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram