Днес, 29.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Всички военни аташета в страната бяха гости на Казанлък и присъстваха на проведените показни стрелби на казанлъшкия полигон.

1997 – По инициатива на Регионалния център за социални грижи бе проведена учредителна сбирка на Дружеството за подкрепа на лица с умствени затруднения.

1998 – Ден на отворените врати организира поделение 22 160 в Казанлък. Гражданите разгледаха въоръжението и бойната техника, на въпросите им отговаряше командирът на поделението полк. Стаматов.

1998 – Петър Рахманлиев бе избран за председател на инициативния комитет за обособяването на Казанлък за областен център.

1999 – Деница Запрянова, на 18 г., ученичка от Средното художествено училище  „Дечко Узунов“ – Казанлък, стана Царица Роза,99. Нейни подгласнички бяха Деница Кърпачева и Таня Славчева.

1999 – В музей-галерията в Казанлък бе открит музикалният празник „Петко Стайнов“ с участието на хорове от страната и на смесен хор от гр. Янина, Гърция.

2000 – В този ден с домакинството на Института по розата официално бе открита в Казанлък Международна конференция „Роза,2000“. В нея участваха 37 научни работници от 7 държави – Япония, Израел, Швеция, Холандия, Турция, Румъния и България. Доц. Георги Чаушев, директор на НИРЕЛК в Казанлък, заяви: „Всеки регион сам трябва да реши какво да произвежда и какво да търгува. Розопроизводството предлага добри варианти за бизнес“. България бе на 2-ро място в Европа и в света, след Турция, по розови насаждения – у нас те бяха 19 хиляди декара, 3 хиляди от които – с млади насаждения.

2000 – Във фоайето на хотел „Казанлък“ бе открита изложба, посветена на Република Хърватска.

2000 – В Художествената галерия в Казанлък бе открит 14-ят, пети пореден след прекъсванията, пленер „В Долината на розите“.

2001 – С участието на 15 фирми от страната в ДК „Арсенал“ бе открито Националното изложение „Произведено за вас“ в рамките на 33-я Празник на розата.

2002 – За първи път в Казанлък бе представена оперета, в която изпълнителите бяха деца – ДГ „Юрий Гагарин“ представи оперетния си спектакъл „Който не работи, не трябва да яде“ от Ангел Каралийчев по музика на Жул Леви.

2003 – Делегация от турския град Ъспарта се срещна в Казанлък с представители на фондация „Българска роза“. Двете страни се договориха да работят съвместно по нови проекти за увеличаване на розопроизводството. 1,5 тона розово масло и 2 тона розова вода произвеждаше Турция годишно по това време. Потреблението на розово масло в световен мащаб бе 3 тона.

2003 – 14 картини, рисувани върху коприна, показаха в Етнографския комплекс в Казанлък възпитаниците на Школата по изобразително изкуство „Свиларт“ в гр. Мъглиж.

2003 – В парк „Розариум“ бе открит фонтан „Водната роза“ – водно огледало.

2003 – Д-р Ивелина Панова, директор на Детската специализирана болница в с. Бузовград, бе гост в студиото на радио „Вис виталис“ по повод 40 години от създаването на заведението.

2003 – Художничката Катя Зографова представи своята техника за рисуване върху коприна.

2003 – В интервю Петър Марчев – съставител на сборника „Анкети“ с над 100 видни казанлъчани в периода 1993 – 2003 г., разказа за слушателите за идеята си и за критериите си за подбор на личностите, включени в книгата му.

2004 – 8 души от Казанлък взеха участие в учредителното събрание в София на партия „Демократи за силна България“.

2004 – Националният детски празник на народното творчество „Загорче“, 2004 бе проведен в парка на с. Долно Сахране.

2008 – 19-годишната абитуриентка Василена Найденова стана Царица роза,2008. Тя бе избрана измежду 20 кандидатки. 7-членното жури бе съставено от бивши носителки на короната на Царица Роза. Първа и втора подгласнички станаха Росица Буюклиева и Креми Селимова. Гала-спектакълът за избора на Царица Роза продължи близо три часа, в него взеха участие над 120 изпълнители.

2008 – 29-годишната икономистка Зилвер Касабова бе назначена за изпълняващ длъжността зам.-кмет по земеделие, социална политика, екология и спорт в Община Казанлък на мястото на д-р Емин Чука, който бе в болнични. Това стана повод през февруари активисти на ДПС в Казанлък да стартират подписка с искане за оставката на Хюсеин Кехайов като председател на общинската организация на ДПС.

2009 – Радио „Вис Виталис“ получи специален диплом от Деветия медиен фестивал за радио и телевизионни програми за изкуство и култура „Осмата муза“ в НДК – София. Наградата бе присъдена за поредицата „Големите личности“, съдържаща 1000 излъчени по радиото издания. Журито в конкурса имаше тежката мисия да отличи най-добрите от над 800 продукции на телевизии и радиостанции от страната. Проектът „Големите личности“ стартира на 4-ти септември 2004-та година. Автор и водещ на рубриката бе Мария Рашкова. С тази награда Радио „Вис Виталис“ стана носител на пълния комплект награди от националния фестивал. Голямата награда – статуетка на Чарли Чаплин, радиото спечели през 2003-та година, а Специалната награда на фестивала – през 2004 г.

2011 – Възпитаничката на ХГ ”Св. Св. Кирил и Методий“ Симона Петкова стана Царица Роза, 2011. За нейни подгласнички бяха избрани Дарина Илиева, възпитаничка на СОУ „Екзарх Антим І“, и Боряна Назърова от Националната художествена гимназия. 13 бяха претендентките за короната, 13-членно бе и журито с председател Борис Кърчев.

2012 – „Вис виталис“ отрази в репортаж проведената в с. Енина викторина, посветена на 100-годишнината от Балканската война и 100 години от именуването на Енинското училище на името на поета-революционер Христо Ботев. Проявата бе благословена от отец Димитър.

2012 – Открита бе обновената скулптура на Тракийката в центъра на Казанлък – дарение от кабелния оператор Би Би Си Кейбъл, който се ангажира да поддържа и градинката, в която е скулптурата.

2016 – 11 118 безработни са се регистрирали в Бюрата по труда на област Стара Загора през отчетния месец, сочат данните на административната статистика на Агенция по заетостта. Равнището на безработица е 7,5 на сто, с 1,8 процентни пункта по-ниско от стойността на показателя за страната. Спрямо предходния месец, равнището на безработица намалява с 0,5 процентни пункта, а регистрираните безработни със 750 души. С най-ниско равнище на безработица е община Казанлък – 4,2 на сто, а с най- високо – община Николаево – 64,3%.

2017 – В парк „Тюлбето“ с помощта на Община Казанлък и Туристическо дружество „Орлово гнездо“ – Казанлък се проведе преглед на туристическите умения и сръчността сред групи от детските градини. Участие взеха ДГ „Славейче“ № 17, ДГ „Пчелица“ № 18 и ДГ „Роза“ № 16

Целта на спортното мероприятие беше децата да научат как да опазват природата, да се ориентират в пространството, да научат туристически знаци и маркировки, да се запознаят с растенията в района на Розовата долина.

2017 – 45 души официални представители на 9 държави ще присъстват на Празника на Розата 2017 в Казанлък, обявиха от Общината. За първи път официално на посещение в Казанлък ще има представители на Южна Корея от Столицата Сеул, с район, на който Казанлък се побратими. За първи път, също, ще има представители на Виетнам, които проявяват интерес към подписване на приятелски отношения с града на розите.

2017 – В Казанлък се проведе квалификационен турнир по баскетбол за момчета до 16 години, с участието и на местния БК „Розова долина“. В последния си мач в пролетния сезон казанлъчани отстъпиха в решаващ двубой на отбора на „Тунджа“ Ямбол и заеха второто място в крайното класиране на Югоизточната дивизия на Българската федерация по баскетбол.

2017 – Вицешампионска титла на гюле от НШ за младша възраст добави към колекцията си от медали за годината възпитаникът на Светла Миткова от ЛК „Цветанка Христова“ Алекс Топалов.

2018 – В историята на българското лютиерство Казанлък за първи път бе домакин на Международен конкурс по съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара. Престижното събитие за струнни музикални инструменти на името на световния виртуоз Антонио Страдивари се организира от 80 години в рамките на STRADIVARI festival, предимно в родния на Страдивари град Кремона. Провеждал се е понякога и в други италиански градове, но откакто е създаден, никога не е напускал пределите на Италия.

2019 – Казанлъшкият пилот Румен Иванов загина при въздушна злополука. Инцидентът се е случил в селскостопански площи край мъглижкото село Юлиево. Делтапланерът му пада, докато пръска с препарат посеви, както всяка година. Той беше и конструктор и производител на делтапланери, които продаваше по цял свят. Беше и инструктор по летене. Румен Иванов беше изпратен от семейството, приятели, близки и авиообщността със специален ритуал на летище „Казанлък“.

2019 – Книгата „Празници на розата в България –История и изследване на празника на розата по света“ представи д-р Косьо Зарев в ЛХМ „Чудомир“, неговият последен труд, посветен на фестивалните дни. Д-р Зарев бе дългогодишен директор на Историческия музей в Казанлък до пенсионирането си. Има признати заслуги за запазването на голяма част от намерените в последните десетилетия тракийски съкровища в експозицията на музея, както и за представянето им пред света. Жива енциклопедия е на тракийските археологически разкопки в казанлъшко, автор и съавтор на множество трудове, статии и книги за историята на казанлъшкия край и в частност за розопроизводството, като бит и поминък за Долината. Създател на първия музей на Розата.

2020 – Вече втори ден работи градската баня в Казанлък, след като къпалнята преустанови работа заради обявеното на 13-ти март извънредно положение, като мярка срещу разпространението на коронавируса. Интересът за къпане е голям, установи ПРЕС Тв, след като 45 дни на практика обществената къпалня нямаше и хората без лични бани търсеха алтернативни варианти за хигиената си. С цел неразпространение на  заболяванията, в градската баня се влиза с маски, като те са задължителни до касата.

2020 – Почетният гражданин на Казанлък Теодосий Теодосиев е част от съвета на настоятелите на Тракийския университет. Той е бил номиниран от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров.

2020 – Близо 20 души се събраха до районния съд в Казанлък днес. Те се включиха в националния протест против продължаващите случаи на насилие над животни. Смятат, че наложената пробация на 33 годишния Ангелин, който се гаври жестоко с куче в Мъглиж миналата година не е достатъчна, за да спре насилието над животни. Изразено бе мнение, че кучето на клиповете, които взривиха цяла България е умъртвено, но това така и не бе доказано по време на процеса.

2022 – Мариела Гемишева е художничка, която не остава в определени граници. Известна като модна дизайнерка, неколкократна носителка на приза Златна игла на Академията за мода (1997 и 1998 за авангардна мода, 2017– дизайнер на годината), тя далеч не се задоволява с това амплоа и от много години атакува разбиранията ни за жанрове и стилове. С изложбата „Неслучайно присъствие“ в Художествена галерия-Казанлък  Мариела Гемишева решава да се включи за пореден път в живота на Казанлък, като покаже ретроспекция на творчеството си сред постоянната експозиция на Художествената галерия. Художничката се чувства дълбоко свързана с това място, където е започнало оформянето й като творец. Тя е част от него и то е част от нея.

2022 – За 15-та поредна година Националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“ събра на казанлъшкия площад „Севтополис“ фолклорни състави от цялата страна, а за седма година се състоя и надиграването за детски фолклорни състави „За ръчица“. Организатор на двете събития е Народно читалище „Жар“. 23 колектива с повече от 1 000 души от цялата страна участваха в надиграването „Тъпан бие, хоро се вие“ , а при децата имаше участници от Сандански, Първомай, Стара Загора и Казанлък. Най-малките представители в надиграването бяха малчуганите от детска градина „Здравец“ в Казанлък. Специалната награда на Община Казанлък беше връчена от заместник-кмета Даниела Коева на клуб „Тракийци“ от Стара Загора.

2022 – За необичайното място за сключване на брак съобщава експертът „Радостни обреди“ при Община Казанлък Пламена Терзиева. Сватбата на Кети и Борис, които са от казанлъшкото село Овощник, а розопроизводството е техен поминък, се състоя сред цъфналите рози Дамасцена, в собствените градини, придружени от своите най-близки, приятели и гости на радостното събитие.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram