Днес, 29.03.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „Ваденето на зъба е крайната мярка. Преди това лекарят е длъжен да опита всичко“, каза в интервю д-р Росица Яцева – стоматолог, открила първия частен стоматологичен кабинет в Казанлък. Тя даде съвети към слушателите как да се грижат за зъбите си.

1997 – В специално предаване, посветено на Чудомир, с водеща Мария Рашкова, на което бе направен пълен запис, в студиото гостува Дичка Петрова – уредник в музей „Чудомир“. Повлияни от емоционалния й разказ, над 20 слушатели само за час се включиха в предаването.            

1997 – Два пъти бе намалял към тази дата броят на заетите в материалното производство в казанлъшкия регион в сравнение със същия период на предходната година. Заетите в материалната сфера наброяваха 20 000 души.

1997 – Среща с Владимир Терзийски – президент на Американската академия за дисидентски науки в Лос Анжелис, се състоя в Казанлък. Дискутираните теми бяха: „Генетично инжениране“, „Трансплантация на човешката душа“ и „Създаване на расата на господаря на новия свят“.

1998 – Община Казанлък сключи договор с Министерството на околната среда и водите за довършване на пречиствателната станция край Казанлък. За строителните и монтажните работи бяха предвидени 600 млн. /стари/ лева.

1998 – „Знаем, че подетата от нас подписка в защита на ген. Марин няма да има успех, но на президента Петър Стоянов трябва да му е ясно, че не уволнението на генерали, доказали се в живота, е начинът да се прави реформа в българската армия“, – коментира по повод уволнението на генерала председателят на ОбС на БСП в Казанлък Генчо Кръстинов. Впоследствие, когато президент стана Георги Първанов, ген. Ангел Марин стана вицепрезидент на страната.   

1999 – Поради недостиг на средства двете „зелени“ училища на територията на община Казанлък не функционираха през пролетната ваканция. Седмичната загуба възлизаше на милион и половина /стари/ лева.

1999 – Пресконференция в Казанлък по време на Чудомировите празници дадоха Слави Трифонов и Росен Петров. Те споделиха, че Лили Иванова не ги обича. „Ние сме фен-клуб на Костов“, бе обяснението им по повод заигравката с теменужките на Иван Костов. По отношение на войната в Косово, за Сърбия и Милошевич, те заявиха: „Проявяваме славянска, човешка и балканска солидарност, а не евроатлантическа“. За феновете им, вкл. и от Казанлък – „Фен-Хъшове“, шоумените казаха: „Те защитават своята кауза, като са наши привърженици“. 

2000 – Работничките от шивашката фирма „Таис-91“ АД в Казанлък обявиха гражданско неподчинение, отказвайки да приемат новото ръководство, обвинявайки го в измама с документи. Случаят приключи с обявяването отстрана на съда за легитимно на старото ръководство.        

2001 – Унгарският професор Петер Юхас представи в Казанлък книгата си „Смъртта не е алиби“. В събитието участва редакционният екип на в. „Литературен форум“. „Аз съм човек с две родини – Унгария и България“, каза в интервю за радиото проф. Юхас – университетски преподавател в Будапеща, почитател и преводач на Чудомир.

2001 – „Казанлъшката публика е перфектна. На нея можеш само да даваш, а не да вземаш“, – казаха в репортаж на „Вис виталис“ изпълнителите от група „Б.Т.Р.“, които поздравиха с концерт учениците на ОУ „Чудомир“ по повод патронния празник на училището.                                                    

2001 – В репортаж от ДК „Арсенал“, където се осъществи едно от музикалните издания на „Хит минус едно“, водещият и продуцент Кирил Ампов, в отговор на въпроса на репортер на „Вис виталис“ „Как се става звезда?“, отговори: „Аз не създавам звезди, а давам шанс на талантливи млади хора да се изявят по БНТ. Оттам нататък всичко е въпрос на усилие и късмет. Да си звезда е като да си добър хирург. Когато човек престане да се учи, престава да бъде професионалист“.       

2002 – За председател на Регионалния координационен съвет на КНСБ – Казанлък за следващите 4 години бе избран Пенко Койнов.

2002 – По данни на местни синдикалисти, от близо 40 хиляди трудоспособно население в регион Казанлък, едва 18 хиляди към тази дата бяха наети по трудов договор и легално упражняваха трудова дейност.

2002 – В Книгата за автографи на радиото Христо Мутафчиев, актьор в спектакъла „Охранители“, написа: „Вис 1… Вис 2… Вис В… Вис Вит… Вис Вита… Вис виталис“, а Георги Къркеланов, Петър Калчев, Съни Сънински, също от „Охранители“: За вас от нас – „Охранители“!

2003 – Близо 430 ученици – представители на 20 български града и 1 румънски, взеха участие в 17-я Национален пролетен математически турнир в Казанлък. Най-много първи награди спечелиха представителите на София. Най-добре представилият се ученик от ПМГ „Н. Обрешков“ – Казанлък бе Александър Далемски.                                                                                                                           

2003 – Общо 10 медала завоюваха лекоатлетите на клуб „Казанлък“ на 4-я мемориален турнир „Тодор Артарски“ в София. 

2004 – От местната структура на ДПС бе изключен Ердинч Билен – тогава зам.-кмет на община Казанлък. От движението информираха, че като политическа сила продължават да стоят зад кмета Стефан Дамянов.

2004 – 120 души, организирани от Община Казанлък, започнаха пролетно почистване на града. За най-активните бяха предвидени награди.

2004 – Интервю за радиото даде Мария Николова, ученичка от ОУ „Мати Болгария“ – Казанлък, която спечели специалната награда на „Вис виталис“ в конкурса за деца „Малките нашенци“ с рисунката „Папагал с микрофон“.

2005  –Първата си стихосбирка „Натам, откъдето се връщаме“ представи в този ден  казанлъшката журналистка Диана Рамналиева. Изданието на фондация „Чудомир“ събра 49 нейни стихотворения, писани в продължение на над 10 години. „Най-трудното е да извадиш на бял свят толкова лични неща, но се радвам, че събрах кураж“, – сподели авторката в интервю за „Вис виталис“.                                     

2005 – Културната делегация от побратимения на Казанлък град Толиати посети Пловдив, където актьорите от театър „Колесо – Глеб Дроздов“ представиха спектакъла „Лес“ от Александър Островски.

2005 – За втора поредна година се проведе „Чудомириада“ – състезания и конкурси за деца, за живота и творчеството на Чудомир. Тя бе част от Чудомирови празници 2005, неин организатор бе Детският комплекс в Казанлък. В „Чудомириада“,2005 участие взеха 70 деца.

2005 – 30 процента от членския си внос отчете към Съюза на военноинвалидите  в България Дружеството на военноинвалидите в Казанлък по повод 90-годишнината от създаването на съюза. В този ден в София бе открит 30-ят юбилеен конгрес на Съюза. Председателката на дружеството в Казанлък – Мария Минтова, съобщи за „Вис виталис“, че в него членуват 185 души.

2005 – Стефан Парнаров, Боян Йонков и Анелия Иванова от мениджърските паралелки на СОУ „Екзарх Антим Първи“ участваха в петото издание на инициативата „Мениджър за един ден“ – под патронажа на министъра на финансите Милен Велчев и вицепрезидента на Българската международна стопанска асоциация Саша Безуханова. Стефан бе мениджър в „Сиско системс“, Боян – в „Дилайт“ – България, а Анелия – в „Иконо медиа“.

2007 – Атанас Бозов бе избран за пети пореден мандат за председател на синдикалната организация на КНСБ в “Арсенал” АД.

 2007 – В ЛХМ „Чудомир“ се състоя премиерата на новата стихосбирка на Лилия Димитрова „Избрани произведения“. Към момента тя бе автор на повече от 20 книги – поезия и проза, както и на десетки педагогически публикации. Като племенница на Чудомир, Димитрова бе посветила на прочутия си родственик фундаментално изследване, издадено от БАН в поредицата „Литературни анализи“.                                                                                                                                             

2009 – Изложба по повод 110 години от рождението на акад. Дечко Узунов бе открита в Художествената галерия в Казанлък. „Традиция и модерност – това показват картините на бай Дечко“, каза директорът на старозагорската галерия Марин Добрев. Проявата бе част от 16-тото издание на Чудомирови празници.

2010 – Медицинската сестра от Плевен Гюлшен Алиева получи любовната степен „Магистър“ и първа награда в Десетия национален поетичен конкурс за любовна поезия „Магията любов“, проведен в рамките на 18-тите Чудомирови празници в Казанлък. В него участваха 111 автори  от страната и чужбина с близо 500 любовни стихотворения.

2010 – Сертификат на Съвета на европейската  научна и културна общност получи Иннър Уил клуб –  Казанлък за оказаната финансова подкрепа на НГПИД „Акад. Дечко Узунов”. Директорът на гимназията Петя Минекова представи на дамите от клуба почетното отличие „Златна книга”, присъдено на Националната гимназия и връчено на предишния директор на училището Иванка Делчева.

2011 – След повече от 100 години в Казанлък бе възстановена операта „Сиромахкиня“. Бе съобщена и сензационна новина: че през 2011 година се отбелязват не 111 години, а 110 години от поставянето на първата българска опера. Новината бе съобщена от професорите Пламен Джуров и Лъчезар Каранлъков преди представянето на 45-минутния оперен спектакъл. Запис от възстановката на първата българска опера бе предоставен на МГ „Вис виталис“, с намерението да бъде предоставен и на всяко българско училище. Съвременната адаптация на „Сиромахкиня“ бе направена благодарение на Петя Павлович, която приживе бе занесла копирани уникалните партитури в София и бе представила всичко, запазено по партитура, предадено като дарение от Иван Енчев- Видю.                                      

2013 –Южната пътна дъга на Казанлък, която свързва източната и западната част на града, от този ден вече поемаше автомобилния поток, след като ул. „Москва“ бе напълно ремонтирана

2013 –  В ЛХМ „Чудомир“ бе представена книгата „Наздраве, Маестро! Бохемските часове на Иван Пенков” на проф. д-р Милена Георгиева от Института за изследване на изкуствата към БАН.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram