Днес, 28.12.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – Кметът Иван Гороломов се срещна в „Бояна“ с министъра на промишлеността Климент Вучев, който обеща част от продукцията на „Арсенал“ да бъде изкупена за попълване на военновременните запаси. Обещанието беше изпълнено.

1998 – Новогодишен коктейл за бизнесмени и дейци на културата даде в този ден кметът Иван Гороломов. Свои картини представиха абитуриенти от Художествената гимназия в Казанлък. Средствата от продажбата им бяха за нуждаещи се ученици от гимназията. Съорганизатори на инициативата бяха радио „Вис виталис“, Дружеството за правата на детето и клуб „Уницеф“.

1998 – „Казанлъшката публика е чудесна!“, каза след концерта си в Казанлък попфолк изпълнителката Цветелина в интервю за „Вис виталис“.

1999 – Пресконференция дадоха завърналите се от обучение по програма на института АВО в гр. Касел – Германия специалисти от социалните и здравни заведения в Казанлък. По тяхна преценка усвоеният опит реално може да бъде приложен, както в Казанлък, така и във всички български заведения.

2000 – Кметът Стефан Дервишев награди номинираните 10 спортисти на Казанлък за 2000 година. Спортист №1 на Казанлък за годината бе Петя Пендарева, която не се яви на церемонията и отказа да получи купата, обвинявайки общинското ръководство в липса на заинтересованост и адекватна политика по отношение развитието на спорта в общината.

2000 – Областният председател на ДПС Мехмед Осман коментира на пресконференция изтеклата политическа година за движението. Основният повод за срещата с журналисти бе вторият ден от Рамазан-байрам, който през 2000 г. за пръв път от 50 години се празнува два пъти в рамките на една и съща година.

2001 – Радио „Вис виталис“ излъчи репортаж от учредяването в Казанлък на Сдружение за подпомагане на деца с двигателни увреждания. Донка Спиридонова и Мария Димова оповестиха целите на сдружението. Разказана бе историята на Ники – Николай Добрев и неговата майка и борбата им за прохождането му.

2002 – В деня, в който е бил погребан Чудомир – 28 декември 1967 г., музей „Чудомир“ издаде възпоменателен лист – по повод 35 години от смъртта му.

2003 – Театър „Любомир Кабакчиев“ и Община Казанлък  подариха на децата в общината спектакъла „Коледна приказка за една ръкавичка“.

2004 – И трите ски-влека са готови за експлоатация, ски-съоръженията са монтирани за зимния сезон, – каза в интервю за „Вис виталис“ председателят на ТД „Орлово гнездо“ Кръстьо Петков. Той уточни, че цените за ползването им са като през предходната година – 6 лв. за възрастни и 4 лв. за деца.

2005 – „Хората ми казват, че съм се представил добре и не съм изложил Казанлък. Научих там много неща – за хората и за себе си“, – каза в интервю за „Вис виталис“ Стефан Кемалов, известен като Бат Сали, по повод участието си в тв-формата „Биг брадър“. „Отслабнах с 12 кг., основното меню беше боб, ориз и леща“, каза още местната тв-звезда. Той имаше намерение да отвори собствен ресторант. На 14 януари 2006 г., когато е циганската нова година, той очакваше съквартирантите си на гости в Казанлък.

2005 – С 4 389 за една година бе увеличен броят на моторните превозни средства в област Стара Загора. Към края на 2005 г. броят на регистрираните автомобили в областта достигна 183 174.

2006 – „Към 22-ри декември бюджетът на Община Казанлък е изпълнен“, съобщи на  пресконференция в този ден кметът Стефан Дамянов. „Местните приходи са изпълнени на 104%. До края на годината всички работещи в бюджетната сфера ще получат парични  награди, в т. ч. работещите в културните институти, администрациите, читалищата, държавните бюджетни учреждения, както и кметовете на населени места“, – каза още Дамянов.

2006 – Пълно оборудване за работа под вода подари областната управителка Мария Нейкова на леководолазите от Морски клуб “Севт ІІІ” – Казанлък.

2007 – Близо 5 милиона лева – местните данъци и такси, бяха събрани от жителите на община Казанлък през 2007 година. Най-голям дял в тях се падаше на сумата за битови отпадъци – 2 милиона 197 хиляди 934 лева.

2007 – Петя Папазова – старши експерт „Екология” в Община Казанлък, участва в обучителен семинар в Кралство Холандия на тема «Околна среда и усвояване на структурните фондове към ЕС». Във форума участваха още 13 българи.

2008 – На 73 г. в Казанлък почина художникът-график Милчо Христов, дългогодишен преподавател и директор на казанлъшката Художествена гимназия „Акад. Дечко Узунов”.

2008 – По 2 и 3 лева се продаваха сурвачките в Казанлък. Освен пъстроцветните сурвачки, търговците предлагаха и дрянови пръчки, окичени със сушени плодове и пуканки.

2009 – Юношите-младша възраст на Волейболен клуб „Казанлък”, АСК „Ефко Рейсинг” и треньорката по волейбол Лариса Китипова получиха съответно отличия за отбор на годината в колективните игри, най-добър отбор в индивидуалните спортове и най-добър треньор на Казанлък.

2011 – Общо 4 619 бе броят на регистрираните безработни в общините, обслужвани от Дирекция „Бюро по труда“ в Казанлък в края на месец ноември – при 4 506 през месец октомври. Равнището на безработицата бе 10,3% – при 10,0% през предходния месец. Само в община Казанлък то бе по-ниско от средното за страната. Най-високо бе равнището на безработицата в община Николаево – 42, 6 %, следвана от общините Мъглиж – 26,3%, Гурково – 19.8 %, Павел баня – 13,9 %. Най-голям бе относителният дял на безработните над 55 г. – 16 % . Данните на трудовата борса сочеха, че на първичния трудов пазар започналите работа през периода са 109 души. Жените, намерили трудова реализация през месеца, бяха 22.

2011 – Нестандартни срещи с местните журналисти бе започнал да провежда народният представител от Казанлък Емил Караниколов. В този ден той организира надпревара по боулинг и показа изключителни умения в играта, с което спечели първото място. Втората позиция бе за техническия директор на радио „Вис виталис“ Делян Тенев, третата за Диана Рамналиева, която за първи път игра боулинг.

2012 – 49 спечелени медала за изминаващата година – това бе резултатът на школата на казанлъшката спортна фамилия Недялкови – клуб „Селт”, с треньори Никола и Тихомира Недялкови, баща и дъщеря. „Селт” бе избран за Клуб на годината в индивидуалните спортове.

2014 – Завърши проектът „Приятелство в кутия” с продължителност 15 месеца. През това време четири доброволки работиха за МЦР „Взаимопомощ“ в Казанлък по проекта на програма „Младежта в действие” – испанщите Анхела Тортола и Лурдес Ескрибано, шведката Аманда Одел и германката Франциска Хохе. Те работиха основно в Дневния център за деца с увреждания, Домовете за стари хора 1 и 3 и по Електрония бюлетин на младежката организация „ДоброволциТЕ”.
2015 – Заради по-топлото време през декември, продължаваше нашествието на гъсеници в парк „Тюлбето“. Вредителите на иглолистните дървета всяха паника сред посетителите на парка. Причинител на тревогата бе боровата процесионка – най-разпространеният вредител по иглолистните култури.

По информация на Община Казанлък, срещу гъсениците можеше се пръска едва напролет – по съвет на фирмите, специализирани в растителната защита и борба с вредителите.

2015 – Кокичетата не дочакаха първия сняг в Казанлъшко, за да се покажат изпод снежната покривка. Снимки на цъфнали кокичета изпратиха в МГ „Вис виталис“ жители на с. Енина. От началото на декември максималните температури в Казанлък често бяха над 12 градуса по Целзий.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram