Днес, 28.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Площите в Казанлъшко, засадени с маслодайни рози, бяха 4 400 декара. Розите се изкупуваха по за 200 /стари/ лева за килограм.

1997 – В Казанлък бе учреден Алианс Франсез.

1997 – Пред казанлъчани бе представена новата поетична книга на Христо Вълчев „Изповеди“.

1998 – По повод 30-ата годишнина на Художествената гимназия „Акад. Дечко Узунов“ в КДК в Казанлък бе открита изложба – живопис и графика от Златния фонд на училището.

1998 – „Вис виталис“ излъчи интервю с поета Евтим Евтимов и композитора Тончо Русев. Евтим  Евтимов говори за поезията, за любовта и разделите, „които също са любов“. „Единственото нещо, което може да се направи за това, хората да бъдат по-добри, е любовта“, – бе категоричен поетът. „Поел съм този кръст – да живея като автор на музика“, – сподели Тончо Русев, след като разказа за това, как се ражда магията на песента и за собствения му творчески процес.

1999 – Гост в предаването „Темели“ с водеща Деляна Бобева бе преподавателят в ПМГ „Н. Обрешков“ Теодосий Теодосиев. На въпроса „Как постигате това да сте идеалист?“, той отговори: “С удоволствие и вдъхновение“. Теодосиев сподели, че има проблеми в българското образование като резултат от „подивяването при социализма и опитомяването през последните 10 години“. Кабинетът на известния учител спешно се нуждаеше от ремонт и нова апаратура.

1999 – „В каква държава живеем?“ – на този въпрос на „Вис виталис“ отговори в интервю Спас Мавров: „От 3 март 1993 г. започна нов цикъл на Балканите. Догодина ще започне нов 7-годишен цикъл. Войната в Югославия е дело на сатаната. Милошевич е последният диктатор, Косово е последната сатанинска структура. Времето става сгъстено, скоростта се увеличава, душата сама трябва да даде оценка, сатанинските сили водят битка с ангелските. В момента 4-ма наши големи държавни ръководители – Петър Стоянов, Иван Костов, Надежда Михайлова и ген. Михо Михов, са всъщност представителите на най-могъщите български царе. Най-големият духовен водач е Ваклуш Толев – след Петър Дънов и Ванга. Големите ще си свършат работата, но какъв е моралът на малките, на отделната личност…?“ – риторично попита Мавров.

2000 – Министерството на отбраната дари на дружество „Военноинвалид“ в Казанлък дрехи и обувки, които бяха разпределени между 253-мата членове на дружеството.

2003 –Посланикът на Република Македония у нас Н. Пр. Любиша Георгиевски откри на пл. „Севтополис“ в Казанлък в рамките на Празника на розата Международния фестивал за фолклор „Децата на Балканите“ с участието на състави от Турция, Гърция, Хърватска, Албания и България.

2007 – Изложбата си „Завръщане“ представи в Казанлък художникът Антон Радулов, от 11 години живеещ със семейството си в Прага, където бе направил 2 самостоятелни изложби и една в дом „Витгенщайн“ във Виена. „Винаги обичам да се връщам, – каза за „Вис виталис“ Радулов, – в България и в Казанлък, в моята спретната къщичка“.

2008 – С концерт и представяне на сборника с текстове и музика „Песенен свят“ бяха отбелязани 40 години творческа дейност на хоровия педагог Евелина Райнова. Самата тя се определи в интервю за «Вис виталис» като „най-старата музикална история на Казанлък“, разказвайки за годините, в които музикалната култура в града ни е била на изключително високо равнище. За втори път бе изпълнена църковната композиция „Прослава на атонските монаси“. Желанието на Райнова бе това песнопение да бъде изпълнено от мъжки хор в Атонския манастир.

2009 – Общинските съветници в Казанлък решиха да бъдат закрити две училища в общината – „Хр. Ботев“ в с. Дунавци, в което за следващата учебна година имаше записани едва 5-ма първокласници, и „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Розово със записани 2-ма първокласници.

2009 – По повод 85-ата годишнина на в. „Искра“ читателите му получиха към редовния брой и копие от първия брой на “Казанлъшка Искра” с дата 1 юни 1924 г. Основател на вестника и негов пръв главен редактор е родолюбивият казанлъчанин Петър Топузов.

2010 – 19-годишната Милена Желязкова бе избрана за Царица Роза,2010 на Казанлък. Общо 16 момичета спориха за короната на Царица Роза. За подгласнички бяха избрани Румяна Секулова от ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт и Виктория Милева от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“.

2012 – За грубо нарушение на Закона за закрила и развитие на културата до различни институции сигнализира казанлъшкият театър „Любомир Кабакчиев”. Стачният комитет настоя за незабавно освобождаване от длъжността „Директор“ на театъра на Диана Рамналиева.

2015 – Точно 3 сантиметра асфалт бяха налети при реконструкцията на ул. ”Капрони” преди две години, измери екип на „Вис виталис“. Тогава улицата бе преасфалтирана, а към тази дата вече се нуждаеше от изкърпване. През 2013 г. новоположената настилка на тази улица бе платена с 2 млн. лева кредит, който екипът на кмета Галина Стоянова изтегли за поправка на улиците в общината. Срокът на заема бе 5 години. Три месеца по-рано общинският съветник от БСП Васил Самарски остро разкритикува порочната практика да се икономисва от полагания асфалт и коментира некачественото изпълнение, като направи аналогия с проекта за бюджет за 2015 година, определяйки го като „не бюджет на развитието, а бюджет на заробването и на 3-сантиметровия асфалт“.

2016 –  Мъж на 52 години от Казанлък загина на място при инцидент във военния завод „Арсенал“ в град Мъглиж. Злополуката е станала по време на работа с преса за барут. Мъжът е загинал на място. Не е имало взрив по време на инцидента. Няма разрушения или материални щети. Пряк свидетел на случилото се е станала 35-годишна жена от Казанлък, която е била в силен шок. Няма други пострадали.

2016 – За девета поредна година Казанлък събра любители и изпълнители на български народни хора и ръченици от близо и далеч. Традиционното национално надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“, организира НЧ „Жар“. За пета година фолклорното събитие е част от традиционния за Казанлък и Общината Фестивал на розата 2016.

2020 – Унищожаване на негодни боеприпаси в „Арсенал“ тази сутрин е стреснало жителите на града на розите. Източници разказват за разрушаване на сграда. Извършено е контролирано взривяване на специална площадка – полигон, който обаче е отдалечен от производствените цехове на оръжейницата, по думите на областния управител на Стара Загора Гергана Микова.

2021 – Част от паркоместата за кратковременен престой на централния бул. „Ал. Батенберг“ в Казанлък са заличени. За това сигнализираха до presstv.bg будни граждани. Според тях въпрос на време е „паяка“ да започне да вдига всички спрели пред Данъчното автомобили. Хората се опасяват, че заличаването се прави съзнателно от общинските власти, които не възнамеряват да уведомят казанлъчани и така да ги поставят пред свършен факт – че престоят вече в тази зона е забранен, а паякът свободно да санкционира нарушители, оставени в неведение. Отлично запознати източници, близки до Община Казанлък не отрекоха, че действително съществувала такава идея.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram