Днес, 28.03.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 –На ул. „Искра“ в Казанлък бе открита фото-галерията на фотограф-художника Александър Иванов.

1998 – На национална среща „За и против Конституцията“ се събраха в Казанлък монархисти от цялата страна. За здравето на НВ Симеон Втори молебен отслужи старозагорският митрополит Панкратий.

1998 – Гост в детското предаване на „Вис виталис“ бе Борислав Геронтиев. Той разказа за детските  си хулиганства, за чичо си Петър и конете му и за съветите на баба му към чичо му: „Бий го, но не по главата“. Геронтиев сподели и творческите си идеи във връзка с книгата си – всичко за магаретата, „Магарето от срам не мре“.

1999 – В този ден общинските съветници гласуваха бюджета за годината на Община Казанлък: приходна част – 15 млрд. 700 млн. /стари/ лева; разходна  – 16 млрд. 500 млн. /стари/ лева.

1999 – Министерството на отбраната и Бюрото по труда в Казанлък започнаха проучване, като анкетираха мъже до 35 г. Целта бе да стане ясно колко от тях са съгласни да постъпят на работа в Българската армия.

1999 – С първо място от Националното състезание по физика, проведено в Пловдив, се завърна отборът на ПМГ „Н. Обрешков“ – Казанлък с ръководител Теодосий Теодосиев.

1999 – За 15-ти пореден път казанлъшката математическа гимназия домакинства Националния пролетен математически средношколски турнир. 400 бяха участниците в него.

1999 – В Казанлък в този ден бе открита кафе-сладкарница „Чудомир“ – с идеята тя да се превърне в средище на интелигенцията на града. Кръстници бяха турийските чешити – съселяни на Чудомир. В тази сладкарница приживе е отсядал Чудомир, в нея е посрещал официалните си гости.

1999 – Исторически музей „Искра“ стана единственият български музей – член на Международната асоциация за антична живопис с център Лозана.

1999 –Своето шоу в Казанлък представиха пристигналите от София „Хъшове“.

2000 – Поради липса на доказателства за нарушения, свързани със застроително-регулационния план, Районната прокуратура прекрати преписката срещу арх. Доротея Христова и бившия кмет Иван Гороломов. Тя бе заведена от кмета Стефан Дервишев и главния архитект на община Казанлък Руслан Стоянов.

2000 – Казанлъшкият художник Милчо Христов направи в този ден дарение на ЛХМ „Чудомир“ – 12 ръкописа на Чудомир, 8 негови снимки и 4 рисунки.

2000 – С трето място се завърна баскетболен клуб „Арсенал“ от турнира на славянските столици, проведен в руския град Донецк.

2000 – 85-ата си годишнина отпразнува на тази дата Дружество „Военноинвалид“ – Казанлък.

2000 – Новия си албум „Славянски романтични шедьоври“ представи в Казанлък известният български цигулар доц. Йосиф Радионов.

2001 – Радка Овчарова стана победителка в конкурса за млади изпълнители, проведен в Казанлък, „Звездите на „Хит минус едно“.

2001 – По повод появили се към тази дата идеи за закриване на Института по розата в Казанлък, Ана Маргина, директор на НИРЕЛК, запозна подробно слушателите на радио „Вис виталис“ с цялостната дейност на института, вкл. с чуждестранните му контакти и перспективите му.

2002 – Преглед на художественото творчество на самодейци-военнослужещи бе проведен в Пета Шипченска механизиран бригада – Казанлък.

2002 – Книгата на починалия през 1985 г. Дени дьо Ружмон „Бъдещето е наша работа“ бе представена пред литературната общественост в Казанлък. Отвореното писмо на автора през 1971 г. до европейците бе отличено с престижната награда „Робер Шуман“.

2002 – Общинските съветници в Казанлък приеха на свое заседание Концепция за общинска политика в сферата на културата с регламентирани основни принципи и приоритети.

2002 – „Вис виталис“ – на всички от „Наздраве“!, написа в Книгата за автографи на радиото актьорът Димитър Манчев, а колегата му Константин Коцев нарисува усмихнато човече и написа: „На „Вис виталис“ пожелавам успех и радост в работата!“.

2003 – Покъртителен репортаж излъчи в ефир Георги Манев за Венета Семова, която бе изгонена от общинското си жилище и живееше сама с 3-те си дъщери в лозята край Казанлък. Тъй като жената нямаше пари за лична карта, екипът на „Вис виталис“ й помогна да си извади карта.

2003 – Христо Генев, директор на Художествената галерия в Казанлък, представи в интервю за радиото откритата в галерията изложба на Владимир Димитров-Майстора.

2004 – В казанлъшката Художествена галерия бе открита изложба-живопис на Златю Бояджиев „От Пловдивските тепета до Монмартр“.

2004 – Атлетът на клуб „Казанлък“ Енчо Щерев спечели шампионската титла на диск и приза в първенството в София в памет на Тодор Артарски. Треньорката му Цветанка Христова стана първа на гюле и втора на диск.

2005 –Договор за сътрудничество подписаха в Казанлък Лицеят на изкуствата в Толияти и Художественото училище в Казанлък. Целта бе обединение  на учебно-практическата и методическата работа на двете училища. Договорът бе за 5 години. Пресконференция по този повод дадоха Иван Марков – директор на Дирекция „Международни програми и проекти“ към Община Казанлък, и Марина Смирнова – ръководител на отдел в Департамента по култура към кметството в Толияти. “Културните отношения между побратимените градове Казанлък и Толияти са мост за изграждането на бъдещи  бизнес отношения между двата града”, заяви Марков. Руснаците се интересуваха от българския опит в изработването на струнни музикални инструменти, а българите – от руският опит в ювелирното изкуство.

2005 – 24 картини на Димитър Казаков-Нерон бяха показани в Художествената галерия в Казанлък. Експозицията под мотото „Геният Нерон“ бе подредена съвместно със Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в град Трявна.

2005 –  „При всеки спектакъл, който се играе на сцената на театър „Любомир  Кабакчиев“, символично място на първия ред ще има и основателят на Театър „Колесо“ в Толияти – Глеб Борисович Дроздов“, – обяви след края на спектакъла „Лес“, представен от актьорите на „Колесо“, директорът на казанлъшкия театър Васил Самарски. Глеб Дроздов е създателят на първия в Русия контрактуващ театър. От основаването на казанлъшкия театър през 1998 година 1-то място на 1-ви ред символично бе отредено за патрона на театъра – Любомир Кабакчиев.

2005 – Рекорден брой ученици взеха участие в Националния пролетен математически турнир, който се проведе в Казанлък. 507 ученици от 8-ми до 12-ти клас, разпределени в 27 отбора, премериха сили в математическото съревнование. Като „много добро“ определи участието на нашите представители Христо Лесов – председател на казанлъшката секция към Съюза на математиците в България. Свилен Кънев бе с 4-ти резултат при десетокласниците, а Веселин Александров – 5-ти

при единадесетокласниците. В състезанието взеха участие и ученици от румънския град Крайова.

2005 – С 2 златни медала и 1 сребърен се завърнаха възпитаниците на Школата по изкуствата „Емануил Манолов“ от Националния форум „Орфеева дарба“. В своите възрастови групи първенци бяха Славена Кацарова и Стела Симова, Никола Георгиев бе с втора награда и сребърен медал.

2005 – В Дома на културата „Арсенал“ бе представен танцовият спектакъл „Гето“ на Националната опера и балет. Спектакълът бе по музика на Горан Брегович – циганска и староеврейска музика, хореограф бе Марио Пиаца. „Гето“ бе със специалното участие на Христина Ангелакова, пяла в почти всички европейски оперни театри с диригенти като Абадо и режисьори като Дзефирели.

2007 – В този ден започна реконструкцията на ул.”Ген. Скобелев” – ІІ етап в Казанлък. Стойността на проекта бе 446 хиляди лева. От тях 210 хиляди лева – лимитни капиталови вложения, целева субсидия, а останалите – собствени бюджетни средства.

2007 – В интервю за радио «Вис виталис» психиатърът д-р Георги Кръстев съобщи, че в началото на март 2008 г. в Казанлък ще бъде разкрито отделение за остри психиатрични разстройства в тежък стадий. В този ден бе представен и проектът за откриване на отделението – в бившите болнични павилиони в двора на болницата. За ремонт и стартиране на проекта бяха осигурени 42 хиляди евро, спечелени по програма ФАР на ЕС. 25% от средствата бяха финансиране от МТСП. Към онзи момент близо 100 души на възраст от 18 до 65 г. от Казанлък годишно се хоспитализираха за психично лечение.

2008 – Председателят на Общинския съвет Васил Самарски, кметът Стефан Дамянов и всички общински съветници се включиха в дарителската кампания за лечението в Цюрих на 4-годишния  Цветомир, страдащ от остра левкемия. Общинските съветници дариха хонорарите си за м. март, Самарски дари цялата си заплата, Дамянов дари лични 500 лв. Общинският съвет изпрати призив до казанлъшки фирми, които също да помогнат. Набраните до момента средства за спасяване на детето бяха 74 905 лева, 1 708 евро и 190 долара.

2010 – Първата година от създаването си отбеляза офисът на „Европа – директно“ в Казанлък. Илияна Иванова от ЕП изнесе лекция  на тема „Европейското гражданство – нашите права и отговорности” 

2011 – Проф. Бранко Ристич представи четвъртия сборник с разкази на Чудомир на сръбски език „Нашенци”. В рамките на проекта „Чудомир на Балканите“ разкази на емблематичния български автор бяха преведени, освен на сръбски, на турски и гръцки език. В рамките на проекта се предвиждаше Чудомир да бъде преведен още на румънски, хърватски и словенски език.

2012 – Върховният административен съд остави в сила определение № 25 от 10.02.2012 г. на Административен съд – Стара Загора, с което на практика отхвърли окончателно жалбата на Никола Камбуров против решението на Общински съвет-Казанлък от 12.01.2012 г., с което бяха избрани кметски наместници на селата Голямо Дряново, Горно Изворово и Средногорово.

2013 – И Казанлък стана част от инициативата “Висящо кафе”, която бе превзела цялата страна. Освен безплатна топла напитка, платена по-рано от клиенти, павилион за бързи закуски в близост до ОУ „Паисий Хилендарски” предлагаше и „Висящи закуски”. „Целта ни е да помогнем на нуждаещите се“, каза за „Вис виталис“ собственикът на павилиона Димитър Петров.

2013 – Състезателката на „Казанлък Волей“ Славина Колева бе обявена за „Най-полезен играч“ на приключилия сезон на Националната волейболна лига при жените.

2015 – Клубът по спортни танци „Роза“ при Общинския детски комплекс „Св. Ив. Рилски“ с ръководители Ваня и Петър Радеви отпразнува своя 25-годишен юбилей. Радеви са създатели на десетки танцови двойки, които представят града и страната ни на престижни национални и международни турнири.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram