Днес, 27.11.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – В интервю писателят Иван Събчев, по повод честването на 135 години от основаването на ОУ „Паисий Хилендарски“ в Казанлък, разказа цялата история на училището и с документи доказа, че то е с 2 години по-старо и че е основано през 1858 г.

1995 – Нова технологична линия влезе в действие в „Конпло“ – Казанлък – за консервиране на месо за домакинствата. Капацитетът й бе от 500 до 1000 кутии на ден.

1996 – Близо 13 млн. /стари/ лева бяха усвоени от земеделските кооперации в региона по т. нар. „Зелена сделка“ – пари срещу договорено количество продукция за следващата година.

1996 – В „Българска роза-Севтополис“ към момента се произвеждаха 5 вида лекарства: карсил – драже, бронхолитин – сироп, аналгин, ацетизал и темпалгин на таблетки.

1996 – 14 медала спечели спортният клуб „Тигър“ – Казанлък на Международния турнир по карате до.

1996 – ОУ „Св. Климент Охридски“ – с. Крън отпразнува 130 години от своето основаване.

1997 – Група ученици от гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ тръгна в този ден на поход „По стъпките на куленските бежанци“.

1997 – По повод 50-годишнината на СПТУМ „Арсенал“ в двора на училището бяха засадени два сребристи бора с послание до учителите и учениците, които ще отпразнуват 100-годишнината на техникума.

1998 – В предаването на „Вис виталис“ – „Темели“, с водеща Деляна Бобева, в рубриката „Искам да кажа!“ Минчо Ковачев от Зелената партия се обърна към Крум Владев с думите: „Круме, ти лъжеш!“. „Обвинявам Владев в лъжа. Или да ме съди, или да си подаде оставката. СДС не е партия за такива като Крум Владев, които дерибействат. Той е политик-менте. Крайно време е да си иде – в интерес на Казанлък“, каза още Ковачев.

1998 – ОУ „Паисий Хилендарски“ – Казанлък тържествено чества 140 години от основаването на училището.

1998 – В ДК „Арсенал“ бе проведена конференция на тема „Възникване на военната индустрия в България и значението на „Арсенал“ в нея“.

1999 – В резултат на извършените от ХЕИ – Казанлък проверки, свързани с хигиената на храненето в заведенията, заради нередовни документи от работа бяха отстранени 7 лица.

2000 – На среща с журналисти от местните медии ръководството на ВМРО – Казанлък обсъди проблеми по темата на състоялия се в София митинг-шествие, организиран от ВМРО и Обединение „Промяна“ – „Шенген – втори Ньой“.

2001 – В празниците, посветени на 45-годишнината на ШИ „Ем. Манолов“, с концерт се включиха ВГ „Искрица“ и група „Обратен ефект“. В ефира на „Вис виталис“ групата представи новия си албум „Вервайте ми“.

2001 – „СПИН – проблеми и реалност“ – лекция на тази тема бе изнесена в ПГ „Иван Хаджиенов“ като част от програмата на Младежкия дом в Казанлък „Дебати“.

2002 – Общинският съвет отмени Наредба №3 за пътнически превоз с леки автомобили на територията на община Казанлък.

2002 – 139-ото Общо събрание на НЧ „Искра“ преизбра за председател Васил Самарски.

2003 – На втората сесия на новоизбрания Общински съвет в Казанлък бяха сформирани 6 групи: групата на БСП бе с председател Васил Самарски; на СДС, ВМРО и Гергьовден – Николай Александров; на Земеделския съюз – Красимира Горунска; на групата „За Казанлък“ – Тошко Барабонков; на НДСВ – Георги Каличков; на ДПС – Кадрие Летиф. Сформирани бяха 10 постоянни комисии. Съветниците гласуваха заплатите на кмета на общината Стефан Дамянов и на председателя на ОбС Иван Гороломов – по 835 лв.

2003 – Близо 200 таксиметрови шофьори протестираха пред ДК „Арсенал“ срещу невъзможността да упражняват професията си. Така те се включиха в националния протест на частните таксиметрови превозвачи.

2003 – „Трябва да има философия, вечност, адрес“, – така Николай Колев отговори на въпроса „Какво ще накара хората да четат български книги?“ в интервю за „Вис виталис“ преди излизането на новата му книга – за сблъсъка на едно момче със света на дивото в Африка.

2005 – Асоциацията на професионалните футболисти и Българският футболен съюз наградиха 12 млади футболисти и личните им треньори по програмата “Децата и футболът”. Наградите връчиха президентът на БФС Борислав Михайлов и президентът на АФП Дончо Донев. Сред наградените бе  Валери Ангелов – футболист на „Розова долина“ с треньор Кральо Орозов.

2005 – „Тази година децата играха много добре във всички състезания. На две-три от първенствата бяхме на косъм от медалите. В последно време по-малките показаха голям напредък и ми дават  оптимизъм, че през следващите години „Алехин“ ще бъде сред водещите в детско-юношеския шахмат в България“, каза в интервю за радиото треньорът на шах-клуб „Алехин“ Бончо Бонев. „Ще работя изключително с по-малките десетгодишни шахматисти, които вече показаха че имат потенциал“, допълни треньорът .

2006 – В Казанлък бе представен сборникът „Рогати работи” /бивалици  от настоящето/ на журналиста от вестник „Пари” Христо Христов. В интервю за „Вис виталис“ Христов уточни, че в сборника е включил 180 текста от публикациите си през последните години.

2007 – Да сформира Общински политически съвет, който да работи в структурата на казанлъшката организация на НДСВ – това решиха участниците в събранието на партията. По думите на координатора на НДСВ Сребра Касева, кампанията стартира с цел да се докаже, че хората от НДСВ са способни и подготвени за местното самоуправление, със заряд да мислят за доброто на обществото. В сравненине с местните избори през 2003 г. за листата на НДСВ в Казанлък през 2007 г. бяха гласували повече избиратели. На партията не й достигаха 36 гласа, за да има 3-ма съветници.

2008 – Д-р Кети Маналова, специалист по вътрешни болести, бе утвърдена от Общинския съвет за временно изпълняващ длъжността Управител на общинската болница в Казанлък до провеждането на конкурс. Тя трябваше да въведе тежки мерки за излизане от финансовата криза. Натрупаните задължения бяха над 3 млн. лв. „Уморих се, аз съм кардиолог, ще работя в болничното отделение“, каза за новините подалият оставка управител дотогава д-р Христо Христов.

2008 – Двама изтъкнати общественици с достоен принос за развитието на Павел баня бяха избрани за почетни граждани – Христо Христов – за издаването на две исторически книги за Павел баня, за изключителни заслуги в областта на образованието, литературата и обществения живот, и проф. д-р Георги Гечев д.м.н. – за изключителни заслуги в областта на здравеопазването, развитието на Павел баня като балнеоложки център и принос в обществения живот. С този акт бе прекъсната традицията почетното звание в община Павел баня да се присъжда само посмъртно.

2008 – Общинският съвет в Казанлък реши да бъде закрит Междуучилищният център, а базата му – сградата на бившето училище „Иван Недялков”, да бъде предоставена за временно ползване от читалище „Възродена искра”.

2009 – Конкурс за изпълнение на стихове на големия български поет Никола Вапцаров бе първата от проявите в ОУ „Н. Вапцаров” – Казанлък, посветени на 100-годишнината от рождението на патрона на училището.

2009 – По нетрадиционен начин от партия ВМРО-БНД отбелязаха 90-годишнината от подписването на Ньойския договор – с  акция за раздаване на книги, посветени на историческите събития от края на Първата световна война. Безплатно активисти на партията в Казанлък, а и в цялата страна, раздаваха книгата „Войната се връща” на бележития френски журналист Анри Пози, защитил достойно  българската национална кауза.

2010 – Датата 27-ми ноември 1919 г., на която е подписан Ньойският мирен договор, една от най-тежките за цялата българска история, бе отбелязана в Казанлък. На ул. „Искра“ бяха раздавани тематични календари. Състоя се факелно шествие до паметника на загиналите в парк „Розариум”. От ВМРО раздадоха на казанлъшките училища 500 карти на България с откъснатите по силата на Ньойския договор български територии.

2012 – Три дни след обиколката на журналисти от китайски медии в Казанлък и Долината на розите и тракийските царе, бизнес делегация от Шанхай посети града, като акцентът бе върху розопроизводството и производството на продукти на основата на българско розово масло. Делегацията бе водена от Никита Сун, представител на инвестиционен фонд.

2012 – Казанлък се сдоби с нов спортен клуб – „Таекундо Екстрийм“, проповядващ уважение към семейството, противника и учебния процес. Седалището на клуба бе в спортен комплекс ”Багира-Арсенал”. Треньор стана Тихомир Владов.

2012 – Дискусионен клуб за обсъждане на мерки за ограничаване на сивия сектор бе учреден в Казанлък по ОП „Развитие на човешките ресурси”. В клуба влязоха представители на синдикати, работодатели, наети лица и неправителствени организации. Инициатор за създаването на клуба бе Българската търговско-промишлена палата в Казанлък. „Нуждата от явна дискусия по темата е повече от необходима, – коментира Данчо Игнатов от казанлъшката палата. – За съжаление, борбата със сивия сектор е доста трудна и изисква ресурса, както на държавата, така на фирмите и на наетите лица. Най-важното е към настоящия момент по темата да се говори“.

2012 – Обществено обсъждане по проекта „Интегриран план за градско възстановяване и развитие” се проведе в Казанлък. Икономическата зона на практика представляваше две отделни териториално обособени зони с тясна връзка между тях, констатира Междуведомствената работна група. Изпълнител на проекта бе обединение „Тонзос Консулт”.

2013 – Община Казанлък получи наградата на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация – БХРА в категорията „Най-ползотворно сътрудничество в културния туризъм с община в България“. Наградата бе статуетка, която БХРА връчва на призьорите от 1996 г., и почетна грамота.

2013 – От шестия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“, проведен в Русе, клуб „Светлини сред сенките“ при ОДК „Св. Иван Рилски“ получи 4 отличия. В първа възрастова група, до 10 г., първо място зае Мария Попова, за проза; 2-ро място зае Даниела Керасарова – за проза. Във възрастова група до 13 г. Любомир Богданов зае второ място за поезия. Сюзън Гератлиева бе също с 2 място за поезия. Клубът спечели и купа и почетна грамота.

2013 – „Празник” – под това мото художникът Румен Петков откри изложба в залата на Информационния център на ул. „Искра” 4 в Казанлък. ”Дървета”, „Утро”, „Двор”, „Розов цвят”, „Планинско село”, „Син мост” бяха част от 37-те заглавия на живописните творби, които художникът показа. Румен Петков живее и твори в Казанлък от 1981 г.

2013 – ОУ „Мати Болгария” в продължение на шест дни бе домакин на работна среща по проекта „Покажи ми твоето училище, аз ще ти покажа моето”, по който училището работеше от началото на учебната 2012/13 година. Тук бяха гости от партньорските страни: Испания, Полша, Словакия, Румъния, Турция, Гърция, Франция.

2014 – В Художествената галерия бяха показани фотосите от последната експедиция на казанлъшките туристи „Златоград‘ 2014“.

2014 –Инж. Георги Ранов прие ключовете и печата на Областната администрация в Стара Загора и официално встъпи в длъжност „Областен управител“. Ранов е роден през 1958 г. в Шумен. Работил бе в комплекса „Марица Изток“.

2014 –Рисунката „Утро“ на 13-годишната Димана Чернева, ученичка в 7 клас в Художествената гимназия в Казанлък, бе включена в каталога на победителите от Световния конкурс за детска рисунка Банско,2014.

2014 – Състезателите на клуба по таекуондо „Кентавър“ – Казанлък Цветелина Николова и Любомир Богданов станаха шампион и вицешампион от Европейското клубно първенство в Анталия, Турция. Цветелина спечели златен медал за кадети в категория до 37 кг., Любомир стана носител на сребърен медал в категория кадети до 33 кг.

2015 – Над 60 картини представиха в изложба в Казанлък 42-ма художници, едни от най-известните творци от цяла България. Поводът бе честването на 5-ата годишнина на казанлъшката арт галерия „Ателието“, чиито основатели са Росен Дончев и Ваня Запрянова. Един от доайените – Стефан Монев, бивш директор на Националната художествена гимназия в Казанлък, коментира за „Вис виталис“: “Тази изложба е факт въпреки битовизмите. Живописните платна показват една различна естетическа реалност“.

2015 – За мокри тавани, пропити с мухъл, от които тече вода, алармираха в този ден от БЧК – Казанлък и клуба за социални контакти на хора със специални потребности, на които се налагаше да стоят прави. При дъжд водата се изливаше в стаите, заради некачествен ремонт от казанлъшка фирма през 2012 г. Валентина Желева, отговаряща за помещението, каза за „Вис виталис“: „Проблемът не е намерил решение от години. Когато вали, се налага да завиваме маси и дивани с найлони, а тук се обучават и деца. Сградата е собственост на Община Казанлък и е дадена за ползване на хората със специфични потребности и на БЧК“.

2015 – Фондация „Деца с проблеми в развитието“ представи в Казанлък свой проект, насочен към работа и подпомагане на семейства, в които има дете с увреждане и който цели да инициира обществен дебат по темата сред всички заинтересовани страни – родители, НПО, специалисти, институции на местно и държавно ниво, медии. Д-р Даниела Миланова, управител на Медицински център „Деца с проблеми в развитието”, разказа пред екип на „Вис виталис“ за проблемите, пред които се изправят семействата.

2018 – След дълго боледуване на 70 годишна възраст си отиде Нанчо Видев- член на групата Експерти за Казанлък, избран за общински съветник на последните местни избори, в качеството си на Експерт регионално развитие, икономика и екология. За казанлъчани бе известен като най-младият зам.-директор в онези години на Техникума по автотранспорт, бил е началник отдел в Община Казанлък и зам.директор на автокомбинат – Казанлък. В биографията си Нанчо Видев имаше и години работа като завеждащ финансово-административна служба в Министерство на външните работи, посолството на Република България в Дар-ес Салам, бе главен секретар в Министерство на земеделието, горите и аграрната реформа, работил е в  Министерство на вътрешните работи, агенция „ Митници“. Бе и директор на Регионална инспекция по околна среда и води – Стара Загора.

2020 – Вълна от съпричастност предизвика молба на майка от Казанлък. 38-годишна жена поиска помощ ден по-рано, за да имат възможност трите й деца да се обучават дистанционно. Веднага след публикацията ни имаше светкавична реакция, представители на местния бизнес, наши колеги и директор на казанлъшко училище пожелаха да помогнат. До часове, два лаптопа и таблет ще бъдат на разположение на семейството за предстоящото от понеделник онлайн обучение на малчуганите.

2020 – Да бъдат освободени казанлъшките фирми от заплащане на таксата за битови за периода от 27 ноември до 21 декември т.г., поиска БСП в Града на розите. Социалистите внесоха писмо в общинския съвет с настояване задължените лица предприятия, които вследствие на извънредното положение и противоепидемични мерки обявени със Заповед № РД-01-677 / 25.11.2020 г. на Министъра на здравеопазването на територията на Република България, са преустановили стопанската си дейност, осъществявана в недвижим имот на територията на община Казанлък, да получат облекчения. БСП предложи в писмото си освобождаването от наеми и тротоарни такси за същия период наемателите на общински обекти – ресторанти, питейни заведения, тротоарно право, спортни клубове, клубове за занимания с деца, обществени бани, които не са извършвали търговска дейност по време на въведените временни противоепидемични мерки.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram