Днес, 27.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Броят на гласоподавателите в община Казанлък в приключилите президентски избори бе 69 871. Правото си на глас упражниха 46 090. В община Мъглиж правото си на глас упражниха 61% от общия брой на гласоподавателите.

1996 – В община Павел баня 42% от гласувалите подкрепиха кандидатурите на Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев, 31% – двойката Иван Маразов и Ирина Бокова, 20% – Жорж Ганчев и Арлин Антонов.

1997 – В този ден стартира празнична седмица, посветена на 30-годишнината на ОУ „Чудомир“ в Казанлък.

1997 – Невена Димитрова бе представителката на скаутската организация в Казанлък в 10-членната група на България, взела участие в Международния зимен поход, организиран от Европейската скаутска организация.

1998 – Броят на сключилите договори с пенсионен фонд „Сила“ граждани от Казанлък бе 6000. 110 души от страната вече получаваха, освен държавната, и допълнителна пенсия от този фонд.

1999 – Съветът по туризъм в Казанлък представи на Международната туристическа борса във Варна казанлъшките туристически агенции, историческите забележителности в региона и местата за отдих и забава.

1999 – В интервю Любен Дилов-син от движение „Гергьовден“ на въпроса: „Надка или Радка-пиратка?“, направи недвусмислена асоциация с Надежда Михайлова и Ловечгейт, нашумял по това време.

2000 – В Галерия „Рувел“ бе представена поетичната книга на Вяра Кънева „Многоточие“. „Стиховете не са радостни, те са отражение на пътя до радостта“, каза в репортаж на „Вис виталис“ авторката.

2000 – Стопроцентова смяна на ел. таблата в кварталите „Хр. Ботев“ и „Хаджи Димитър“ предприе Енергоснабдяване – клон Казанлък. Планът бе до края на годината да бъдат поставени 1500 външни ел. табла.

2000 – Конкурс „Моят домашен любимец“ и конкурси за екзотични цветя и най-красив букет проведоха учениците на ОУ „Мати Болгария“ като част от празничната програма по случай 10-ата годишнина на училището.

2002 – Президентът Георги Първанов даде съгласието си да бъде патрон на тържествата, посветени на 120-ата годишнина на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Казанлък.

2002 – „Призоваваме всички участници в движението по пътното платно за по-колегиално и безопасно отношение по пътищата. Местата за състезания са определени. Сенакс Рейсинг, Стоян Емануилов, Филко Филев“ – това написаха тримата младежи след гостуването си във „Вис виталис“ в Паметната книга на радиото.

2003 – В Казанлък, в ЛХМ „Чудомир“, се състоя премиера на книгата на Павел Павлов – сценарист и режисьор, автор на детски филми, „Нямало едно време“.

2004 – „За мен е безкрайно удивление!“, – възкликна посланикът на Япония у нас Коичиро Фокуи, който заедно със съпругата си Фумие, посети в този ден изложбата с бронзовата глава и част от погребалното съкровище на Севт Трети в музей „Искра“, както и гробницата на тракийския цар, открита край гр. Шипка. Посланикът изяви желание експозицията да бъде показана в Токио на ЕКСПО,05.

2005 – Групата за руски песни от Казанлък „Грамофон“ – Жоро Гарчов, Христо Софев и Петьо Янкулов, приключиха едномесечното си турне в София, където бяха гост-изпълнители в най-големите столични клубове.

2005 – „Обявената цена за топла вода в Казанлък е най-висока в България“, обяви на пресконференция в този ден Николай Банев, ръководител на „АКБ-Форес“, притежаващ казанлъшкото топлофикационно дружество. За предстоящия тогава отоплителен сезон „Топлофикация“ – Казанлък прогнозираше 2 милиона и 400 хиляди лева загуби, основно заради високите цени на мазута.

2005 – Вечер на народната песен бе организирана в ОУ „Мати Болгария“. Изявата бе част от програмата за патронния празник на училището – Денят на народните будители.

2005 – В Казанлък бе учреден Обществен съвет по образование. Основните му цели бяха да привлече обществената активност в организирането на управление и контрол на образованието и да подпомогне изготвянето на Стратегия и програма за развитие на образованието в община Казанлък.

2006 – Документалният 20-минутен филм на студентката от Казанлък Деница Георгиева „Съдба до съдба“ участва във Втория студентски филмов фестивал „Ранно пиле“, който се проведе в София. Деница учеше в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Монтажът на филма бе на  Делян Тенев – технически директор на радио „Вис виталис“.

2007 – В Дома на културата „Арсенал“ група «Буши-до» изнесе уникален спектакъл на японски барабани тайко и струнно изпълнение на шамисен . Изключително популярната група бе в България в рамките на 18-ите Дни на японската култура в нашата страна, които преминаваха под патронажа на президента Георги Първанов и Н. Пр. Цунехару Такеда, извънреден и пълномощен посланик на Япония у нас.

2008 – Общественият посредник на Казанлък Катя Киликчиева бе избрана за секретар на УС на Националното сдружение на местните обществени посредници.

2008 – Общинският съвет в Казанлък подготви сигнал до прокуратурата по казуса „Холандски павилион за цветя“, собственост на българо-холандската фирма “Буксус плант”, разположен на ул. „Искра“ в Казанлък. В местни и национални медии се бяха появили и скандални публикации, свързани с темата. До момента нямаше и решение на Общинския съвет, свързано с отдаването на опитното поле, където на терен от близо 60 декара бяха засадени 450 хиляди стръка чимшир, собственост на холандците. 

2009 – На среща с екипа на „Вис виталис“ народният представител от Казанлък Емил Караниколов определи 100-те дни на Народното събрание като „успешен управленски период“.

2009 – След като Общинският съвет утвърди за управител на казанлъшката болница д-р Кети Маналова, лечебното заведение постепенно бе започнало да се стабилизира. За първото тримесечие на годината бяха реализирани 880 хиляди лева печалба. Общината обаче не бе изплатила към тази дата нито лев от гласуваните от ОбС за болницата 1 млн.100 хил. лева. Двете лекарствени фирми „Софарма“ и „Хигия“ настояваха за връщане на натрупани стари задължения в размер на над 1,2 млн. лева.

2010 – Да покаже на младите хора, че изкуството може да бъде толкова интересно, колкото и компютърните игри, – с тази задача се бе заел клубът UNITED AVANGARD ARTIST под ръководството на своя създател Румен Сомов – художник, татуист, фотограф, писател, автор на театрални пиеси. Освен с изкуство, клубът се бе заел и с друга благородна кауза – събиране на средства за лечението на възпитаника на казанлъшката Художествена гимназия Иван Боянов.

2010 – Общо 18 деца от казанлъшките училища бяха включени в изданието „Талантливите деца на България” за 2010 г. В две от изданията на едноименната енциклопедия бяха включени ученици от ПГ по лека промишленост и туризъм. И двата пъти сред талантливите деца бе номинацията на колоездача Андон Петров.

2010 – Специализирана полицейска операция, извършена по сигнал, установи, че 18 дами предлагат сексуални услуги в централната градска част на Стара Загора. Срещу две от тях бяха образувани досъдебни производства. Други три бяха извършителки на кражби. Една бе с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

2011 – Седем тона тютюн – 7 643 низи тютюн „Басма“, изгоряха при пожар в казанлъшкото село Черганово. Пламъците унищожиха и покривната конструкция на стопанското помещение, където е бил тютюнът, с площ около 400 кв. м.

2012 – Библиотека „Искра” в Казанлък бе една от одобрените в проекта на Министерството на културата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. За проекта бяха кандидатствали над 3 хиляди библиотеки в страната, а одобрените бяха 300. Казанлъшката библиотека получи 8 хиляди лв.

2014 – В инфоцентъра на ул. „Искра“ 4 бе открит за трети път гостуващият в Казанлък „София Филм Фест“. Събитието бе част от проекта „Операция Кино”, който се реализира от 2010 година.

2014 – Казанлък посрещна в този ден представители на туроператори, на туристически агенции и на общини в България на Втората работна среща между бизнеса и местната власт. Темата на срещата бе „Сътрудничеството между обществения и частния сектор – платформа за устойчиво туристическо развитие“. Организатори на форума бяха Община Казанлък и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

2014 –Oбластният съвет на БСП – Стара Загора категорично се противопостави на действията на служебното правителство за продажбата на “НИТИ“ ЕАД  в Казанлък. В нарочна позиция бе изразено несъгласие относно раздържавяването на водещия иновационен и технологичен център, основан преди 52 години, в който се разработват и произвеждат изделия с военно предназначение. Посочената оценка за НИТИ бе 1.8 млн. лв., доста под началната цена спрямо предишните неуспешни опити, последният от които бе стопиран от министъра на икономиката в правителството „Орешарски” Драгомир Стойнев. „В момента дружеството върви към стабилизация и трябва да бъде извадено от списъците за приватизация“, заяви за „Вис виталис“ инж. Христо Христакиев, зам.-председател на Съвета на директорите.

2014 – Изложбата „С ухание на казанлъшка роза“ бе експонирана в Шуменския исторически музей. Гостуващата колекция представи значението на розопроизводството в Казанлък и Розовата долина – традиция с над 350-годишна история.

2015 – Албиция от Казанлък и круша от с. Тъжа бяха номинирани в конкурса „Дърво с корен”, организиран за шести пореден път  от фондация „Екообщност“. Албицията, наричана още мимоза, се намираше в училищния двор на  ПГЛПТ –  Казанлък, който бившият директор Петко Желев бе превърнал в място за редки и красиви дървесни видове и храсти. Никой не знаеше точните години на дивата круша, наричана круша-дивачка, в с. Тъжа. Дънерът й бе голям, а в корените й извираше кладенче.

2015 – Ветеранът на „лястовиците“ и треньор на колоездачите ни в планинските стартове Таньо Танев спечели третата си шампионска титла за годината при мъже над 65 години от Държавния маратон по спортно ориентиране, провел се в Жеравна. Около 350 участници се бореха за медали.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram