Днес, 27.08.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – За опасностите, които крие планината, предупреди в интервю, давайки и съвети,  единственият в регион Казанлък планински спасител Григор Мартинов. „Тази професия е опасна, но изключително удовлетворяваща“, – каза той. Планинските спасители в страната бяха около 40.

1998 –За първото полугодие на годината хирурзите в общинската болница в Казанлък направиха 800 операции, 400 от които планови. На пациентите със сърдечни инфаркти започна да се прави фибринолиза – жизненоважен метод за отстраняване на тромби в първите три часа на прединфарктното състояние.

1999 – Богословът Ваклуш Толев произнесе в Казанлък слово за 13-те безсмъртни българи по повод Деня на безсмъртните българи. Общество „Път към мъдростта“ бе внесло малко преди това предложение в Хартата за правата на човека да се включат и Права на душата.

2000 – В Техникума по лека промишленост в Казанлък бе създадена паралелка по специалността „Технология и мениджмънт в заведенията за обществено хранене“.

2001 –Този бе първият работен ден на новия тогава областен управител на област Стара Загора Мария Нейкова.

2003 –Казанлъшкият колоездач Георги Петров спечели изкачването на Витоша – ок. 22 километра. Втори и трети станаха съответно Боян Тошков и Георги Коев, също от Казанлък.

2004 – Екипът на предаването „Бон апети“ с водещ Иван Звездев засне приготвянето на различни месни рецепти в Казанлъшко, вкл. и на ястия по Чудомирови рецепти.

2006 – В колокритериума, на който Казанлък бе домакин – в памет на казанлъчанина Георги Коев, второто място бе за представителите на КК „Лястовица“ Станислав Заралиев и Васил Илов. 52 км и 30 обиколки трябваше да изминат участниците в състезанието.

2007 – „Идеята за създаването на Гражданска гвардия не е нова, но това не трябва да става на етнически принцип и затова идеята на Боян Расате трябва да бъде отхвърлена“, – каза в интервю за „Вис виталис“ президентът Георги Първанов и уточни: „Единствената цел на Гражданската гвардия е защита на населението, да помага на хората“.

2007 – „Казанлъшката бригада ще продължи да съществува и да подготвя и контингенти в операции за поддържане на мира, тъй като тя е в списъка, обявен от Министерския съвет», каза в интервю за „Вис виталис“ началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков. Продължаваше предислоцирането на бригадата в Плевен, Шумен и Враца.

2008 – 114 пациенти бяха преминали през психиатричното отделение на казанлъшката многопрофилна болница от откриването му през март 2008 г. до момента.

2009 – Този бе първият работен ден на областния управител Йордан Николов. С тържествен водосвет за здраве и просперитет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион, започна работният ден на областния управител и на служителите в Областна администрация. Н.В.Пр. Галактион подари на областния управител Библия.

2012 – Възпитаничката на м.с. Петранка Драганова – Цвета Добрева от шахклуб ”Казанлък’21”, момичета 14-16 години, спечели второто място от варненския 37-ми турнир ”Морско конче”. Във финалния 9 ден казанлъшкото момиче имаше в актива си 6,5 точки от 7 възможни.

2012 – Изложба „Нашенци“ с произведения, посветени на живота и творчеството на Чудомир, бе открита в Информационния център на ул. „Искра“ 4. Изложбата „Нашенци“ бе дело на децата от школата по живопис „Арт линия“ с ръководител Ваня Запрянова.

2012 – Протокол за сътрудничество между побратимените градове Казанлък и Толияти подписаха в този ден кметът на община Казанлък Галина Стоянова и кметът на град Толияти Сергей Андреев. Подписаният документ имаше за цел да активизира връзките и взаимодействието между двата побратимени града.

2012 – Деца от Казанлък и гости от страната участваха в Шестия пленер за детска рисунка „Тракийското наследство”, организиран от НЧ „Жар“, ателие „Пъстроцвет” и Община Казанлък. 30 деца от местните школи по живопис, както и млади художници от Стара Загора, София и Тополовград, уважиха събитието – част от празниците, популяризиращи тракийската култура. В пленера за детски рисунки „Долината на тракийските царе” се включиха и деца от Англия и Ирландия, които бяха в Казанлък на гости при роднините си.

2012 – Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, заедно с кмета на община Казанлък Галина Стоянова и заместник-изпълнителния директор на „Мини Марица Изток” ЕАД Иван Караиванов, прерязаха лентата на обновената и модернизирана защитна пострoйка на могилата Оструша.

2012 – Най-добрият пилот към момента Стефан Панчугов завоюва първо място при трасе Бузлуджа в планинско „Шипка“,2012. Община Казанлък се ангажира да го подкрепя финансово.

2014 – Държавно ловно стопанство „Мазалат”, с. Горно Сахране, се сдоби с нова придобивка, последна дума на техниката за работа в гората –  товарен автомобил за едър строителен материал. Инвестицията бе за близо 250 хил. лв. Добивът на ДЛС възлизаше на около 60-65 хил. кубика дървесина годишно. „С новата техника сме улеснени да изпълняваме по-бързо и качествено поръчките на своите киленти“, сподели директорът на стопанството инж. Александър Иванов.

2015 – Кметовете на Община Казанлък Галина Стоянова и на Толияти Сергей Андреев преподписаха меморандум за сътрудничество. Контактите между двата побратимени града се развиваха активно в сферата на културата, образованието и спорта от 20 години.

2015 – Националната Купа по шахмат за деца ,,Морско конче“ донесе нов голям успех на Казанлък. Два бронзови медала спечелиха осемгодишната Ася Григорова и Димана Мушакова, на 10 г. – и двете бяха възпитанички на шахматния „Казанлък 21″ с треньор Петранка Драганова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram