Днес, 27.07.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю за радио „Вис виталис“ Антон Табанджов – лидер на РС на КТ „Подкрепа“ в Казанлък, изрази становището си за Празника на розата: „Празникът на розата плаче за ревизия. Николай Кисьов е получил между 50 и 80 хиляди /стари/ лева за сценарий. Сумата за Тото Кутуньо не е събрана… На Запад празниците са начин да се изкарват пари за общините, тук това не става“.

2002 – Щети на 8 къщи в с. Шейново бяха нанесли придошлите откъм Шипка води след поройния дъжд, изсипал се тогава. 300 къщи в Бузовград бяха повторно наводнени. Наводнена бе и сушилнята в Горно Черковище.

2002 – Бронзово отличие от Международния турнир „Виолковски“ в Полша спечели казанлъшкият борец Божидар Бояджиев.

2004 – Началникът на Генералния щаб на БА ген. Никола Колев и зам.-министърът на отбраната Илко Димитров присъстваха в Казанлък, в Пета Шипченска механизирана бригада, на официалното посрещане на Втория пехотен батальон, който се завърна от мисия в Кербала. Ген. Колев заяви, че „Пета Шипченска механизирана бригада ще стане изцяло професионална, ще се увеличи нейният състав, тъй като тя е част от елитните бригади в страната и е стълб на сухопътните сили“.

2004 – Със златен медал от международния турнир в Брашов, Румъния, се завърна казанлъшкият борец в свободен стил Божидар Бояджиев.

2005 – По време на официалното си посещение в Египет кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов се срещна с представители на Община Луксор, където се намират световно известният храм на бог Амон, алеята на сфинксовете и Карнак 2. Обсъдени бяха възможностите за взаимно сътрудничество в сферата на туризъма.

2006 – Нападение от бяла американска пеперуда бе обявена в 11 области на страната, между които и област Стара Загора. Засегнати бяха главно дърветата в градските части. На 15-ти юни с. г. в Казанлък бе извършено пръскане срещу бялата американска пеперуда в района на блок 33 и блок 34 в кв. ”Изток“.

2006 – Казанлъшката фирма „Селин“ спечели конкурса за продажбата на бившия общински пазар до  жп-гарата. Според решение на Общинския съвет в Казанлък, площта от близо 6 декара бе предназначена за продажба. Сред условията бе купувачът, след събаряне на съществуващите сгради, да изгради в имота търговски обект със ЗП, не по-малка от 1 000 кв. м.  Теренът бе  продаден за 1 милион 690 хиляди лева.

2006 – Евродепутатката Катрин Ги-Кен – председател на Съвместния парламентарен комитет България – Европейски съюз, бе на посещение в Казанлък. Тя се срещна с председателя на Общинския съвет Васил Самарски и кмета на Казанлък Стефан Дамянов. Целта на посещението й бе подготовка на последното заседание на Съвместния парламентарен комитет България – ЕС.

2007 – Тежка и пожароопасна бе обстановката в Казанлък и региона заради възникващите нерегламентирани запалвания на горския фонд. Директорът на Държавното лесничейство в Казанлък Владимир Атанасов призова всички жители и гости на Казанлък и общината да преустановят всички излети и пребивавания от всякакъв характер в горския фонд, като събиране на билки, паша на животните и др. дейности. Традиционният събор на БСП на връх Бузлуджа бе отложен.

2007 – Анализите на изследваните проби от мобилен пункт до сградата на Общината в град Казанлък показаха, че има превишение на допустимите нива на атмосферни замърсители за сероводород. РИОКОЗ препоръча на гражданите в засегнатите от пожарите райони да ограничат престоя си на открито.

2007 – Министър-председателят Сергей Станишев, министърът на вътрешните работи Румен Петков и началникът на Генералния щаб на БА ген. Златан Стойков посетиха на място засегнатите от пожара райони край Казанлък и Мъглиж. В Стара Загора бе проведено оперативно съвещание за областите Стара Загора, Хасково и Пазарджик. Край Дъбово все още имаше отделни активни локални огнища. С ликвидирането на огъня бяха заети 610 души със 132 единици високоспециализирана и тежка верижна техника. 14 бяха към момента установените извършители на 8 умишлени запалвания на територията на областта.

2010 – Със съдействието на Италианския културен център в Художествената галерия в Казанлък бе открита фотографска изложба „Маските на Венеция“. Представени бяха близо 60 фотографии с автори Ренато, Форназери, Джани Авезани, Дино Бачоло, Ренато Греко и др. Интересът на казанлъчани към изложбата бе изключително голям.

2010 – Николай Александров бе преизбран за председател на общинската организация на СДС. Александров ръководи организацията от 13-ти декември 1999 г.

2011 – Казанлък е единственият град в България и на Балканите, в който лютиерството се развива възходящо. Към този момент – вече 90 години. Производството на музикални инструменти в Казанлък започва през 1918 г., когато майстор Димитър Георгиев създава ателие за изработването им. В града има над 20 ателиета за струнни инструменти. Повече от 10 години съществува и Сдружението на майсторите лютиери в Казанлък. Цялата история на лютиерството в Казанлък бе представена в специална експозиция в ИМ „Искра” по повод 110-тата годишнина от неговото създаване.

2011 – Две седмици, след като младежи от БМЧК със собствени средства закупиха и засадиха 50 храста, по-голямата част от зеленината бе открадната.

2012 – В Града на липите всички почитатели на легендарната марка мотори Harley Davidson имаха възможността да видят на живо най-голямата колекция от автентични машини на марката и да се запознаят с една от емблемите на американския начин на живот. Live to Ride – Ride to Live – Живея, за да карам, карам за да живея, е легендарното мото на всички запалени по Harley Davidson. Малко известен бе фактът, че рамите на първите мотори „Харлей Дейвидсън“ са създадени от бургазлията Димитър Дичев. Той е първият притежател на “Форд” в морския град и инвеститор в първите електроцентрали край морето.

2014 – Куп играчки, дрешки и други детски полезни вещи събраха на сватбата си Анета и Иван Добреви. Те се врекоха във вечна вярност на ефектно тържество в Крънското ханче. Вместо цветя,  младоженците предложиха на гостите си да донесат играчки и дрешки. Събраните подаръци новото казанлъшко семейство дари на дом за деца сираци. Младоженецът и кумовете са танцували дълги години в ансамбъл „Арсенал”.

2015 – Група роми, представяли се за строителни работници, които уж работели евтино, искаха двойно от договореното за строителни дейности. За тази измама алармира казанлъчанин. Той започнал ремонт на лятна къща в село Търничене. С него се свързали група роми, които се представили за строители. Те казали, че е останал от предходен обект материал и ще му направят ремонта бързо и евтино. Разбрали се да сложат изолация за 1 000 лева. Преди да са приключили ремонта обаче поискали 2000, а след няколко часа 3 100 лева.

2015 – Казанлъчанката Станислава Василева от „Берое“, Стара Загора, спечели златен медал в дисциплината копие на 12-я традиционен международен турнир в Пловдив – „Вулпев-Бахчеванов”. Студентката на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ зае първото място с 43,67 метра от втория си опит на стадион „Пловдив“.

2015 – „Европейските измерения на Освобождението на България” бе заглавието на документалната изложба, която бе открита в Художествена галерия в Казанлък. Тя бе собственост на Националния музей „Васил Левски” – Карлово и бе едно от съпътстващите събития, с които бе отбелязана 138-та годишнина на Шипченската епопея.

2015 – Състоя се среща-разговор „Раждането на българските национални символи” с участието на проф. Иван Стоянов, преподавател във Великотърновския университет и председател на Фондация „Васил Левски”. Бе представена и най-новата му книга „Московският славянски комитет и българското опълчение”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram