Днес, 27.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „Вис виталис“ излъчи интервю с директорката на ДГ „Буратино“ на територията на „Арсенал“ – г-жа Даракчиева, по повод 60 години от създаването на детското заведение. Даракчиева отправи специални благодарности към ръководството на предприятието, което 6 десетилетия е полагало грижи за децата и базата на детската градина.

1997 – Специален кът, представящ Казанлък и неговия Празник на розата, бе открит в гр. Фукуяма, Япония, по време на традиционния празник на розата там.

1998 – За първи път за конкурса „Царица Роза“ в Казанлък не бяха пуснати традиционните покани за официалните лица. Билет на стойност 10 хиляди /стари/ лева си закупи всеки от зрителите на спектакъла.

2000 – Кристина Мухтарова стана Царица Роза,2000. Тя бе избрана не от жури, а от публиката.

2001 – С три първи награди за изпълнение на пиано се завърнаха от Първия национален конкурс „Музикални надежди“ в Добрич Петя Ставрева, Таня Пейчинова и Емануил Пенев от ШИ „Емануил  Манолов“ в Казанлък с преподавател Елена Юлиянова.

2001 – Казанлъшкият колоездач Георги Коев, състезаващ се за клуб „Бургас“, стана крайният  победител в 25-я Международен турнир по колоездене на писта в София.

2003 – В Павелбанско започна розоберът. Розовите насаждения бяха на площ от 300 дка.

2003 – По радио „Вис виталис“, с емоционален разказ на Стойко Стойков, бе представена историята на песента „Велик е нашият войник“.

2006 – В Казанлък бе открито единственото в региона атракционно заведение   „Българан“. Заведението е разположено на  площ от 6 декара на четири нива и към момента бе най-голямото атракционно заведение в България. Разполага с няколко открити сцени. На територията на „Българан“ са показани всички елементи от бита на българина в регион Казанлък.

2006 – Третокласникът от ОУ „Пайсий Хилендарски“ Александър Колаиванов стана лауреат на 44-я национален рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева възрожденска поезия и проза, състоял се във Враца. Другият участник в конкурса от Казанлък бе Гергана Тотева от 11 клас на ПГ по пластични изкуства „Акад. Дечко Узунов“. И двамата бяха представители на групата за художествено слово „Конференс“ при Младежкия общински център в Казанлък.

2009 – В този ден бе представена книгата „Певческата слава на Казанлък“. Авторът й – Цвятко Цветков, бивш зам.-кмет по културата, бе събирал материал и работил по нея 3 години. Книгата обхваща сравнения за хоровото пеене още от древните траки и след Освобождението. Основният акцент са годините след 1945-та, когато след намесата на акад. Петко Стайнов, хоровото дело в Казанлък става изключително масово. Цветков проследява творческия път на различните диригенти и хорови школи в Казанлък, награди и участия в национални и международни конкурси.

2010 – Музика на Петко Стайнов звуча в този ден в САЩ –  в Карнеги хол, зала „Уайл“, в Ню Йорк  и в Кенеди център – сцена „Милениум“ във Вашингтон. Концертите, посветени на именития композитор, бяха организирани от фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и фондация „Петко Груев Стайнов“ по идея на внучката на маестрото Изабел Стайнов-Уилкокс.

2013 – По време на прием в българското посолство в Берн, Швейцария, по покана на посланик д-р Меглена Плугчиева, град Казанлък бе официално представен пред дипломати и чуждестранни гости. В представянето бе включена демонстрация на продукти от роза от „Томи-шоу козметикс“, а Надя Тончева плени гостите с изпълнения на български песни. Гостите имаха възможност да опитат и традиционна българска кухня. Делегацията, в която бе включен и журналистът от „Вис виталис“ Георги Манев, бе водена от кмета Галина Стоянова.

2013 – В с. Долно Изворово официално бе открита църквата „Св. вмчк. Георги Победоносец“. Старозагорският митрополит Галактион подари на храма частица от мощите на Св. вмчк. Яков Персийски. Строежът на църквата продължи 14 години, негов идеен двигател бе кметът Ферид Бекиров. Мюсюлмани и християни в това село живеят в сговор и приятелство.

2015 – В гр. Мъглиж бяха отбелязани 25 години от основаването на Синдиката на българските учители в община Мъглиж.

2016 – Министърът на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова и кметът Галина Стоянова посетиха най-критичната част от преливане – на входа на р. Стара река в гр.Казанлък и с.Енина, където пострада пътя и бяха отнесени три моста в нощта на 25-ти срещу 26-ти май, т. г.

2017 – Тържественото връчване на купата от спечелването на първенството за юноши старша възраст в областната група предшества началото на последния за сезона футболен двубой на ФК „Розова долина“. Юношите на школата, водени от треньора Милен Христов, получиха отличието от представители на БФС. Казанлъшкият тим, с 48 точки, завърши в челото на областната група по футбол за юноши старша възраст.

2020 – Необичаен жест към Общинския приют за безстопанствени кучета от страна на млади хора, завършващи средното си образование. Абитуриенти от 12 Б клас на СУ ”Екзарх Антим I” единодушно решават, че с проект по „Свят и личност“ ще помогнат на бездомните животни в нашия град, като заедно изработват две къщички за кучета в Общинския приют и провеждат активна кампания за набиране на средства за закупуване на храна и медикаменти.

2020 – Повече от 6 000 казанлъшки семейства вече получиха знамето на града от Община Казанлък и някои започват да украсяват домовете си за празника на града – 5 юни. Желанието на Кмета Галина Стоянова е всеки дом в общината да посрещне празничния ден, украсен със символа на Казанлък на прозореца, балкона или двора и по този начин казанлъчани сами да създадат празничната атмосфера.

2020 –  Двама дейни казанлъчани решиха да въведат хигиена в района на блока си на улица „Перник“ в Казанлък. Възрастните хора сами почистиха тротоара, градинките и зелените площи около гаражите и жилищата си. Дори извикали и мъж с косачка, който да окоси големите бурени. „Оставим ли го да буреняса, тук ще стане страшно. Ще започнат да се въдят всякакви влечуги и животни. Младите не им се занимава, а ако не си го почистим ние няма кой“, коментираха възрастните хора.

2020 – 150 човека са към този момент са част от знаменателно за Казанлък събитие „60 набор на 60“. Идеята на организаторите Бедрос Азинян и Владо Чучумишев, бе да се съберат всички набори, родени в града на розите през 1960-та година. Много бяха и подготвяните в ход събития, които планираха да съберат съученици от цялата страна и чужбина. Пандемията с коронавируса, обаче, осуети мащабната среща, която трябваше да стане факт в началото на юни. Организаторите предвиждаха събитието да събере на едно място над 300 човека.  Събитието е уникално, както за Казанлък, така и за страната. Срещата все пак ще се състои, но вероятно през 2021 година. Ето и последната публикация във фейскбук групата на събитието.

2020 – Дичо Атанасов бе избран за втори мандат начело на Окръжната прокуратура в Стара Загора. Това решиха членовете на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно, с 10 гласа „за“.

2020 – Кметът на Община Казанлък връчи вчера ваучери за еднократна помощ за новородени деца на първите одобрени 11 казанлъшки семейства. „Много мислихме как да гарантираме, че тази подкрепа ще отиде при децата, които наистина ще бъдат отглеждани с любов, защото искаме да подкрепим отговорните родители.“, сподели тя.

2021 – Около 09:05 ч. бе настъпил пътен инцидент край с. Розово, общ. Казанлък. Според данните, л.а.“Форд“, управляван 41-годишен мъж с.Кънчево, общ.Казанлък, при ляв завой губи контрол над автомобила и с двете предни гуми пада в бетонното корито на реката. Шофьорът бе получил леки травми, прегледан бе от медицинские екип, тест с дрегер бе показал положителна проба за употреба на алкохол, мъжът е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа.

2022 – За първи път след 96 години прекъсване военнослужещи положиха клетва на връх Бузлуджа пред паметника на Хаджи Димитър. 30 новопостъпили военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада дадоха клетва да служат на отечеството, сред тях и две жени. Последно клетва на това място са положили през 1924 година. Датата също не е случайно избрана – това е рождената дата на Хаджи Димитър.

2022 – В Казанлък действа единственият, за сега в България и Европа център по реална телемедицина. Този тип медицина, мнозина казват, че ще бъде част от лечението в бъдеще. При него хората имат достъп до качествена медицина, независимо къде се намират. Изградената от казанлъшкия лекар д-р Бойчо Бойчев система, заедно с инжинери, физици, програмисти действа в реално време. Пациентите носят специален уред, на който могат да се следят стотици показатели. Софтуер и медицински лица го следят и при влошаване състоянието на пациента реакцията е мигновенна. Може да се извика спешна помощ или веднага да се консултира с различен по вид специалист. Повече за всичко това разказват кардиолозите д-р Бойчев и доц. Ацев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram