Днес, 26.11.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Музикалният празник „Петко Стайнов“ бе най-голямата изява в честването на 100-годишнината от рождението на композитора акад. Петко Стайнов.

1997 – ЕАД „Индустриал-техник“ бе преобразувано в акционерно дружество. За изпълнителен директор бе избран Георги Николов.

1997 – Инж. Щерю Берберов, изпълнителен директор на „Първи май-К“, обяви на пресконференция, че до края на м. февруари 1998 г. работниците в предприятието ще получават средна брутна заплата от по 160 долара.

1997 – Рязко увеличение на болните от хепатит регистрираха епидемиолозите в Казанлък – 63-ма. В Общинската болница бе разкрито второ инфекциозно отделение.

1997 – Излезе от печат книгата на Цвета Пилигрим „Произшествие преди Коледа“. В нея бяха включени игри и ребуси.

1998 – В този ден Казанлък се прости с дългогодишния културен деец и общественик Васил Шивенков.

1999 – ОУ „Петър Берон“ в с. Овощник чества 200 години от рождението на своя патрон и 175 години от издаването на неговия „Рибен буквар“.

2000 – 38 кражби на електричество констатира от началото на м. ноември „Електроразпределение“ – Казанлък. Съставени бяха 7 акта на обща стойност 6 хиляди лева.

2000 – Рязко бяха увеличени случаите на хепатит в региона – 27. Само за седмица епидемиолозите регистрираха и 24 чревни и 21 капкови заболявания.

2001 – „В бюджета са заложени принципите на логиката на икономическата политика на НДСВ, която очертава края на бедността“, – така в интервю за слушателите на радио „Вис виталис“ депутатът Емил Кошлуков отговори на въпроса: „Доколко бюджет 2002 отговаря на очакванията на избирателите на НДСВ?“.

2001 – Атанас Бозов бе преизбран за председател на синдикалната организация на КНСБ В „Арсенал“, в която от общо 4770 работници, 3000 бяха членове на КНСБ.

2001 –  Музикален празник „Петко Стайнов“ с продължителност 10 дни бе открит в този ден в Музикалната академия в София по повод 105 години от рождението на композитора.

2001 – Екип на РПУ-Казанлък задържа в този ден 34-годишния Ивайло М. от Казанлък, който бе изнасилил 15-годишно момиче от Казанлък.

2002 – Дискусия „Да направим нещо за себе си“ бе проведена в този ден в рамките на пилотната инициатива „Развитие на общинската политика относно младите хора“. Изградена бе работна група с ръководител Йълдъз Црънкова, директор на дирекция „Образование“ в Община Казанлък.

2002 – Чрез поредица от благотворителни спектакли Театър „Л. Кабакчиев“ се включи в събирането на средства за издаването на компактдиск с гласа на актьора от Казанлък Стефан Гецов, чиято 70-та годишнина от рождението му бе чествана в София.

2003 – Областната управителка Мария Нейкова и кметът на община Казанлък Стефан Дамянов откриха в с. Крън Център за административни, консултантски и информационни услуги, реализиран по проект на местното читалище с финансовата подкрепа на програма „Матра“ и Американската агенция за международно развитие.

2003 – Изпълнителният директор на ТЕЦ – Казанлък инж. Николай Колев представи в Министерството на енергетиката финансови разчети и варианти за газификацията на Казанлък, които бяха включени в бизнес-плана до 2006 г.

2003 – В официалното класиране след Есен,2003 ФК „Розова долина“ бе на 11-то място с 19 точки в Югоизточната В-група. Отборите в аматьорската група бяха 16.

2004 – От този ден радио „Вис виталис“ започна да излъчва поредицата „Българските закони“ със съдействието на специалисти от вестник „Трета възраст“.

2005 – Юношите – старша възраст и жените на шах-клуб „Казанлък“ станаха първи отборно в Областното първенство по шах, провело се в Димитровград. Девойките до 18 г. и жените на шах клуб „Алехин“ бяха с трето място в отборното класиране, мъжете бяха четвърти. С първи и втори места от двата клуба бяха Милена Бейчева, Митко Велков, Иван Колев, Евгени Енчев, Димитър Пашев, Деница Пеловска, Кирил Дервишев.

2005 – В търговските обекти в Казанлък и по градските тържища се появиха първите артикули, в повечето случаи китайско производство, за коледна украса. Вечно светещи оризови лампички, произведени в Китай, се предлагаха за по 4 и 6 лв. „Лампички с дълъг живот – над 10 000 часа“ бе записано на етикета на този вид стока.

2006 – Състезателката по спортно катерене от Казанлък Спасина Недялкова, на 17 г., стана отново първа в третия кръг от международния турнир по боулдър в Брашов, Румъния. Тя спечели купа „Динамо“ и грамота от кмета на румънския град-домакин. Спасина бе без конкуренция и във финала. Тя бе единствената състезателка, завършила и 4-те финални маршрута.

2007 – На парична санкция в размер на 130 105 лв. за замърсяване на атмосферния въздух бе осъдено дървопреработвателното дружество „Габровница” АД, с. Горно Сахране. През септември 2006 г. експертите на РИОСВ – Стара Загора констатираха превишение от 58,5 пъти на нормите за прах и 1,75 пъти за въглеводороди. Административният съд в Стара Загора потвърди, без право на обжалване, наложената и от министъра на околната среда и водите санкция на «Габровница» в размер на 10 723 лв., като 80% от сумата бе за община Павел баня – за реализиране на екологични проекти.

2007 – Рекорден брой българи за бране на ягоди в Испания набираше Агенцията по заетостта. «Обявените работни места за сезонна заетост в областта на селското стопанство са 3 333, като само 7 от тях са за мъже. Кандидатите трябва да са на възраст до 45 г., заплащането е 35 евро на ден», информира в интервю за «Вис виталис» Пенка Пъдарска от казанлъшкото Бюро по труда.

2008 – Съкратен в този ден бе щатът на икономическия директор на казанлъшката болница – Димитър Аспарухов, по решение на Общинския съвет, взето на извънредна сесия.

2008 – Повече от 4 часа продължиха разпитите на 6-мата свидетели на побоя над подполковник Наско Люцканов от Казанлък, командващ Втория български батальон в Ирак. Той бе пребит няколко дни по-рано късно вечерта в заведение в квартал “Васил Левски”. След инцидента Военна прокуратура образува дело срещу подполковник Наско Люцканов за хулиганство, който пък бе завел дело срещу Министерството на отбраната за уронване престижа му на офицер и неправомерното му отзоваване от Ирак.

2008 – Дарение от 100 тома – научна и художествена литература, получи фондация „Генчо Пирьов” от казанлъшко семейство по време на Първите национални дни „Генчо Пирьов”, организирани от едноименната фондация и Детския комплекс. Проф. Пирьов е изтъкнат български учен, психолог и педагог.

2009 – В ЛХМ “Чудомир” бе представена новата книга, 23-та поред, на Лилия Димитрова “Живителни корени”. Бяха отбелязани и 50 години творческа дейност на авторката.

2010 – При закрити врата 144 граждани на община Казанлък учредиха Сдружение „Гражданско управление“ в Казанлък. Сред учредителите бяха кметове на села от община Казанлък, работещи в общински структури и институции, пенсионери, активисти на различни НПО, директори на фирми, синдикалисти, бизнесмени. Всички те влизаха в залата със специални покани, изпратени и лично подписани от кмета на община Казанлък Стефан Дамянов. Журналисти не бяха допуснати, с изключение на т. нар. Обществена телевизия – кметското телевизионно студио или Военният канал. Помолен за коментар, кметът Дамянов заяви, че „така са преценили учредителите“. Като основен мотив за създаване на сдружение „Гражданско управление“ кметът на Казанлък, който стана и негов председател, посочи, че Общината и Общинският съвет не са достатъчни, за да се чуе гласът на хората. Новосъздадената формация имаше свой устав и знак.

2012 – На 76 г. почина Янко Ортакчийски. Той бе генерален директор на ДСО „Хидравлика“ до закриването му през 1991 г. С решение на Общинския съвет през 2004 г. Ортакчийски бе удостоен с вписване в Почетната книга на Казанлък за големи заслуги в индустриалното развитие на общината.

2012 – С два златни медала от Русе, който бе домакин на Държавното първенство по спортни танци ІІ ранг, се завърна КСТ „Роза” – Казанлък с треньори Петър и Ваня Радеви. Завоюваха ги двойките Радостин Николов – Десислава Каратопроклиева и Калоян Бялков – Симона Семова.

2012 – Със спектакъла си „Тримата мушмороци срещу дявол на магаре” Младежката театрална студия към НЧ „Искра” откри своя нов творчески сезон. Пиесата бе дело на Боян Папазов, режисурата на Мая Стоянова, сценографията и костюмите на Кънчо Касабов.

2012 – Казанлъчанката Анка Дженкова представи в ЛХМ „Чудомир“ втората си поетична книга „Ти, който…”. Първата й стихосбирка излезе през 2009 г. – „Мой приказен принце”, посветена на семейството й. Лириката на Дженкова проф. д-р Здравко Чолаков дефинира като „истинска, неизмислена любовна лирика, почти равносилна на подвиг“.

2013 – „Развитие на спа-туризма в община Казанлък, проектът „Севтополис” – светлинни ефекти на язовир „Копринка“ и Музей на розата с възможности за изграждане на хотелска база са вариантите за инвестиции от китайска страна“, – информира на пресконференция в този ден заместник-кметът на Община Казанлък Петър Косев, ръководител на делегацията, посетила Китай дни по-рано в рамките на Международния форум за приятелство и бизнес сътрудничество Шаосин – Централна и Източна Европа.

2013 – „Демографската криза в България няма да се оправи след идването на емигрантите, както ни убеждава Кристалина Георгиева. Години наред нищо не се прави относно ромския етнос, който продължава да е най-евтиният електорат в България“, –  заяви в Казанлък председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Той припомни, че още преди 6 години ВМРО официално алармира, че зародишът на демографската криза в страната е заложен в бездействието на държавата по отношение на ромския етнос. Като част от кампанията за отбелязване на 120 години от създаването на ВМРО,

в Казанлък бяха представени три книги. Каракачанов горещо препоръча на казанлъчани да прочетат „Македония и българското Възраждане“ от Симеон Радев. Другите две книги бяха „ВМРО – История на една борба“ с автор Красимир Каракачанов и „Македония в моя живот“, спомени на Боян Бояджиев.

2014 – По повод 10-ата си годишнина Националната асоциация на председателите на общински съвети в РБ награди  бившия председател на Общински съвет-Казанлък /от 2005 до 2011 г./ Васил Самарски за заслуги в развитието на Асоциацията, на чийто УС той бе член. Заедно със свои колеги Самарски разработи  няколко законодателни инициативи, свързани с местното самоуправление, които станаха част от приети закони в 40-ото и 41-ото НС. По негова инициатива бе създаден първият в България Общински съвет с електронно гласуване.

2015 – Заради опасност от свличане на земна маса комплексът „Оструша“ бе станал опасен. Месеци след първото свличане проблемът не бе отстранен изцяло. Обектът бе оставен в безобразно състояние. Преди дни бе започнало отстраняването на земните маси. Археолозите заключиха, че комплексът – самият паметник и защитната сграда над него, е потенциално опасен за посетителите. Предпазна мрежа така и не беше поставена.

2020 – Помощ от съгражданите си потърси и самотна майка на три деца, с малък бизнес, който е стопиран на три пъти от държавата заради пандемията. 38-годишната Димка от Казанлък се обърна с молба за помощ за три лаптопа, на които децата й да учат онлайн.

2020 – Около 60-годишен казанлъчанин бе намерен от съседи паднал пред асансьора на площадката на първия етаж във входа, където живеел. Мъжът издъхнал преди да се изкачи до апартамента си. Според съседите му от 30 блок на казанлъшкия квартал „Изток“ бил болен и често употребявал алкохол в неразумни количества. Починалият живеел сам.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram