Днес, 26.07.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – От сцената на Дома на културата „Арсенал“ радио „Вис виталис“ директно излъчи за своите слушатели концерта на Веселин Маринов.

2000 – В анкета по повод влязлото в сила от 1 юли 2000 г. здравно осигуряване отговорите на казанлъчани бяха: „Не съм наясно. Не се интересувам. Не мога да отговоря. Не си знам правата. Не съм запознат,-а. Нищо не мога да разбера“.

2001 – От пресконференция на зам.-кмета на община Казанлък Хюсеин Кехайов стана ясно, че задълженията на Общината към фирма „Нелсен Еко“ са 650 хил. лева. В ОбС се водеха спорове дали да бъде поискан безлихвен заем за погасяване на задълженията или не.

2001 – 123 бяха постъпилите към тази дата дела за разглеждане от Районен съд-Казанлък. 81 бяха приключилите дела за разделяне на семейства, 24 от тях бяха по взаимно съгласие. Осиновяванията за първото полугодие бяха 4.

2005 – Възпитаничката на лекоатлетически клуб „Казанлък“ – хвърляне на копие,  Румяна Карапетрова, студентка тогава в НСА, бе включена в националния отбор по лека атлетика за Световното първенство в Хелзинки.

2006 – На специална церемония на плаца на Пета Шипченска механизирана бригада в Казанлък бе изпратен Седмият механизиран взвод от въоръжените сили за участие в Афганистан. Заместник-командирът на сухопътните войски в БА ген. Кирчо Куртев връчи сертификат за участие в многонационалните сили.

2006 – Част от дървената дограма и от ламперията изгоря при пожар през нощта в джамията в Казанлък. Седем огнеборци се включиха в гасенето. „Атака“ осъжда посегателството върху джамията в  Казанлък“, – каза общинският лидер Ненко Георгиев. – Категорично се противопоставяме срещу терористичните актове“, – допълни той. „Обезпокоени сме от посегателството върху джамията в  Казанлък“, заяви и Хюсеин Енгер, областен лидер на ДПС. По думите му, това не е първи опит – 4-5 години по-рано в джамията е била  хвърлена бомба, а преди година също е имало опит  за подпалването й. Община Казанлък също остро осъди вандалския  акт.

2007– 1400 дка гора бе унищожена в района на с. Горно Черковище вследствие на пожарите, бушуващи четвърто денонощие на територията на община Казанлък. В местността „Каракос“ бяха обгорели 1700 дка иглолистна гора, храсти и лозови масиви, от които 500 дка бяха напълно унищожени. В с. Шаново пожар имаше върху 4 000 дка земя, а в Дъбово – 3 500 дка. Полицията не разполагаше с информация за умишлено предизвикване на горските пожари.

2007 – Министърът на отбраната Веселин Близнаков кацна на летището край Овощник. С военен хеликоптер той прелетя над огнищата на пожарите в региона. По-късно в Дъбово Близнаков се срещна с войниците, участващи в потушаването на пожара. Със съдействието на кмета на община Стара Загора д-р Евгений Желев в района се извършваше и въздушно пожарогасене със самолет на частна фирма. На помощ пристигнаха 111 военнослужещи и техника от военния модул на Карловската бригада. Пожарите бяха засегнали около 65 кв. км в общините Казанлък и Мъглиж, а в района на Дъбово – 30 кв. км. Две тежки машини „Камацу“ и два багера осигуряваха защитните полоси край полигона Змеево.

2007 – За първи път общинските съветници не приеха касовото изпълнение на бюджета и извънбюджетните сметки и фондове и инвестиционната програма към 30 юни 2007 г. Съветниците не получиха ясни и категорични отговори от общинската администрация за преразхода на Община Казанлък. Събраните приходи в Общината за шестте месеца на годината бяха в размер на 14 068 361 лв., което представляваше 55,8 % от годишния разчет. Разходите за делегираните от държавата дейности бяха 6 862 569 лв., което бе 48,7 % от общите разходи. За финансиране на местните дейности бяха изразходвани 7 205 792 лв. Приетият от ОбС бюджет на Община Казанлък бе в размер на 23 977 655 лв.

2007 – Общинският съвет на Казанлък изпрати благодарствено писмо до различни български и европейски институции във връзка с дипломатическите усилия на различни държави за освобождаването на българските медицински сестри в Либия.

2011 – В този ден горя сграда в бившето помощно училище „Димитър Андреев”.  Близо 2 часа пожарникарите се бориха с огъня. 1/3 от покривната конструкция и една от класните стаи в училището бяха унищожени.

2012 – 20 деца от Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“ и Школата по изобразителни изкуства на Ренина Лекова взеха участие в седмото издание на Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите“, който се проведе в Созопол. „В дните на фестивала казанлъшките деца рисуваха морето и стария Созопол“, сподели за „Вис виталис“ Красимира Димитрова от Сдружението.

2013 – Уникален апарат дариха на Дома за медико-социални грижи за деца в с. Бузовград българи, работещи в Лондон, обединени в групата Български професионалисти във Великобритания. Това бе единственият в България медицински уред, който се използва за повдигане на деца.

2014 – „Губим майсторите си. Стойностните от тях измряха, а занаятите не се предават, защото младите не виждат перспектива“, каза бижутерът от казанлъшкото село Черганово Любомир Дудев. „Няма никакви преференции за занаятчиите и закрила на интересите им отстрана на професионалните камари, – допълни той. – Не съм се отчаял. Жалко само, че младите не искат да стават чираци, а така не може да се съхрани този занаят. А способните избират Терминал 2“, – каза още Дудев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram