Днес, 26.05.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – По повод появилите се в страната случаи на шап ветеринарният инспектор д-р Олга Шомова в интервю на Мая Стоянова информира слушателите, че в Казанлъшко няма такива случаи и призова частните месодобивни фирми стриктно да спазват хигиенните изисквания.

1996 – От гр. Кочани, Македония, се завърна делегация от Община Казанлък. Споделен бе опит в местното самоуправление, културата и спорта.

1997 – Общинското ръководство на ДПС започна прием на документи на кандидат-студенти за Република Турция по 11 специалности.

1997 – Хуманитарна помощ – антибиотици, болнични легла и др. на стойност 220 хиляди германски марки, пристигна от Германия в Казанлък. Тя бе изпратена от казанлъчанката, живееща в Германия, д-р Радка Арнолд.

1998 – „Партийното строителство в СДС тече с пълна сила“, заяви в интервю за „Вис виталис“ Крум Владев по повод новоучредените 6 клуба на СДС съгласно директивите на НИС.

1999 – ХЕИ – Казанлък направи проверка в 20 от общо 50-те обекта за хранене. Проверените обекти отговаряха на хигиенните изисквания.

1999 – „Утре започва от днес“ – под това мото в ОУ „Чудомир“ бе проведен Ден на училищното самоуправление.

2000 – 5-ата си годишнина отбеляза танцова формация „Ритъм“ към Младежкия дом в Казанлък.

2001 – Пламена Бакалова стана първа в дисциплината скорост и шеста в дисциплината трудност на Републиканския шампионат по спортно катерене във Варна. Тихомира Недялкова, също от Казанлък, зае второто място.

2002 – С първо място се завърна от рали „България“ пилотът от автомобилен клуб „Ефко Рейсинг“ – Казанлък Пламен Будев, който се състезава в група А, клас 7.

2003 – По повод 125-ата годишнина на град Павел баня и 100 години от създаването на местното читалище на посещение в курортния град бе държавният глава Георги Първанов.

2003 – Децата от четвърта група на ДГ „Здравец“ представиха книжка, която те сами бяха написали.

2004 – Кметът Стефан Дамянов и ръководството на НЧ „Искра“ взеха участие в националния форум „Посока Читалище“, провел се в НДК – София под патронажа на президента на Република България. Представени бяха 68 демонстрационни проекта и 25 интернет центъра. НЧ „Искра“ – Казанлък представи своя опит по различни проекти с акцент върху „Долината на розите и тракийските царе“.

2005 – Фрагмент от Казанлъшката гробница, 12 звезди, роза и надпис Европейски съюз и България имаше на гърба на монета с номинал 50 ст., която БНБ пусна в обращение в този ден. Тиражът на монетата бе 500 хиляди бройки. Поводът бе ратификацията на Договора за присъединяване към ЕС. Месец по-рано БНБ пусна в обращение монета от едно евро със символа на Казанлък – Тракийката.

2005 – На 83 години почина известният казанлъшки готвач бай Вълчан, един от най-изявените кулинари в региона. Вълчан Вълчанов е завършил царското училище за готвачи и през целия си професионален живот е популяризирал балканската кухня.

2010 –  Иванина Стойчева, на 6 г., стана носителка на титлата Мини мис Царица Роза. Журито бе председателствано от Рада Гоцкова – секретар на Община Казанлък.

2013 – Близо 1000 участници от 33 школи, състави и формации на 20 града в страната събра организираният от Детския комплекс в Казанлък Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци  за купа „Българска роза, 2013”. Наградата за хореография на танц журито присъди на балетна формация „Дива денс” при ДК – Казанлък за „Танц на грешките”. „Дива денс“ бе и една от формациите, получили купа „Роза” на конкурса, с 8 първи и 3 втори места, заедно с балетите на Търговище, Попово и Димитровград.

2013 – Казанлъшката шахматистка св.ф.м. Петранка Драганова бе отново първа сред жените на завършилия в София Държавен шампионат по шахмат за сеньори над 35 години.

2014 – ГЕРБ получи 31, 91 на сто от гласовете на избирателите на евроизборите в Старозагорска област и се класира на първо място. На второ място бе Коалиция “За България“ с 21, 72 на сто от вота, на трето – ДПС с 13, 66 на сто, и на четвърто – „България без цензура“ с 11, 82 на сто. За Реформаторския блок гласуваха 4,66 на сто от имащите право на глас.

2015 – Рекламно-информационното издание на „Вис виталис”, посветено на Празника на розата, излезе за 11-та поредна година. От изданието, с над 40 страници, гостите на Казанлък и празника можеха да се ориентират за местонахождението на културните забележителности. Приложени бяха GPS координати към обектите, както и линкове към сайта www.presstv.bg, водещи до рубриката „Забележителности”. Изданието бе двуезично – на български и на английски, в 20-хиляден тираж, и по традиция, благодарение на казанлъшкия бизнес, се раздаваше безплатно.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram