Днес, 25.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 –По покана на Дискусионен клуб „Дружба“ – Казанлък с казанлъчани се срещна първият секретар на ЦК на БКП Александър Паунов. Той се срещна и с жителите на с. Енина.

1997 – Поетът Николай Станков представи в Казанлък книгата си „Ризница от коприва“.

1997 – С 5 медала от Републиканското първенство по лека атлетика се завърнаха атлетите от клуб „Казанлък“ – юноши старша възраст.

1998 – Общинският съвет в Казанлък даде съгласие за прием на ученици от 5-ти клас в МГ „Н. Обрешков“.

1999 – Народно читалище „Светлина“ в гр. Шипка отбеляза 150 години от рождението на Христо Патрев, чийто паметник бе възстановен.

2000 – 13-годишната Ани Гидикова, възпитаничка на Детския комплекс в Казанлък, се класира на 4-то място във втора възрастова група на Световния конкурс за детска рисунка, организиран от Световната екологична организация в Токио. В него бяха представени 8300 рисунки на деца от 47 страни. Школата по рисуване към ДК – Казанлък участва със 17 рисунки на деца.

2000 – 2160 подписа бяха събрани до тази дата в подкрепа на идеята на Димитриус Пападакис за възстановяването и експонирането на паметниците на акад. Петко Стайнов и Чудомир. Паметникът на композитора бе поставен в двора на Гимназия „Българска роза“, приела по-късно името „Петко Стайнов“. За паметника на Чудомир към момента все още се търсеше решение.

2001 – Всички деца, без изключение, в община Казанлък бяха ваксинирани против полиомиелит в рамките на националната кампания „Полио плюс“.

2002 – „Няма гаранция, че Казанлък няма да пострада от унищожаването на ракетите СС-23, тъй като никой досега не е казал какви химически вещества ще се изгарят“, – каза в интервю за радио „Вис виталис“ кметът на с. Змеево Слави Николов. Жителите на Змеево настояваха да се направи експеримент с изгарянето на една ракета, преди унищожаването на всички ракети.

2002 – В този ден се състоя премиерата на книгата на Ганчо Бакалов „В гнездото на орлите“, посветена на строителството на Паметника на свободата на връх Шипка.

2003 – Кметовете на населени места в община Казанлък започнаха създаването на регистри за пчелните семейства – съгласно Закона за пчеларството.

2003 – На всички микроязовири в региона бяха поставени табели „Къпането забранено“. 9 души се бяха удавили в областта от началото на годината.

2004 – В с. Черганово бе сформиран клуб на работилите и учили в Република Коми българи.

2007 – В отворено писмо до президента Георги Първанов 18 казанлъшки и старозагорски  интелектуалци и общественици призоваха да бъде възстановено наименованието на връх Свети Никола, където се намира Паметникът на свободата. През 1951 г. с Указ на президиума на Народното събрание връх Свети Никола е преименуван на връх Столетов. В края на 70-те години започва да се утвърждава, че местоположението на Паметника на свободата е на връх Шипка.

2008 – 2200 лв. получиха родителите на 3-годишния Александър Грозев от с. Крън за лечение на детето във Франция. Сумата бе дарение от общинските съветници на Казанлък, това бяха възнагражденията им за месец март. Предложението бе внесено от председателя на ОБС Васил Самарски, който се позова на излъчен от «Вис виталис» репортаж.

2008 – В този ден Васил Самарски удари последния звънец, с което закри последното 71-во заседание на Общинския съвет в Казанлък. Предстояха местни избори. В прощалното си слово към съветниците кметът Стефан Дамянов благодари за успешната работа и за подкрепата на действията на Общината от Общинския съвет и отчете заслугите на Съвета, мандат 2003 -2008, за увеличения с близо 60 % бюджет в този мандат в сравнение с предходния. Самарски благодари на колегите си за всички действия, превърнали този Общински съвет в новатор – той бе първият в страната местен парламент, който електронизира изцяло своята работа и пръв прие Етичен кодекс.

2008 – „Николай Павлович Игнатиев – Графът на българите“ бе книгата, която бе представена в Казанлък. Тя бе плод на 40-годишен труд на авторката Калина Канева – филолог, педагог и журналист. За своя  изследователски труд Канева получи наградата “Златно перо” на Съюза на българските журналисти.

2009 – В ХГ „Св. Св. Кирил и Методий” 137 успешно завършили средното си образование момичета и момчета получиха дипломите си. Отличниците получиха специални плакети и грамоти. Връчи ги на специална церемония директорът Слави Радев. Първенец за целия срок на обучение с успех отличен 5.50 бе 12 „б” клас – испанската паралелка на гимназията. Абитуриентката Полина Блажева от това училище стана Царица Роза, 2009.

2010 – Изявените казанлъшки фотограф-художници Бедрос Азинян и Желиан Николов бяха сред 12-те финалисти на фотоконкурса „Биоразнообразие“, организиран от Представителството на Европейската комисия в България. За участие в конкурса бяха допуснати 115 автори от цялата страна.

2010 – В този ден се състоя заключителният концерт на възпитаниците на Елена Юлиянова. Учебната година младите пианисти от ШИ „Е. Манолов“ и СОУ „Екзарх Антим І“ приключиха със завоювани 49 първи награди и стипендии за всички.

2010 – С ученици от ПГ „Иван Хаджиенов“ се срещна в този ден френският пътешественик Филип Жак, от 6 години обикалящ света на колело. „Създадох своя НПО – за подпомагане на хора в неравностойно положение“, – каза в интервю за „Вис виталис“ младежът, и уточни, че след всяко пътуване пише книга, средствата от която отиват за благотворителност. До момента той бе построил благотворително 2 къщи в Мадагаскар. „От много пътуване не мога да се оженя!“, сподели още Филип.

2012 – С поредни отличия се завърнаха от Шестия международен конкурс за изкуства „Радост на брега” – Ахелой в раздел „Театър” Тея Бонева и Росица Иванова, възпитанички на Аня Дерменджиева от Театрална формация „Талантчета-калпазанчета” – с. Енина. И този път енинската театрална студия заложи на Чудомир и Петя Дубарова. Тея бе отличена с първа награда във втора възрастова група, а в същата група втора бе Росица. Международният конкурс на изкуствата се проведе под патронажа на Министерството на културата.

2012 – Бившата състезателка на дълъг скок и троен скок и настоящ треньор Ива Пранджева посети Казанлък, като израз на приятелските връзки между атлетическите клубове „Пендарева“ и „Пранджева“. Децата от нейната лекоатлетическа школа участваха в спортния празник, организиран от треньорката Петя Пендарева.

2012 – Със седем награди, пет от които първи, се завърнаха възпитаниците на клавирния педагог Елена Юлиянова от 13-ия Международен детски фестивал „Слънце, радост, красота” в Несебър. Казанлъшките таланти трябваше да се преборят с конкуренцията на участници от 7 държави.

2012 – Община Казанлък и Царица Роза,2012 Нели Славова  инициираха кампания за създаване на „Хроника на Царица Роза“, в която да бъдат събрани снимките, имената и  историите на момичета, с които Градът на розите се е гордял през годините. През 2013 г. по повод 110-тата годишнина на  Празника на розата, хрониката бе готова. В нея активно участие взе журналистката Антония Драганова. 

2013 – За трета поредна година Библиотека „Искра” в Казанлък организира Лятна академия. Преминалите през заниманията на Академията деца получиха дипломи и значки.

2013 – Весела Паунова, възпитаничка на музикалния педагог Мариана Мъгева, спечели първо място в категория „Забавна песен” в 14-ото издание на Международния  детски фестивал „Слънце, радост,  красота” в Несебър. Николай Дончев, за когото участието беше дебют, завоюва трето място.

2013 – С водосвет и музикални изпълнения на ученици от училището официално бе открита ремонтираната площ източно от СОУ „Екзарх Антим I“. Новият паркинг бе с капацитет 50 автомобила. 

2014 – Новите пейки в парк „Розариум“, преди да бъде открит след основния ремонт, осъмнаха разбити от вандали. Ремонтът на “Розариум“-а и на „Тюлбето“ с изграждането на свързваща ги велоялея струваше близо 5 млн. лева.

2014 – В интервю за „Вис виталис“ казанлъчанинът Иван Армейков разказа историята на създаването на парк „Розариум“. Когато е бил кмет на града, неговият прадядо Стефан Папазов е започнал изграждането на парка. „Имало е там турски  гробища, които той е преместил. Първоначално паркът е бил опасан от два реда тополи и кипариси. Зимно време като деца много се пързаляхме там“ – спомняше си Армейков, който се бе заел да опише историята на своя род, с корени и в чужбина.

2014 – Казанлъшки любители на животните, сред които семейство Недкови, създатели на Animal Hope Bulgaria, и казанлъшкият общественик и режисьор на социални филми Румен Сомов, се включиха в спасителната акция във Великотърновско в помощ на пострадалите от наводненията там бедстващи хора и животни.

2014 – Марк Борисов, състезател на тенис клуб „Розова долина”, стана шампион на Държавното първенство по тенис на двойки за деца до 12 години, което се проведе в „Албена“.

2015 – ФМ Цветан Стоянов от Казанлък бе в Топ 5 на младежите, участвали в ІV-я Международен шахматен фестивал „Албена Ресорт 2015”  в курорта „Албена“.

2015 – При полицейска спецакция – претърсване и изземване, в каравана, ползвана от 35-годишния А.Г. от гр. Казанлък, намираща се в близост до яз. „Копринка“, бяха намерени и иззети около 10 гр. прахообразно вещество, което при направения полеви наркотест реагира на метамфетамин, и станиоли с остатъчно количество наркотично вещество. При последващо претърсване в къща в с. Енина, обитавана от лицето, бяха намерени и иззети: пневматичен пистолет, преправен в боен; 182 боеприпаса 12 кал.; един капсул-детонатор и два ел. детонатора; 3 гр. марихуана; 1 л. ацетон и около 300 гр. натриева основа.

2015 – СКА „Пендарева“ спечели златото на Националния шампионат за юноши и девойки старша възраст в София от щафетното бягане 4 по 100 метра. Щафетата ни надбяга 11 отбора с 43,74 сек.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram