Днес, 25.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – По информация на зам.-директора на месокомбинат „Родопа“ Тодор Келчев, месодобивът от 5800 тона преди 4-5 години бе намалял наполовина. Директорът Вълчо Вълчев обясни, че в магазините им цените на месото са без надценка, но в останалите обекти в търговската мрежа са завишени. Към момента в „Родопа“ произвеждаха 15-16 асортимента.

1997 –Със заповед на министъра на търговията Даниела Бобевабе образувано самостоятелно търговско дружество „Българска Кремона“ ЕАД с управител инж. Денчо Харизанов. Фирмата изнасяше продукция в Германия, Латвия, Беларус и др. страни.

1997 – В международния турнир по лека атлетика „Нов старт“, проведен в София, казанлъшката лекоатлетка Петя Пендарева спечели първото място на 100 метра спринтово бягане с време 11 сек. 34 стотни.

1997 – В международния шахматен турнир за юноши в Кюстендил 16-годишният Красимир Русев от Казанлък зае второто място.

1999 – В анкета на „Вис виталис“ по повод 2 години от управлението на правителството на Иван Костов казанлъчани коментираха: „Доволен съм; Като гледам цените… нямам думи; Голяяяма инфлация; Все едно и също е, даже е по-лошо; Не ме интересува, няма файда и от него; Много се задържа, стига му толкова“.

2000 – Проф. Кръстьо Петков, председател на КНСБ, гостува на арсеналската организация на КНСБ. Темата на срещата бе „Икономическото положение в България и предизвикателствата пред синдикатите в страната“.

2000 – Подгласничката на Царица Роза,1999 Деница Кърпачева взе участие в празника на цветята в гр. Фукуяма, Япония.

2002 –Ердинч Билен бе избран за председател на общинската организация на ДПС – Казанлък.

2002 –Ансамбъл „Каракачани“ – Казанлък взе участие в 22-я Национален събор на каракачаните в гр. Янина, Гърция, на който се представиха състави от 42 регионални дружества.

2003 –Предаването на радио „Вис виталис“ „Пинг понг“ с водещи Цветан Георгиев и Георги Манев стана в този ден на 3 години. На въпроса „Какво е пинг-понг?“ певецът Васил Найденов отговори: „Пинг-понг е като любовта! Идва и се връща пак нанякъде. Желая ви да бъдете винаги усмихнати, честит рожден ден на веселото ви предаване!“.

2004 – В този ден излезе от печат книгата на Веселин Стоянов „Любов, сънища, думи… и други изображения на смъртта“. Издателство „Захари Стоянов“ събра в едно трите му книги, излезли до 1992 г. – „Шлагери“, „Вечеря с ангели“ и „Сантиментална като пума“.

2005 – Политическите партии в региона започнаха подготовка за кампания за парламентарни избори. Председателят на ССД Стефан Софиянски каза за „Вис виталис“: „В нашата коалиция ни обединява желанието на българина за по-добър живот, какво друго се иска от политиците? Обединяват ни земята –  земеделците, патриотизмът – ВМРО, и предприемачеството, които сме ние от БСД. Нашето мото е „Българинът заслужава повече“.

2012 – Своя малък юбилей отбелязаха организаторите на националното надиграване в Казанлък „Тъпан бие, хоро се вие“, в което представители на фолклорни клубове от цяла България демонстрираха красотата на българския фолклор.

2015 – Уникален авторски парфюм презентира в Шипковата къща в Казанлък Мариела Гемишева. Тя съчета в парфюма си розово масло и аромати, заедно с взривно вещество, а самият парфюм бе в гилзите на патрони от автомат „Калашников“. Гемишева, която е родом от Казанлък, е носител на множество награди за авангардна мода.

2015 – Оригинална рокля показа на бала си абитуриентката от ПМГ „Н. Обрешков“ – Казанлък Силвия Читакова. Тя бе направена изцяло от естествени материали и бе ръчно изработена. Тоалетът бе решен в български мотиви. Момичето само бе измислило уникалната дреха.

2016 – Стартира кампания за набиране на 100 000 лева за първи стъпки по консервиране на монумента Бузлуджа. Инициативата е на основателя на фондация „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова. Тя обясни, че средствата ще се използват за необходимите първоначални изследвания на сградата като конструктивно обследване и архитектурно заснемане.

2020 –  Стотици абитуриенти от Казанлък изпълниха паркинга на голям хипермаркет в края на града, за да отпразнуват 24 май. Заради коронавируса традиционните тържества на зрелостниците бяха отменени. Въпреки това младежите си измислиха алтернативно парти на открито – без маски и социална дистанция, с музика, пилене на гуми. Зрелостниците признаха, че изпращането им е уникално и нетрадиционно, но не скриха и разочарованието си от това, че празненствата им бяха отменени, както и от отказа на училищни директори да имат сбирки в училищните дворове. След шумната сбирка на паркинга, абитуриентите се отправиха към парк „Розариум“ за снимки.

2020 – Казанлъшката Царица Роза, коронясана през далечната 1974 г. е изрязана от снимката, която е част от секцията „галерия“ на общинския сайт, създаден преди десетина дни специално за традиционния местен конкурс. Може би по невнимание авторите на сайта са „кропнали“ черно-бялото фото и са оставили в него подгласничката вместо царицата. Подгласничката в кадъра е Димитрина Рашкова /по бащина фамилия/, а вдясно е царицата на 1974 г. Диана Драганска. Макар да е с корона, царицата явно не е разпозната от администраторите на сайта като царска особа.

2020 – Младежи от Казанлък заснеха скеч свързан с представянето на участничките в конкурса Царица Роза 2020г. Пародийното видео е по идея на Богдан Братоев, който цели чрез имитации и нови образи да покаже конкурса за красота през призмата на комедия. Другите двама участници в мини филмчето са неговия брат Диан Братоев и Димитър Гарчов. Клипът е качен във видео платформата Youtube и за няколко дни е гледан около 1000 пъти.

2022 – В Националната галерия в София – „Квадрат 500“ и филиал „Двореца“, гостуват творби, собственост на Художествена галерия-Казанлък. В навечерието на празника на духа – 24 май, бяха открити  изложбите „Образът на Майстора“ и „Майстора и „Родно изкуство“, чиито куратор е Иво Милев.  И в двете изложби могат да бъдат видени творби на Иван Милев, Владимир Димитров – Майстора, Дечко Узунов и Христо Песев, които са част от колекцията на Художествена галерия – Казанлък.

2022 – На 74 години няма причина да не си физически активен. Това е личният пример, който дава ултрамаратонецът от Казанлък Ради Милев. Вчера той направи 7800 коремни преси на уред с 30 килограмова тежест, като на последните 200 увеличи тежестта до 80 кг. Успя да ги направи за по-малко от два часа, а на следващия ден отново бе във фитнеса. Споделя, че с упражнения е свалил и 4 диоптъра на очите си. Без да ходи на лекар и безплатно. Как във видеото

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram