Днес, 25.02.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Осъществено бе първото директно излъчване на мероприятие в ефира на радио „Вис виталис“. От сцената на ДК „Арсенал“ на живо бе излъчено младежкото издание „Спектър-М“ – за ТМТ „Цв. Райдойнов“, дн. ПГ „Ив. Хаджиенов“, и неговия директор Христо Гъдев – по сценарий на Мария Рашкова, с водещ Васил Самарски. Спонсор на играта в изданието „+ – 50“ бе радио „Вис виталис“.

1994 – 78 деца гласуваха за песента „Карнавал“, изпълнена от Мирослав, и я поставиха на първо място в поредното музикално издание на „Мини топ 5“ на радио „Вис виталис“ с водеща Нина Томова.

1997 – 78 ветерани от войната от Хасковска област, в която по това време бе и Казанлък, бяха отличени от президента на Русия Борис Елцин с юбилеен медал „Маршал Жуков“. Отличените ветерани от община Казанлък бяха Иван Цочев, Петко Попкин, Минка Петкова и Слави Манолов.

1997 – Лекарите от здравните служби в община Казанлък протестираха пред сградата на Община Казанлък с искане да им бъдат заплащани 75% от стойността на билетите за пътуване, вместо 50%.

1997 – През нощта на 25 февруари бе разбита и ограбена детската градина в с. Хаджи Димитрово. Масово тогава в селото се крадяха и животни.

1998 – Областният съвет за тристранно сътрудничество в Стара Загора възобнови своята работа. За председател бе определен Радомир Енев – зам.-областен управител. От КТ „Подкрепа“ – Казанлък в работата на първото заседание участие взеха Цветанка Пискова и Боян Белчев.

1999 – Казанлък бе домакин на национална среща, организирана от Националната асоциация на секретарите на общините в България. Обсъдени бяха законодателни изменения, представени бяха продукти на казанлъшки фирми.

1999 – След като Енергоснабдяване спря тока в казанлъшките училища заради неплатени сметки, Община Казанлък изработи погасителен план и приведе на дружеството първите 12 млн. /стари/ лева.

1999 – В ДК „Арсенал“ бе представена книгата на Златина Цанева „Душата ми – гора след сеч“.

1999 – С изложбата „Докоснете се до Южна Африка“ на Борислав Прангов и колегата му Пиер Кнобъл в галерия „Рувел“ бе открита Седмица на ЮАР в Казанлък. Тук бе и Н. Пр. Андре Хрюневалд – изпълняващ длъжността посланик на ЮАР, който предложи да бъдат установени културни и бизнес контакти между Казанлък и южноафриканската столица на розата гр. Блун Фонтейн.

1999 – „Отсега мога да кажа едно: че на предстоящите местни избори Казанлък ще стане много по-син, отколкото беше през 1995-та година“, заяви гостуващият в Казанлък вицепремиер Евгений Бакърджиев.В интервю за предаването „Темели“ с водеща Деляна Бобева вицепремиерът допълни прогнозата си: „СДС – Казанлък има всички основания да осигури едно добро ръководство на общината“. За „темелите“ на държавата той каза: „Ние заварихме компрометирана държавна сграда, затова трябваше да започнем отвсякъде. Иначе, нормално е от основите – това са приоритетите на 38-то НС. Най-добре е по основните въпроси да се обединяваме“.

1999 – Действащият кмет на община Мъглиж Стойко Димитров обяви намерението си, независимо от финансовите проблеми в общината, да се кандидатира отново за кметския пост. В интервю за „Вис виталис“ Емил Янчев, председател на Общинския съвет в Мъглиж, заяви: „Нямаме големи проблеми, защото те са общи. Имаме консенсус на общинските съветници от всички политически цветове“.

2000 – Казанлък бе домакин на Националната конференция на културно-просветните дружества на каракачаните в България.

2000 – След предварителни избори с 14 кандидата Светият синод определи Велечкия епископ Галактион за митрополит на Старозагорската епархия.

2000 – По повод 100-те дни на своето управление и нападките на ОДС кметът на община Казанлък Стефан Дервишев заяви: „Моята работа е да бъда кмет на общината и да избавя хората от мизерията. Слушам и други гласове, но преди всичко – своя собствен“.

2001 – В този ден бе намерен убит в дома си в кв. „В. Левски“ в Казанлък 37-годишният Людмил Н.

2002 – В Казанлък бе открит първият магазин от националната верига „Офис чан“.

2002 – В интервю за „Вис виталис“ Павел Стаматов представи идеята на кметството в с. Търничене да организира акция за осигуряване на работни места за безработните, която включва и селски туризъм. Към този момент 10 домакинства се бяха заели с такава дейност.

2002 – Радио-репортаж отрази в този ден големия празник Курбан байрам в с. Габарево, където празнуваха 400 мюсюлмани.

2003 – Изложбата „100 години храм-паметник в гр. Шипка“ гостува в Културно-информационния център в Москва.

2004 – Със златен приз бе удостоен хотел „Палас“ – Казанлък от сп. „Туризъм и отдих“ по време на състоялата се в НДК – София Международна туристическа борса „Ваканция“, 2004.

2013 – Народният представител от Казанлък Емил Караниколов обяви на пресконференция, че подкрепя протестиращите срещу високите сметки за ел. ток и срещу ниските доходи, както и че управляващите от ГЕРБ имат вина за ситуацията по улиците. „Политиката на ГЕРБ спрямо доходите на хората не беше правилна и ние отчитаме това“, заяви в репортаж на „Вис виталис“ Караниколов.

2014 – С общо 5 чисто нови специализирани противопожарни автомобила се сдоби противопожарната служба в Казанлък преди окончателното завършване и дооборудване на новата сграда на най-модерната пожарна у нас.

2015 – Общинският съвет в Казанлък одобри Общ устройствен план на територията с изявено културно-историческо наследство „Долината на тракийските владетели“, община Казанлък. Територията обхваща западната част от землището на гр. Казанлък и части от землищата на градовете Шипка и Крън, както и на землищата в селата Енина, Шейново, Ясеново, Хаджи Димитрово, Голямо Дряново, Дунавци, Копринка и Бузовград.

2015 – Две нови творби на казанлъшкия поет Румен Денев бяха представени в Казанлък – сборникът с есета „Назад към човечеството” и стихосбирката „Подражание на псалтира”. Наскоро бе излязла от печат „Антология на българската поезия – ХХІ век“, включваща стихове от 258 поети. Две стихотворения на Денев бяха част от проекта – „Пророк Самуил“ и „Молитва и заповед на Ак паша преди великата битка при Шейново“. Общо 10 бяха книгите в биографията на казанлъшкия автор – член на писателския ПЕН-клуб – световна асоциация за насърчаване на приятелството и интелектуалното сътрудничество между писателите навсякъде по света.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram