Днес, 25.01.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – За председател на Демократическата партия в СДС – Казанлък бе избран Здравко Христозов.

1997 – За председател на общинската организация на БЗНС бе избран Стефан Димитров.

1997 – 33-годишният Е. Цв. застреля в този ден с пистолет 40-годишния П. В., и двамата от Казанлък.

1998 – Изключително впечатление с облеклото си направи на маскарадните игри в Перник кукерската група от с. Дунавци – червени елеци, облечени на голо в януарския студ.

1999 – На първото си заседание Управителният съвет на Фондация „Хаджи Димитър“, със седалище Казанлък, се обедини около идеята тържествата на връх Бузлуджа да станат национални. В интервю Кети Граматикова, депутат, председател на УС на фондация „Хаджи Димитър“, разясни за слушателите целите, задачите, уставните положения и дейността на фондацията.

1999 – Регионалното звено за борба с организираната престъпност залови по жалба на пациенти двама хирурзи от казанлъшката болница при получаване на подкуп – д-р В.В. и д-р П.К.

1999 – От тази дата радио „Вис виталис“ започна да излъчва по договор в определени часове емисии новини на Би Би Си на български език директно от Лондон.

2002 – Група почитатели на Владимир Висоцки се събраха на рождения му ден – 25 януари, в бистро „Старата любов“ и заедно с групата за руски песни „Грамофон“ почетоха 64-тата годишнина от рождението му.

2005 – Началникът на Главния щаб на сухопътните войски ген. лейт. Златан Стойков каза в интервю за „Вис виталис“, че по-голямата част от личния състав на Пета механизирана Шипченска бригада, наследник на Пета танкова бригада, след дислоцирането й ще остане в Казанлък – в подразделението, което ще бъде преместено от Карлово – 61-ва механизирана бригада.

2006 – Вечер на Владимир Висоцки, по случай рождения му ден, организира Народно читалище

„Искра“. Незабравими песни на Висоцки представи казанлъшката група  „Грамофон“.

2007 – Предгаровият площад в град Казанлък прие в този ден името площад “Европа”. Това предложение на председателя на Общинския съвет Васил Самарски бе гласувано от общинските съветници. Те одобриха още две предложения на Самарски по повод приемането на България в ЕС: в центъра на всяко населено място в община Казанлък да бъдат издигнати българското и европейското знаме. Общинските съветници допълниха предложението с решението – българското и европейското знаме да се развеят и на всички входни артерии на гр. Казанлък. Другото, възприето от ОбС, предложение на Самарски бе в Казанлък да бъде създаден Европейски информационен център.

2008 – Казанлък бе първият град, след големите София, Варна и Пловдив, в който се сформира гражданска група към сдружение «Граждани за Рила» против незаконните действия срещу българската природа.

2011 – Репортаж на „Вис виталис“ отрази посещението на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов в с. Кънчево, където той засвидетелства подкрепата на държавата към многодетното семейство на Цанка и Иван Палови и връчи 2000 лв. – дарение на 16-членното семейство с 13 деца, както и  2 компютъра, телевизор, мобилен телефон, играчки и книги. На семейството бяха връчени още: дарения от по 350 лева от  БСК и Асоциацията на индустриалния капитал и 500 лева от народните представители от ГЕРБ в Старозагорска област. 

2012 – В МБАЛ – Казанлък започна подмяна на асансьорите. Първият асансьор, който бе подменен по спешност, бе проблемният подемник към хемодиализата. 40 хиляди лева бе цената на новия асансьор. Сумата дари фирмата, експлоатираща ветрогенераторния парк край Бузлуджа.

2013 – „Казанлъчани са изключително добри хора и обичат да помагат“, – каза в репортаж на Деница Цонева 21-годишният Стоян от с. Безмер. Пеещият в центъра на Казанлък младеж, с бутафорен микрофон в ръка и кутия за помощи, събираше пари за лечението на болния си баща.

2013 – Казанлъшката поетеса Анка Дженкова  бе отличена с първа награда в конкурса „Когато хората пораснаха”, организиран от Марсианското общество в България. От всичките 40 творби, номинирани в категория „Поезия”, най-добро бе стихотворението на Дженкова „Да помечтаем за Марс”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram