Днес, 24.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В този ден бе излъчено финалното издание на временната рубрика на радио „Вис виталис“ –  „Върви, народе възродени“. Всеки ден в продължение на седмица преди празника 24 май,  с участието на различни творци от община Казанлък, бяха излъчвани специални предавания от и за различни духовни области – литература, театър, музика и др.

1997 –Президентът Петър Стоянов връчи почетен знак „Неофит Рилски“ на 4-ма учители от Казанлък: Върбан Танев, Теодосий Теодосиев, Ганка Мъглижанова и Христо Лесов.

1998 – Председателят на НЧ „Искра“ Васил Самарски присъства на празничния коктейл в резиденция „Бояна“ по случай  24 май по покана на президента Петър Стоянов. На него бяха поканени изтъкнати представители на културата, творци, ръководители на изявени културни институти.

2000 – Известният учител от Казанлък Теодосий Теодосиев получи като награда от Народното събрание сума от 2000 лв. Наградени бяха още 7 културни и научни дейци от страната.

2000 – Своята 110-та годишнина отпразнува Основно училище „Хр. Ботев“ в с. Копринка.

2002 – Всички репортери на радио „Вис виталис“ се включиха директно в ефир с репортажи от училищата в общината, от площада в Казанлък, от шествието с участието на 370 пълни отличници, започнало от ул. „Хр. Ботев“, където заради недобрата организацията цареше неразбория.

2002 – За пета поредна година на яз. „Копринка“ бе организиран рокерски събор. Включиха се ок. 2500 души от цялата страна. Казанлъшкият рокерски клуб стана член на Националната мотоциклетна асоциация.

2003 – Училището в с. Габарево отпразнува своята 120-годишнина.

2004 – 77 изявени дейци на образованието, културата и изкуството в Казанлък бяха наградени по случай 24 май от кмета на Община Казанлък Стефан Дамянов.

2005 – За духовността на най-българския празник с богослова Ваклуш Толев разговаря в интервю Цветан Георгиев.

2012 – „Вис виталис“ отрази в репортаж честването на 130 години от основаването на училището в с. Ветрен, община Мъглиж. Първото училище в селото е открито през 1882 г. в сградата на църквата. Помещавало се е в 4 учебни стаи. Георги Ганев е бил главният учител на децата в първо отделение. Сградата, в която се помещава училището, е построена през 1923 г.

2012 – Инж. Рени Червенкова – директор на ПГ по река промишленост и туризъм, стана носител на специалната награда на СБУ „Учител на годината“, 2012 в категорията директори.

2012 – В този ден официално бе открита обновената сграда на ОУ „Георги Кирков” след изпълнени енергоспестяващи мерки по проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебни заведения в гр. Казанлък”, в рамките на който бяха изпълнени строително-ремонтни дейности на стойност 197 007 лв.

2016 – По повод 24 май със заповед на кмета на Казанлък Галина Стоянова са наградени 371 ученици от училищата в община Казанлък за постигнати високи успехи в сферата на науката, изкуството и спорта и 138 преподаватели от учебните и детски заведения за цялостен принос в утвърждаване на българските духовни ценности и изключителни заслуги в сферата на образованието. Грамотите бяха връчени лично от кмета Стоянова на директорите на учебни и детски заведения.

2018 – Мащабни проекти в Община Николаево ще бъдат изпълнени това лято, съобщи в интервю за PressTV кметът Косьо Косев. Средствата са предназначени за ремонт за основното училище в град Николаево и за подобряване на пътищата в региона. Общината е кандидатствала и с проект за подмяната на водопреносната мрежа в населените места.

2018 – Учители на 2018г. станаха  Албена Бошнакова, ДГ №9“Слънчице“, Събина Ангелова, СУ“Екзарх Антим I“ и Светлана Ненкова, Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“. Наградите връчи Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова. 9 казанлъшки преподаватели и един учител – доайен бяха отличени на официалната церемония по награждаване в първия конкурс „Учител на годината“, организиран от Община Казанлък.

2020 – Водач на VW Golf, катастрофира близо до кръговото на розариума. Колата идвала от „Кино България“ към кръговото. Не са ясни причините, колата да навлезе в насрещното движение, да премине през тротоара и да спре във витрина на рекламна агенция. Няма пострадали по време на инцидента, който стана в късния неделен следобяд. Предполага се, че причината за инцидента е несъобразена скорост.

2021 – Жители на казанлъшкото село излязоха с призив за помощ към двойката щъркели, която има и малки.  Те отправиха и призив за помощ в социалните мрежи: „Този щъркел днес се завърна в гнездото си със счупена човка!!!Нямам представа, как се е случило това. Само знам, че ако не направим нещо няма шанс за оцеляване!!!От няколко дни се излюпиха и малките, които също са обречени!!! Моля, всеки който може да помогне да го направи!!Подадохме сигнал и към Зелени Балкани. Силно се надявам да откликне някой компетентен .Гнездото се намира в с. Хаджидимитрово, общ. Казанлък“.

2021 – Уникална  изложба от автентични носии представи Трио „Калина“ и Антон Гудов. Тя можеше да се види до 6-ти юни в галерия “Иван Милев” (Инфоцентър), ул. Искра 4  Автентичните експонати са събирани дълго време. Изложбата бе посветена на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия.  В нея видяхме уникални експонати и старинни забраждания, плод на дългогодишни събирания и проучвания. „Тази изложба е много специална за нас, тъй като покрай колекционерството тръгнахме по следите на един много болезнен период в българската история. След Балканските войни огромни части от България остават извън пределите ѝ и българите, живеещи по тези земи, са принудени да напуснат родните си места и да бягат в търсене на спасение“, коментираха организаторите.

2021 – Казанлъшките рапъри „Забранен свят“ и Георги Бакалов-Геро посветиха новата си песен „И пишат още…“ на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. Те избраха да направят премиера на видеоклипа към песента за празника в ПГЛПТ. Поводът е, че главни действащи лица в него са три ученички в 8 б клас в училището – близначките Иванина и Кристияна Иванови и Преслава Делииванова. Посланието, което двамата творци предават на младите хора с езика на музиката, е че трябва да се обръща повече внимание на книгите и четенето.

2022 – Откриха удавен мъж в язовир Копринка. Не е ясно кога е станал инцидентът. Постъпил е сигнал за автомобил, паднал във водите на язовир Копринка в района на т.нар. „Симитлерския ръкав“. В автомобила е открит мъж, който се е удавил. Не са ясни точно причините за трагедията. Води се разследване. Според запознати удавникът е бил рибар, който по неизвестни причини в тъмната част на денонощието е предприел маневра за преместване на колата си и най-вероятно ръчната спирачка е изпуснала. В близост до местопроизшествието бреговете са стръмни. Сигналът е бил подаден от приятели на жертвата, които се обезпокоили от отсъствието му.

2022 – На „Малкото площадче“ в Казанлък или официално нареченият площад „Видин Даскалов“, вече е монтиран флорален часовник. Както по-рано съобщи сайтът ни www.presstv.bg въпросното съоръжение е цветен кръг за циферблат и монтиран механизъм със стрелки, които ще отброяват времето. За закупуването на механизъм за цветния часовник община Казанлък  отдели 10 000 лева. Средствата са от преходния остатък в бюджета.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram