Днес, 24.01.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Кметът Иван Гороломов откри в с. Розово Клуб на пенсионера.

1999 – Близо 50 тона тютюн от сорт „Крумовград-90“ изкупи от селските стопани в района на Казанлък „Слънце-БТ“ – Стара Загора. За изкупуване оставаха още 120 тона.

2001 – В Казанлък в този ден бе проведено учредително събрание на политическото движение „Обединена левица“, избран бе 9-членен Управителен съвет.

2002 – Три семейства към момента се занимаваха с бизнес-туризъм в Павелбанското село Търничене, с общ брой на жителите 1015, от които 150 безработни. Търничене бе включено в Европейския каталог за селски туризъм благодарение на членството на кмета Павел Стаматов в Българската асоциация за селски туризъм.

2002 – В Паметната книга за гости на радиото на тази дата е записано: „На екипа на „Вис виталис“ желая все така да радва слушателите с разнообразна програма и актуална информация! Ваш приятел, Хюсеин Кехайов, засега зам.-кмет на Община Казанлък“.

2003 – Председателите на кооперации в региона поставиха пред съветника на президента Кръстьо Трендафилов проблеми, свързани със задълженията на кооперациите и липсата на достъп до фонд „Земеделие“. Трендафилов сподели идеята си за укрупняване на земеделските масиви чрез създаване на Държавна агенция за изкупуване на земята.

2003 – Боряна Коскина от Казанлък участва в среща „Различни, но с равен шанс“ в София с участието на представители на над 50 организации, които чрез акции с подписи настояха за държавна политика по отношение на хората с увреждания.

2004 – Лекоатлетката от Казанлък Борислава Петкова, възпитаничка на Татяна Рахманлиева, стана вицешампионка на троен скок в шампионата в зала „Фестивална“

2006  – Стартираха петте зимни вечери „Днешните бардове“, организирани от Община Казанлък, Фондация „Чудомир“ и радио „Вис виталис“. В тях се изявиха най-добрите в страната поети и музиканти – бардове.

2007 – В интервю за радиото управителят на МБАЛ – Казанлък д-р Христо Христов заяви, че броят на медицинските сестри в болницата – 190, е оптимален за дейността на здравното заведение. Той прогнозира, че към средата на годината има вероятност болничното заведение да изпита сериозна нужда от квалифицирани медицински сестри. Към онзи момент медсестрите в страната масово напускаха заради ниските заплати и заминаваха за чужбина.

2011 – След подаден сигнал от Групата общински съветници с ръководител Георги Каличков, обявили се против корупцията в община Казанлък, и направена проверка, екипът на кмета Стефан Дамянов  призна, че е сключен договор за доставка на гориво, ощетяващ общинския бюджет с близо 800 хиляди лева. Каличков алармира за пореден път и за сключена от Общината обществена поръчка за доставка на храни в детски градини и социални заведения, при която в пъти са завишени цените на доставяните хранителни продукти.

2011 – С поредица скандали в казанлъшката джамия бе въведен новият ходжа Мехмед Мехмедов. Напрежението ескалира в протест, повод за който стана състояла се проповед в джамията. На нея ходжата дотогава – Мюмюн Дормуш, бе призовал мюсюлманите да носят оръжие и бронежилетки. Заради ескалиращото напрежение бе повикан и областният лидер на ДПС Халил Летиф.

2011 – До 2020 г. България трябва да бъде кръстосана от 7 магистрали, 7 скоростни пътя, 2 моста над река Дунав и тунел под Шипка, заяви в Казанлък строителният министър тогава Росен Плевнелиев. Според изчисленията му, за постигане на стабилна инфраструктура до 2020 г. на страната ни са необходими 5.5 – 6 милиарда евро.

2012 – Със  златен медал по физика се завърна възпитаничката на Теодоси Теодосиев в ПМГ „Н. Обрешков” Екатерина Найденова от Осмото издание на Международната олимпиада за надарени деца в Казахстан.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram