Днес, 23.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю на Мариана Вълкова Здравко Маников – часовникар, живеещ в с. Долно Сахране, разказа за времето, в което дълги години е поддържал градския часовник на Пощата в Казанлък и за първия часовник „Гномон“, поставен през 1936-37 г.

1996 – Местната организация на ВМРО издигна идеята в Казанлък да се създаде Комитет за борба с наркотиците с участието на педагози, психолози, социални работници, интелектуалци. Идеята бе подкрепена от Румяна Друмева – председател на Общинския съвет.

1996 – „Боледувам. Не е нормално“, – така композиторът Хайгашод Агасян изрази отношението към комерсиалната музика в интервю за радио „Вис виталис“. Той каза още: „Децата и детската публика са богатство. Синът ми е на 7 г. и харесва новата моя детска книга“.

1997 – Актрисата Татяна Лолова участва в представление на „Бисбард“ – Казанлък. Тя публично изказа възхищението си от Минчо Лалев, Васил Самарски, Гълъбина Михайлова и др. На въпроса: Кога един актьор трябва да се оттегли от сцената?, актрисата отговори: „На 30 години – ако не му се играе или не може да играе“.

1997 – УС на колоездачния клуб „Розова долина“ взе решение в Казанлък да бъдат създадени секция по планинско колоездене и фен-клуб по колоездене.

1997 – Денчо Караиванов бе преизбран за президент на баскетболния клуб „Арсенал“, секретар на клуба стана Петко Маринов.

1998 – Постъпленията от Казанлък в 82-я тираж на спортния тотализатор бяха 4 млн. 800 хиляди стари лева. Печалбите за казанлъчани бяха на обща стойност 5 млн. 250 хил. лева, като 4 млн. и 200 хил. лева бяха само за един от играчите.

1999 – След проведен втори тур на Местни избори,99 за кмет на община Казанлък с 56,04% бе избран независимият кандидат Стефан Дервишев. Опонентът му от ОДС Даниил Азманов получи 43,96 % от гласовете.

2000 – 260 лекарски практики бяха регистрирани към момента. Броят на джипитата надвишаваше минималния брой за регионалната здравна карта. По този повод в интервю за „Вис виталис“ д-р Стоянка Моллова, началник на Районната здравна каса, каза, че е необходимо въвеждането на долна граница за броя на пациентите, обслужвани от общопрактикуващите лекари.

2000 – „Не се използват всички възможности за стопанисване и управление на общинската собственост. Не се използва концесията като начин, гарантиращ добро стопанисване и дълготрайни финансови постъпления. Да бъде съставена програма за управление, диалогът да се наложи като неизменна практика на местната власт“. Това бяха част от констатациите, оценките и препоръките, които казанлъшките социалисти направиха за първата година на управлението на кмета на община Казанлък Стефан Дервишев, когото те бяха подкрепили на местните избори през 1999 г.

2000 – Младата казанлъшка художничка Мария Петрова откри своя самостоятелна изложба „Усещане“ в гр. Касел, Германия, по покана на немската организация AWO.

2001 – 18283 лв. бяха събрани до тази дата от дарения от фирми и частни лица за реставриране на храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка в чест на 100-годишнината му през м. септември 2002 г. Необходими бяха 130 хиляди долара.

2001 – Два телефонни сигнала за поставена бомба в СОУ „Екзарх Антим Първи“ бяха получени в два последователни дни. Взривно устройство не бе открито, учебните занятия не бяха прекратени.

2001 –В програматана радио „Вис виталис“ бе въведена рубриката  „Театър „Любомир Кабакчиев“ за децата“ – в началото за детското предаване, а впоследствие актьорите от театъра всяка сутрин предлагаха на малките слушатели драматизации, приказки, песни и поезия за деца.

2001 – Гост в студиото бе Васил Самарски, управител на радио „Вис виталис“, по повод участието му във фестивала „Медиа-Маркет“ в гр. Русе. В Паметната книга той написа: „Радиото е сила и самочувствие, радиото е любов, радиото е тръпка, радиото е… всичко, от което имаме нужда тогава, когато ние поискаме да имаме такава… А всички вие тук имате… и го доказвате, че я искате! Обичат ви, защото ги обичате… слушателите имам предвид. Не ги лъжете и те ще ви вярват, а щом ви вярват, и ще ви мразят, и ще ви обичат, но и двете са чувства, защото… Радиото е сила и самочувствие. И… пак отначало“.

2005 – От участието си в открития турнир на град Сливен и в първенството за купа България възпитаниците на клуб „Роза“ с ръководители Ваня и Петър Радеви се завърнаха с 5 купи. „И на двата турнира участвахме с 5 танцови двойки“, разказа в интервю за „Вис виталис“ Ваня Радева. – Направихме силен старт в това първо състезание за сезона“. Най-добро представяне направи танцовата двойка Антония Грозева и Александър Нашев – втори на латина при младежите в клас „Международен“. Втори при стандартните танци бяха и Станислав Савов и Ина Чокова. При най-малките, в клас 11 Д, Добромир Бонев и Биляна Белчева станаха трети.

2005 – Трима колоездачи от Казанлък участваха във вело-ралито по изкачването на Черни връх. Жеко Стойчев, състезаващ се за софийския клуб „Рамбайк“, Димитър Рачев и Милен Койчев стартираха по 45-километровото трасе в конкуренция с още 100 състезатели по планинско колоездене. Второто и третото място бяха съответно за Рачев и Стойчев. Двамата казанлъшки колоездачи заеха и второто отборно място на финиша.

2006 – В този ден станаха ясни резултатите от проведените президентски избори за президент в България. Георги Първанов спечели 57,67 % от гласовете в община Казанлък на първия тур. За Първанов бяха гласували 16 468 от регистрираните по списъци избиратели. Втори бе Волен Сидеров, който получи 26,93 процента  – 7 692 гласове. Неделчо Беронов бе подкрепен от 8,38 на сто от гласувалите  – 2 394 души. За Георги Марков гласуваха 2,68 % – 766 души. На първия тур на президентските избори гласуваха 41,59 % от избирателите в община Казанлък. Правото  си на глас упражниха 28 558 души. На предходните президентски избори на първи тур гласуваха 32,6%.

2006 – Под мотото „И от мен зависи“ от този ден до 25-ти октомври се проведе публично обсъждане на общинския план за развитие 2007-2013 г. Обсъждането бе организирано от Община Казанлък, Общинския съвет, младежката организация „Проксен“ и с подкрепата на Фондация С.Е.Г.А.

2007 – С пълно единодушие, поименно и със саморъчен подпис, общинските съветници приеха Общинската програма „Живот и реализация на младите хора в община Казанлък“, инициирана от председателя на Общинския съвет Васил Самарски. Според тях: «Програмният документ е един от най-важните за изминалия мандат, с който се поставя началото на последователна и целенасочена работа за младите хора в общината».

2007 – Безработицата в община Казанлък бе 4.48 %, в Мъглиж – 12.37 %, в Павел баня – 9.76 %, в Гурково -11.55 %, в Николаево – 20.23 %. Към 30.09.2007 г. младежите до 29 г. представляваха 28.5% от общия брой регистрирани безработни лица. Относителният дял на младите хора продължаваше да бъде висок, въпреки тенденцията към намаляване.

2007 – Община Казанлък и сдружение “Тиехилфе Зюдан” за пети пореден път организираха безплатна кастрация на бездомни котки и кучета.

2008 – В този ден започнаха ремонтните работи на пътя Казанлък-Бузовград. Паралелно с тях се укрепваше и възстановяваше и мостът над река Тунджа. Продължи и започнатият през юли ремонт на пътя Бузовград-Средногорово. Общата стойност на ремонтните дейности бе за 2 млн. 600 хиляди лева.

2008 – „До 4 хиляди моторни превозни средства преминават дневно в едната посока през прохода Шипка“, съобщи в интервю за „Вис виталис“ Никола Караджов, ръководител на Районната пътна служба. „Движението през прохода е изключително натоварено, особено през зимния сезон“, допълни Караджов. В този ден завърши полагането на студена асфалтова смес в проблемните участъци на прохода Шипка.

2009 – Две специални китари по поръчка на трио Колпакови произведе казанлъшката фабрика „Кремона“, единственото в България предприятие, произвеждащо струнни музикални инструменти. През последните години триото бе неизменна част от турнетата на Мадона. „Изработката на двете уникални китари отне повече от 25 дни“, каза за „Вис виталис“ изпълнителният директор на „Кремона“ Елена Гамова. Преди това фирмата бе изпълнила и други специални поръчки, сред които на баскитариста на „Джипси Кингс“ Сабиер Падила, и на кънтри музиканта Ричи Подсен.

2009 – Разочаровани от отношението на кмета Дамянов, работещи в театър „Любомир Кабакчиев” протестираха по казанлъшките улици заради нежеланието отстрана на общинската администрация да бъде изплатено 40%-то увеличение към и без това ниските заплати на работещите в културните институти, за което имаше решение на Общинския съвет в Казанлък. Заплатите в сферата на културата в община Казанлък варираха от 280 до 360 лева. „Не убивайте театъра, господа местни управници!“ – призова в обръщение актрисата Петя Янкова. „Ние не приемаме това унизително положение“, се казваше в Отворено писмо до медиите.

2011 – Споразумение за включването на ОБ „Искра” във втория етап от развитие на Програмата „Глобални библиотеки“ и превръщането й във втори образователен и обучителен център в Старозагорска област, след РБ „Захари Княжески“, подписа директорът на културния институт Анна Кожухарова. Проектът предвиждаше в Казанлък да бъдат обучавани библиотекари от общините Павел баня, Казанлък, Мъглиж, Николаево и Гурково в областта на съвременните информационни технологии и библиотечния маркетинг.

2012 – Две ритуални огнища и редица древни съоръжения откри археологът доц. Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН, който ръководи разкопките на тракийската могила край с. Бузовград. Доц. Нехризов сподели, че откриването на две добре съхранени есхари пред гробницата е изключително важно от научна гледна точка. Гробницата при Бузовград е типичен представител на куполните гробници с кръгла камера, затворена предгробна камера и дромос.

2012 – В този ден се състоя първата творческа среща на писатели, неиздавали и непубликували до момента, всички – обединени от поетичния монограм „Покана за душата”. Идеята да събере пишещи, но непознати автори, бе на НЧ „Искра”, което бе и домакин на сбирката. Проявата бе част от инициативата на казанлъшкото читалище „Есенна дъга на изкуствата”.       

2012 – Специални групи от казанлъшката полиция бяха активирани за залавяне на извършителя или извършителите на палежите и множеството разбити автомобили в града за последните няколко седмици. В  ж. к. “Изток“ бе задържан 46-годишният Д.К., криминално проявен.

2012 – 198.50 лв бяха събрани от кампанията с касички, която Областният съвет на БЧК проведе в Казанлък и Стара Загора в помощ на пострадалите от земетресението в Перник.

2012 – Народният представител от Казанлък Емил Караниколов информира, че следи детайлно процеса за стартирането тунела под „Шипка”. Той потвърди, че проектът е основен приоритет в България и реалното му строителство ще започне през 2014-а и ще продължи 2,5 години. 

2013 – „Казанлък заедно“ – огромно множество от хора протестира на пл. „Севтополис“ против закриването на Полицейската школа и превръщането й в бежански лагер. Представители на всички партии и граждани заявиха, че не са против емигрантите, а против откриването на лагер в Казанлък, тъй като градът е най-неподходящото място за създаване на бежански лагер. Впоследствие вътрешният министър Йовчев заяви, че бежанци в Казанлък няма да бъдат настанявани. 

2014 – „До три години ефективно може да лежи зад решетките малолетната майка на изоставеното на 21 октомври бебе, – заяви говорителят на местната прокуратура Антония Спасова. – Според НК тя може да бъде подведена под отговорност за захвърлянето на новороденото момченце в контейнер за смет. Ако се окаже, че бащата на бебето е акуширал при раждането на малкия Димитър и е участвал в изоставянето му, той също подлежи на наказателно преследване“. Родилката бе с инициали А.Г., на 14 г., а  бащата 17-годишен ученик. Малолетната майка бе вече изразила готовност да получи психологическа помощ. Много хора се обадиха в Отдел „Закрила на детето“, за да предложат приемна грижа, съобщи началничката Даниела Русева. Малкият Димитър, както кръстиха бебето социалните работници, се намираше в Неонатологичното отделение на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък в добро здраве.

2014 –Приятели на поета Николай Станков си спомниха за него и четоха негови стихове в Агарта клуб. Бяха изминали 17 години от смъртта на Индианеца, но двете му стихосбирки напомняха за него: “Ризница от коприва” и “Нощите на слънчевия часовник”, издадена посмъртно.

2015 – Златен, сребърен и два бронзови медала от петия Международния турнир в Петрич и сребърен и бронзов медал от Международния турнир в Симеоновград бяха само част от успехите на младите борци от клуб „Гладиатор“ в село Овощник.  На второ място при момчета, 66 кг., се класира Георги Генчев. При 53 кг. Мариан Маринов раздели третото място. В турнира участваха над 100 млади състезатели от 15 клуба.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram