Днес, 23.09.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – 105 години от основаването на казанлъшката партийна организация отпразнуваха в този ден социалистите от община Казанлък.

1997 – В ефир Добрина Широва оповести резултатите от общественото обсъждане на доклад за ОВОС във връзка с излъчванията на програма „Вис виталис“ в ефир.

1997 –Веселин Стоянов, писател и журналист в радио „Вис виталис“, започна да представя в ефир броевете на в. „Бузлуджа“ – издание на местната БСП.

1997 – В ИМ „Искра“ бе открита изложба „Археологическото наследство от казанлъшкия край“ на експедиция ТЕМП,97 с ръководител Георги Китов.

1997 – Управител на ХЕИ – Казанлък стана д-р Николай Боскович.

1998 – Двама от възпитаниците на Техникума по механо- и електротехника в Казанлък заминаха на обучение в Турция съгласно договорения двустранен обмен на студенти между България и Турция – с посредничеството на ДПС.

1999 – Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък откри театралния сезон със спектакъла „Таралеж“ от Иван Радоев.

2000 – Гост в студиото на „Вис виталис“ бе Милица от Фамилия „Тоника“. Разказвайки за съвместната работа на групата, тя заключи: „Тайната на „заедното“ е в компромисите“.

2001 – Лидерът на БСП Георги Първанов се срещна със социалисти от цялата Розова долина. Той поднесе цветя пред Паметника на септемвриеца в гр. Мъглиж по повод 78-та годишнина на Септемврийското антифашистко въстание от 1923 г.

2001 – В този ден „Вис виталис“ стана една от 7-те радиостанции в страната, които чрез своите управители станаха членове на новия Управителен съвет на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори АБРО. Общият брой на операторите, членуващи в АБРО, бе 150. Управителят на радио „Вис виталис“ Васил Самарски е несменяем член на УС до днес.

2003 – „Коментарната журналистика си е жива политика“, – каза в интервю за „Вис виталис“ Волен Сидеров – кандидат за кмет на София, с най-важния мотив според него – корупцията.

2004 – Мултимедийно представяне на откритите през 2004 г. археологически находки в района на Казанлък направи в ИМ „Искра“ в този ден ръководителят на Траколожката експедиция за могилни проучвания ТЕМП – доц. д-р Георги Китов.

2004 – Юбилейна конференция, посветена на 70 години от откриването на Паметника на свободата, започна в този ден в ИМ „Искра“. За значим принос в съхраняването и популяризирането на историческите ценности в региона общинското ръководство на Казанлък връчи почетни плакети на проф. Дойно Дойнов, Данчо Данчев, д-р Косьо Зарев и Емил Цанов.

2005 – На построената сцена пред могилата Голяма косматка, пред гробницата на Севт ІІІ, за първи път бе представен мега-спектакълът „Почитане на свещения покровител“ с хореограф  Маргарита Градечлиева. 140 бяха участниците в грандиозната продукция, интерпретираща Дионисиевите тържества. Спектакълът бе реализиран благодарение на японската агенция за международно сътрудничество „Джайка“ и Община Казанлък. Главен изпълнител на проекта бе казанлъшкото читалище „Искра“. За масовите сцени бяха включени и наборни военнослужещи от Пета Шипченска механизирана бригада. Костюмите бяха по проект на сценографа на Театър „Л. Кабакчиев“ Кънчо Касабов.

2005 – Евтим Евтимов, Иван Гранитски, Лиляна Стефанова и Руманьола Мирославова  и художниците проф. Борислав Стоев и проф. Злати Златев се включиха в срещата с жители на община Казанлък – част от Празниците в Долината на тракийските царе. “Идваме в Казанлък, за да подкрепим идеята на Общината за Долината на тракийските царе“, каза за новините на „Вис виталис“ Иван Гранитски – писател, критик и директор на издателство „Захарий Стоянов“. Състояха се и литературни четения.

2005 – Научна конференция „Долината на тракийските царе – проучвания и развитие“ бе проведена в ИМ „Искра“. В нея със свои лекции се включиха светилата на тракологията – проф. Александър Фол, проф. Иван Маразов, проф. Людмил Гетов, д-р Георги Китов и др.

2005 – Министърът на културата Стефан Данаилов откри трезорната зала на тракийското изкуство в музей „Искра“. В реконструираната зала бяха изложени експонати от древната тракийска култура, находки от Севтополис, както и златните открития от гробницата на Севт ІІІ, копие на златната маска на Терес и бронзовата глава, открита в могилата Голяма косматка. „За там, накъдето България е тръгнала, ни е нужно самочувствие. Мисля, че изложеното тук е нужно на всички българи“, коментира след откриването министър Данаилов.

2007 – ПП „Ред, законност и справедливост“ издигна кандидатурата на Георги Каличков за кмет на община Казанлък. Партията, с председател Иван Тишев,  издигна и самостоятелна листа за общински съветници. Техен приоритет бе борбата с корупцията.

2007 – Инициативният комитет, подкрепящ  Стойчо Чичеков за независим кандидат за кмет на община Казанлък, отегли кандидатурата му. До този момент за независим кандидат за втори кметски мандат бе регистриран Стефан Дамянов.

2007 – Инж. Драгомил Иванов бе кандидатът за кмет на община Казанлък от партия „Атака“ в Казанлък.
2008 – 15 500 туристи бяха посетили от началото на сезона до този момент Музея на розата. От тях 90% – 12 200, бяха чужденци. Музеят е създаден през 1969 г.

2008 – АСК „Ефко Рейсинг“ спечели шампионската титла отборно в републиканския планински шампионат след последното за сезона състезание край Сливен – „Българка“.

2008 – Близо 100% от работещите в здравеопазването в региона настояваха за ефективни протестни действия. От местната централа на КНСБ в Казанлък бяха пуснали за попълване 3500 въпросника сред работещите. Председателят на местната КНСБ Пенко Койнов каза за „Вис виталис“, че ще настояват за минимална работна заплата от 1 януари 2009 г. от 260 лв., средна работна заплата в реалния сектор от 800 лева, извънредно увеличение на бюджетните заплати от 1 октомври 2009 г. с не по-малко от 10%.

2009 – „Бони M“ пяха на сцената на Летния театър в Стара Загора. Мейзи, Кели, Джи и Аша водеха екип от 18 души. Те взривиха  публиката с незабравими хитове като „Ma Baker“, „Daddy Cool“, както и  „Rivers of Babylon“.

2012 – Фотоконкурс на тема „Есен в казанлъшкия край“ обяви Читалище „Искра” в рамките на инициативата „Есенна дъга на изкуствата”.

2013 – 120 бивши и настоящи арсеналци, работещи в Завод 1 в „Арсенал“ АД, се събраха на първата по рода си среща на оръжейниците-ветерани. Повод да се съберат бе 55-ата годишнина от производството на първия автомат „Калашников“ в „Арсенал“. Предстоеше да излезе 3-милионният автомат, произведен от казанлъшките оръжейници. На „Арсенал“ – еталон и световна марка, Discovery посвети специален филм.

2013 – Близо час казанлъшките пожарникари гасиха пожар в пристройка към помощното училище „Димитър Андреев“. Това бе поредният пожар, унищожаващ сградите на бившето училище. През 2011-а и през 2012 година на няколко пъти горя основната сграда на училището. От години хората от квартала коментираха, че изоставената сграда и пристройките са дом за клошари и наркомани, които са най-вероятните подпалвачи. Сградата и теренът, над 5 декара, бяха държавна собственост.

2014 – Стара Загора стана арена на международни брейк битки на първото издание на Международния хип-хоп фестивал Groove Masters 2014. Той се проведе на сцената на античния форум „Августа Траяна“.

2014 – Александър Алексиев спечели бронзов медал от Балканското първенство по планинско колоездене за мъже елит в Скопие. Той бе втори в класирането за младежи от Балканския шампионат.

2015 – С Нощ на музеите и галериите за поредна година ИМ „Искра“ и Художествената галерия в Казанлък се включиха в инициативата Европейски дни на наследството, които се проведоха под мотото „Европа – общо наследство“.

2015 – 10 партии и коалиции издигнаха кандидати за общински кмет. БСП, ДПС, ГЕРБ, АБВ, Атака, Българска радикална левица, Българска социалдемокрация, Патриоти-ВМРО и Нова алтернатива, Единство за обществена справедливост и коалицията „Никой не харесвам“ участваха със собствени кандидатури. Сред тях бяха: Мария Славова, Радион Попов, Николай Терзиев, Галина Стоянова, Стойчо Чичеков, Драгомил Иванов. Единственият независим кандидат за общински кмет бе Стефан Манчоров.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram