Днес, 23.07.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Радио „Вис виталис“ директно излъчи за своите слушатели 7-то издание на поредицата „Лица от екрана“ на ДК „Арсенал“ от сцената на дома. То бе с участието на Нона Йотова с „Нона бенд“, която гостува и в студиото на радиото. „Станах майка и това ме промени; Журналистът не може да бъде платен; Имам приятелка от Казанлък – дизайнерката Мариела Гемишева“, сподели актрисата и певица Нона Йотова в разговор с Владимир Паскалев.

2001 – Премиера на стихосбирката „Гнездо на ветровете“ на Иглика Несторова Вранчева, живееща от 9 г. в Париж, се състоя в този ден. Част от стиховете й, в съпровод на китара, представи баща й Димитър Несторов.

2002 – С декларации против унищожаването на ракетите СС-23 на полигона в Змеево в този ден излязоха кметовете на селата Средногорово, Казанлък, Пъстрово и Горно ново село, както и Областният съвет на БСП в Стара Загора и казанлъшката структура на ВМРО-БНД.

2005 – Жеко Стойчев  от колоездачен клуб „Лястовица 1905“ спечели две първи места от колокроса в град Елена.

2007 – Основните резултати от социологическо проучване “Младите хора и община Казанлък” представи Цветозар Томов – собственик на социологическа агенция СКАЛА – София. Презентацията бе организирана от Общински съвет-Казанлък. Присъстваха общински съветници, специалисти от общинската администрация, представители на Младежкия парламент, ръководители на учебни заведения, журналисти и граждани. Проучването бе във връзка с подготовката на дългосрочна Общинска Програма “Живот и реализация на младите хора в община Казанлък”. Главният извод преди окончателния анализ бе, че няма фактор-панацея за задържането на младите хора в региона. Подходът при изработването на програмата трябваше да включва комплексни микропозитивни промени, които да допринесат за ограничаване на миграцията.

2007 – Детско-юношеският хор „Искра“ при НЧ „Искра“ се завърна с две награди от международния хоров фестивал „Виваче 2007“ в унгарския град Везпрем. Младите казанлъшки певци бяха отличени за най-добра обработка на фолклорна творба. Диригентката на хора Стефка Денева получи специален сертификат за изключителен професионализъм. Във фестивала, който бе с конкурсен характер, се включиха състави от САЩ, Италия, Русия, Латвия, Унгария, Израел и Канарските острови. Казанлъшкият хор бе единственият участник от България.

2007 – 41 градуса бяха измерени в Казанлък в 17 часа в този ден.

2009 – От Япония се завърнаха тракийските съкровища, притежание на  музей „Искра”. Уникалните експонати бяха част от националната изложба „Златните тракийски съкровища“.

2010 – 70 години организиран волейбол в Казанлък и 80-ят рожден ден на един от доайените на волейбола в Казанлък Стефан Емануилов бяха чествани в този ден.

2011 – В Казанлък и на връх Хаджи Димитър бяха отбелязани 143 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета.

2011 – Около 25 000 пъстърви – американка и балканка, получи Ловно-рибрското дружество „Сокол” в Казанлък за зарибяването на старопланинските реки.

2012 – Неуморният състезател в дългите бягания 64-годишният казанлъшки инженер Ради Милев постигна нов национален рекорд в 48-часовото бягане в чешкия град Кладно в рамките на 35-ия международен Шри Чинмой Маратон. Атлетът бе с трето място в общото класиране от общо 19 ултрамаратонци и първи в своята група, въпреки 40-те часа дъжд.

2012 – Диригентът на Хор „Петко Стайнов” при читалище „Искра-1860” Младен Станев журира престижен форум в Истанбул. Професионализмът и перфекционизмът бяха в основата на поканата към диригента да журира за втори път международния хоров конкурс там. Поканата дойде от международната организация IHFO. Участниците бяха от България, Белгия, Русия, Литва, Естония, Румъния, Турция, Беларус, Македония и др. страни.

2013 – 40 бяха децата от Дома за медико-социални грижи „Мария Луиза“ в Бузовград, които участваха в различни ателиета по проекта „Синьо лято“ на стойност 3 хил. лева, реализиран за трета поредна година. С тях работеха близо 20 доброволци.

2013 – В тревната площ на кръговото движение в северозападната част на ул. „Ген. Скобелев“ започнаха дейностите по полагане на фундамента за изграждане на паметник в цял ръст на генерал Михаил Скобелев. Инициативата и разходите бяха на Национално движение „Русофили“ по повод 135 г. от Руско-турската Освободителна война. Проектът за бронзовия паметник е на арх. Венцислав Йочколовски.

2014 – Три са опасните микроязовири в общината, сочеше анализ на риска при природни бедствия. Като потенциално опасни бяха заведени язовирите „Синята река”, „Копринка – Рибарника”, „Шейново 2”. Общо микроязовирите в общината са 25. Според анализа, ако внезапно се скъса стената на язовир „Копринка“, 17-метрова вълна ще помете след 20 минути Бузовград, а след 30 мин. и селата Розово и Овощник. Наводнения могат да настъпят и в резултат на преливане на водите или при пълно или частично разрушаване на язовирната стена, вследствие на което може да възникне катастрофално наводнение в селата Бузовград, Розово, Овощник, Кънчево, Ръжена, почти цялата площ на „Арсенал“ АД, фирма „НИТИ“, Казанлъшките минерални бани и други по-малки обекти. Вероятността за наводнения в община Казанлък е сравнително малка, сочеше анализът в уводната част на Общинския план за развитие 2014-2020 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram