Днес, 23.04.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – В интервю за „Вис виталис“ д-р Задорян разясни статута на санаториума за силикозно болни в гр. Шипка – след решението на Общинския съвет в Казанлък той да бъде закрит.

1996 –Пред казанлъчани бе представена книгата на Илия Маринов „Синове на отечествен дълг“.

1997 – Казанлъшката организация на БЧК се включи в националната акция за хуманитарна дейност „Добрият дарява“ – по повод Международния ден на Червения кръст 8 май.

1998 – 226 тона тютюн бе спуснатата за Община Казанлък квота от фонд „Тютюн“. Осигурен пазар имаше само за 120 тона. 

1998 – След преструктурирането на „ВиК“ ООД 19 от дяловете станаха притежание на Община Казанлък. 49% от дяловете на новото дружество станаха собственост на общините от региона, а държавното участие стана 51%.

1998 – В този ден стартираха честванията, посветени на 35-ата годишнина на казанлъшкия Фото-клуб „Искра“. 

1999 – Богословът Калин Янакиев изнесе беседа, посветена на любовта към Исус, пред членовете на младежката християнска общност при храм „Успение Богородично“ в Казанлък. 

1999 – Проведено бе детско шоу по стихове на Мария Пройкова, включени в книгата й „Шшт, Джони!“. 

2000 – „В продължение на 10 години България се развива при политическа обстановка, абсолютно диктувана от САЩ. Жизненият стандарт у нас е вече като в колониална страна“, – това бяха част от констатациите на Третия конгрес на Комунистическата партия в България, в който участие взеха 22-ма делегати от Казанлък. Казанлъшката партийна организация към тази дата бе втора по численост в страната.

2000 – В ОУ „Георги Кирков“ бе открита десетдневка по повод патронния празник на училището – 6 май. 

2001 – Боян Попов спечели конкурса за директор на Художествената гимназия в Казанлък. В същия ден БНТ засне 7-минутен филм за гимназията.

2001 – Епидемиолозите регистрираха първия в региона случай на марсилска треска – на 16-годишно момче от Мъглиж.

2002 – 431 проверки от началото на годината до тази дата направи РПУ-Казанлък в заведенията за развлечения. Съставени бяха 31 акта на нарушители. 

2002 – Американският ултрамаратонец, християнин, Стан Котрел пристигна от Бургас в Казанлък в рамките на своя „Пробег на приятелството“ по случай 60-ата си годишнина. Преди да продължи пробега си към София, той се срещна с кмета Стефан Дервишев, даде пресконференция и гостува в студиото на „Вис виталис“. В Паметната книга на радиото Стан написа: „Вие сте кредит за бъдещето в медиите. Страхотни сте, заредени с дух на приятелство. Продължете голямото приключение, никога не се отказвайте!…“.   

2002 – Представена бе в този ден стихосбирката на Тодор Янкулов „Трева в морето“.

2003 – 2 км. рибарска мрежа бе конфискувана от бракониери край яз. „Копринка“ от началото на годината. Конфискувани бяха 40 кг. риба, половината бе върната обратно в язовира.

2005  – С постановката „Златка, златното момиче“ на театър „Л. Кабакчиев“ започнаха тържествата по повод празника на община Мъглиж – Цветница.

2007 – Безработица от 8.77%  за месец март 2007 г. отчете в този ден Бюрото по труда в Казанлък за петте обслужвани общини. През февруари нивото на безработицата в Казанлъшко бе по-висока – 9.77%. За Община Казанлък безработицата бе 5.92 %.

2008  – В ЛХМ „Чудомир” бяха представени книгите на Никола Гигов – „Трънен венец от рая”, и на Елена Хайтова – „Балада за Родопите и Шипка”. Никола Гигов, живеещ в Смолян, бе към момента автор на над 40 книги. Елена Хайтова, дъщеря на писателя Николай Хайтов, бе автор и на книгите “Безумният Орфей” и “Баща ми – най-дивият разказ”.

2008 – Художничката и бизнес-дама от Казанлък Мария Игнатова откри своя изложба в Сградата на Държавната Дума в Москва.

2008 – Мъжете на Общинския клуб по тенис на маса “Розова долина” приключиха участието си в ДП с второ място от 9 отбора в крайното класиране за отборите от Южна България в Момчилград.

2008 – Приемането на наркотици, както и разкрепостеното сексуално поведение, не са химера за младите хора в Казанлък, бе изводът от анкета на „Вис виталис“, направена сред 12-токласници от училищата. „За рисковите фактори сред младите родителите най-вероятно не знаят“, коментираха ученици. В Общинския съвет предстоеше приемането на Програма за борба с наркотиците.

2008 – Иван Лапчев стана новият председател на местната структура на ДСБ. В ръководството бяха избрани и председателят дотогава Сашо Бакърджиев, Ивелина Йовчева, Ралица Неделчева и Петър Рахманлиев.

2009 – Общинските съветници създадоха Временна комисия за проверка на дейността на сферите, ръководени от Юлияна Палазова, зам.-кмет на община Казанлък – култура, образование, здравеопазване и младежки дейности. Председател на комисията бе Елена Стойчева. Задачата на комисията бе да извърши проверка на законосъобразното и целесъобразното разходване на всички средства от бюджета на Община Казанлък за 2008 г. в тези сфери.

2010 – 7 новодомци получиха ключовете си за предоставените им общински жилища. Раздадени бяха и ключовете за 2 къщи и 5 апартамента общинска собственост срещу наем от 18 лева на месец. 

2012 – Изложба „Българските герои“ бе открита в ЛХМ „Чудомир“ по повод 136-ата годишнина от Априлското въстание. В нея бяха включени 23 творби на младите автори Тодор Андреев, Хосе Фуйка, Христо Атанасов и Румен Сомов.

2012 – Атанас Русев и Симона Янева, възпитаници на треньорския тандем Ваня и Петър Радеви, спечелиха златен медал от турнира за купа „България“.

2013 – За трети път в рамките на националната кампания „Четяща България” в библиотека „Искра” се проведе Нощен маратон на четенето. Инициативата, в която се включиха 40 души, премина под надслова „Четенето е модерно”.

2013 – Изложбата „Малки зографи” бе открита в галерия „Ателието“. Творбите в нея бяха на възпитаниците на школата „Арт линия”.

2014 – Мариана Ганева отрази в репортаж откриването, по идея на Христина Банова от ТД „Орлово гнездо“, на паметна плоча на композитора Емануил Манолов на сградата, където се е помещавала известната кръчма на народния будител Иван Чорев – Чорето. Това емблематично място е привличало композитора с необикновената си атмосфера – тук се е срещал с будни казанлъчани, тук е творил. 

2015 – Над 20 деца от театралните школи в НЧ „Искра-1860“ с преподавател Мая Стоянова за първи път представиха спектакъл-пантомима. Той бе наречен „Сънища“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram