Днес, 23.03.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю за „Вис виталис“ Цветана Савова, председател на Комисията по образование в Общински съвет-Казанлък, съобщи, че ръководената от кмета Бончо Сарафов Община Казанлък дължи на образованието в общината 10 млн. /стари/ лева.

1994 –На тази дата бе излъченопървото издание на предаването „Вива ла музика“ по радио „Вис виталис“, от 20 ч. до 24 ч., с водеща Милена Симеонова.

1996 – Фирма „Денис“ и УОК 96 учредиха в Казанлък Киноложки клуб.

1998 – Писмо до Светия синод с искане за увеличение на заплатите им изпратиха казанлъшките свещеници в подкрепа на други епархии в страната. Заплатите им към момента бяха 80 хиляди /стари/ лева. Увеличението на възнагражденията на свещениците след година стана: 140 хил. /стари/ лева за висшисти и 120 хил. за полувисшисти.

1998 – За зам.-председатели на БСП в Казанлък бяха избрани Неделчо Братоев и Павел Петров, а за секретар на ОбС на БСП – Петко Въчев.

1998 – Заради зачестилите набези и кражби на паметници в гробищния парк в гр. Казанлък бе въведена въоръжена охрана.

1998 – Носител на литературната награда „Чудомир“ стана писателят Христо Карастоянов – за разказа му „Жасминова шия“.

2000 – За втори път Н. Пр. Терасита Капоте – посланик на Куба у нас, посети Казанлък.

2000 – 4 тона нафта и 3500 бр. консерви подари „Капрони“ АД на социалните домове и учебните заведения в община Казанлък.

2001 – Със съдействието на проф. Генчо Начев столичната болница „Св. Екатерина“ изпрати на болницата в Казанлък помощ във вид на медикаменти и консумативи.

2001 – Гости на честването на 104-ата годишнина на Българското женско дружество в Казанлък бяха Юлия Берберян и Йордан Нихризов. От разпродажбата на картини и томбола бяха събрани 2630 лв. в помощ на петима младежи сираци, абитуриенти от Казанлък.

2001 – Психоложката Мария Рачева и художничката Мария Петрова презентираха в Казанлък новия „Психо-консултативен метод – терапия и картини“, успешно прилаган в Германия.

2001 – В интервю Стефан Папукчиев – управител на частна трудова борса към фондация „Оазис“, съобщи, че 18 % от потърсилите работа вече работят, но че има и такива, които се отказват от работата, която им се предлага.

2002 – 30 участници се включиха в инициативата на Младежкия общински съвет „Да потичаме заедно!“ с  участието на топ-атлетката Петя Пендарева и треньора й Детелин Маслов.

2004 – Споразумение за възраждане на община Казанлък подписаха в този ден кметът Стефан Дамянов, Нобохиро Кояма от японската неправителствена организация „Джайка“ и Иво Конов – директор на „Донорски програми“ в Министерството на икономиката. Приоритетите бяха: розопроизводството, историческото наследство и развитието на селския туризъм. До 120 хиляди японски туристи посещаваха Казанлък към момента, но само 1/10 от тях оставаха да нощуват тук.

2004 – Първият и вторият етаж на бившето училище по хидравлика да бъдат предоставени за безвъзмездно ползване на Националната школа по физика в Казанлък, това гласеше разпореждане на министъра на образованието и науката Игор Дамянов.

2004 – По идея на Ротари клубовете в Казанлък и с пари, събрани на благотворителен коледен бал през 2003 г., три светофара в Казанлък – до Полицията, на ул. „Хр. Ботев“ и на централното кръстовище до хотел „Роза“, бяха оборудвани със звукова сигнализация за незрящи.

2005 – Над 5 000 лева бяха постъпили до тази дата от фирми, организации и граждани в Дарителския фонд „Цветовете на Казанлък“. Средствата бяха предназначени за пребоядисването на сградите в централната градска част. Над 10 фирми от региона изявиха желание безвъзмездно да се включат в боядисването на сградите. Топлофикация – Казанлък се включи в кампанията с 1800 килограма фасадна боя. Кампанията „Цветовете на Казанлък“ бе съвместна инициатива на Община Казанлък и радио „Вис виталис“.

2006 – Юбилейна изложба на големия български художник-карикатурист Теньо Пиндарев, Почетен гражданин на Казанлък, бе открита в Софийската градска художествена галерия по случай неговата 85-та годишнина. На откриването на изложбата присъстваха председателят на Общинския съвет в Казанлък Васил Самарски, зам.-кметът Юлияна Палазова, ученици и приятели от Казанлък.

2007 – Казанлък бе домакин на Третия конгрес на Съюза за стопанска инициатива. Съюзът потвърди подкрепата си за деветте номинации на Консултативния съвет за депутати в Европейския парламент. Съюзът за стопанска инициатива е основан на 22 декември 1989 година. В него членуваха над 4000 частни фирми. Организацията имаше 140 регионални офиса в страната.

2009 – Депутатът от Коалиция „За България“ Иван Гороломов направи отчет за дейността си като народен представител в 40-ото Народно събрание. „Успешен мандат в трудни години“ – такава бе неговата оценка за четирите години на Тройната коалиция. Подцененият административен капацитет при усвояването на еврофондовете бе сред посочените слабости на коалицията.

2009 – „Най-студено в Казанлък е било през месец януари – минус 16 градуса по Целзий. Сравнително топла е зимата“, – каза в интервю Радиана Атанасова – техник-метеоролог в станцията в Казанлък. С щатни служители станцията работи от 1975-та година. Реално обаче замервания се правят от 1924 г. Към момента тя функционираше като климатична станция, а замерванията се правеха от двама технолози.

2012 – В ДК „Арсенал“ студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград представиха 70-минутния фолклорен спектакъл „Чудо…“. Фолклорната фиеста бе по повод 20-годишнината на хореографската катедра, в която са се дипломирали над 20 казанлъчани в различните дисциплини – музика, танц, песен.

2012 – Христина Принджева се класира на първо място в училищното Spelling Bee състезание на ОУ „Христо Ботев” в с. Енина. В надпреварата, в 13 кръга, участваха 18 деца. Победата на Христина донесе думата famous.

2014 – На летището край Казанлък бе проведен традиционният Национален авиомоделен събор за радиоуправляеми самолети, с който бе открит и сезонът за Българската федерация по авиомоделизъм. Близо 80 състезатели от цялата страна и фенове пристигнаха в Казанлък за старта на новия летатален сезон.

2014 – Казанлъшкият гросмайстор Петър Дренчев спечели 3-я Открит международен турнир по ускорен шахмат в памет на международния шахмайстор от Кюстендил Богомил Андонов.

2014 – Фестивалът на маскарадните игри „Старци в Турия“- 2014 се проведе в родното село на Чудомир – Турия, община Павел баня. Участваха 850 кукери от 22 кукерски групи.

2015 –Къммомента Художествената галерия в Казанлък притежаваше 140 репродукции на икони, 68 от които – изложени в постоянна експозиция. Огромен принос за събирането на иконите в колекция има Димитър Чорбаджийски-Чудомир, който е бил дългогодишен директор на музея и галерията. Предстоеше отпечатването на луксозен каталог със събрани репродукции на всички икони.

2015 – Деца и кадети на клуб „Кентавър“, водени от Николай Богданов, завоюваха 3 златни и 4 бронзови медала от второто издание на международното състезание „София Оупън“. Спортистът на Казанлък за 2014 г. Цветелина Николова отново стана златен медалист.

2015 – Екип от експерти на Инспектората за опазване на културното наследство спешно пристигна в Казанлък на проверка, разпоредена от министъра на културата Вежди Рашидов. Четири месеца Община Казанлък не беше взела мерки да отстрани пораженията, настъпили вследствие обилните дъждове, върху прочутата гробница на Севт III край Шипка. Още на 13 февруари 2015 г. бе изготвен констативен протокол за проверка на тракийската могила от комисия  в състав: заместник-кметът Даниела Коева, главният архитект Ивелин Недялков, арх. Стефка Духнева и представител на ИМ „Искра“. В протокола  бе констатирано наличието на течове и свличане на земни маси. Втора година свободният достъп на туристи до оригинала на Тракийската гробница в Казанлък бе забранен заради повредената климатична система, а състоянието на фреските се бе влошило.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram