Днес, 22.08.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 –Лъчове от туристически групи от цялата страна се събраха на връх Шипка, устроиха си палатков лагер и се подготвиха за участие на следващия ден в честването на 120-ата годишнина на Шипченската епопея.

1997 – ДВСК – Казанлък преокачестви 635 кг. млечни продукти, бракува 515 кг. субпродукти и 50 кг. месо.

1999 – Само за седмица, вследствие на контакти с домашни животни, бяха регистрирани 5 случая в региона на марсилска треска.

1999 – Гергана Сулева от Казанлък – на инвалидна количка, издигна чрез „Вис виталис“ апел за хора като нея да бъде осигурен бус, в който се влиза и излиза, без да се слиза от количките – за да могат да излизат от къщи: „Хора, помислете си, че това е за вас. Това е един прогрес“.

1999 – „Нека това е лятото-любов и лятото на незабравимите спомени“, това пожелаха на слушателите на „Вис виталис“ музикантите от група „Хоризонт“ в Книгата за гости на радиото след гостуването си в студиото.

2000 – В гр. Гълъбово бе учредена нова регионална структура на Съюза за екология и прогрес с председател Динко Тодоров.

2001 – Гостуващата в Казанлък японска делегация от префектура Хирошима, водена от главния секретар на дружеството за приятелство с България от гр. Фукуяма Йоджи Асано, подари на Многопрофилната болница за активно лечение ултразвукова система „Соносайт“ на стойност 3 млн. йени.

2002 – 739 бяха първокласниците за учебната 2002-2003 г., с 49 по-малко от предходната година.

2002 – В ЛХМ „Чудомир“ бе проведена литературна вечер „Български и руски писатели за Руско-турската Освободителна война“ – по повод 125 години от Шипченската епопея.

2004 – Казанлъшкият ултрамаратонец Ради Милев спечели първо място на 100-километровия маратон в историческата местност „Петрова нива“.

2004 – Състезателят на КЕС „Селт“ – Казанлък Андрей Кехаяминчев стана европейски шампион в дисциплината скорост на Европейското първенство по спортно катерене за деца, юноши и девойки във Велико Търново.

2005 – Постоянен пункт с апаратура за анализ на атмосферния въздух бе създаден в с. Ръжена. Пунктът бе стопанисван от Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве – Стара Загора.

2006 – Група алпинисти от казанлъшкото туристическо дружество „Орлово гнездо“ завършиха ремонта на подстъпите на Паметника на свободата на връх Шипка. В продължение на месец те извършиха, освен ремонт на ламаринените подстъпи, и на старата оловна обвивка на покрива на паметника. Той беше осъществен изцяло със средства на НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

2007 – БСП няма да подкрепи Стефан Дамянов за втори кметски мандат. Това реши пленумът на общинската организация на свое заседание. Дамянов обяви, че ще се кандидатира като независим кандидат, подкрепен от общо 26 партии и сдружения.

2008 – В Казанък бе открит Дневен център за деца с увреждания от 3 до 18 г. – с капацитет 24 деца, нуждаещи се от специализирана грижа през деня, и още 10 деца със специфични потребности.

2008 – Кметът на община Казанлък Стефан Дамянов връчи награди на 46 ученици, състезатели на Волейболен клуб “Казанлък”, спечелили призови места в държавни първенства. Наградите бяха по линия на Общинската програма за стимулиране творчеството на даровити деца.

2008 – Казанлъшкият хор „Петко Стайнов“ участва в международен хоров фестивал в Охрид, Македония. В музикалния форум, който нямаше състезателен характер, участваха 70 хорови състава, съобщи в интервю диригентът на хора Младен Станев. 37-те хористи от Казанлък представиха репертоар от класически хорови изпълнения, българска ортодоксална и фолклорна хорова музика.

2009 – По време на тържествата, посветени на 132-та годишнина от боевете на връх Шипка Великотърновският митрополит Григорий освети копие на Самарското знаме, изработено и платено от габровско семейство. То е едно от няколкото копия на знамето-светиня, под което са се водили сраженията за връх Свети Никола. Останалите се съхраняват в различни музеи в страната.

2011 – Хиляди български патриоти се стекоха на легендарния връх Шипка, за да отдадат почит към загиналите в боевете преди 134 години. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева прие почетния караул, след което бе отслужена заупокойна молитва от Великотърновския митрополит Григорий. В честването се включиха министърът на образованието Сергей Игнатов, народният представител от Казанлък Емил Караниколов, зам.-областният управител Галина Стоянова, председателят на Общинския съвет в Казанлък Васил Самарски, кметове на населени места от община Казанлък, политически лидери и общински съветници от Казанлък, както и руска група от Санкт Петербург. Честването приключи с възстановка на боевете на Шипка от Националното дружество „Традиция“.

2011 – На посещение в Казанлък бе кандидатът за президент на Република България Миглена Кунева, която въведе изцяло нов модел в президентските избори – финансиране на кандидат-президентската кампания с лични дарения. „Искам в България да е ясно кой успява и защо успява. И кой не успява и защо“, подчерта Кунева по време на срещата си в Казанлък.

2012 – 4 години навърши Дневният център за деца с увреждания в Казанлък. Дейността на центъра стартира на 22 август 2008 г. с капацитет 34 места, заети напълно до края на годината. От месец март 2009 г. ДЦДУ бе с държавно делегирана дейност. Към момента 36 деца ползваха услугите на дневния център, за тях се грижеха 15 специалисти.

2012 – Над 1000 километра с автобус и пеша изминаха из България  участниците в Дванадесетата eкспедиция-пътешествие „Източна България ‘2012”, организирана от Туристическо дружество „Орлово гнездо” – Казанлък.

2013 – 30 талантливи деца от ОДК „Св. Ив. Рилски”, спечелили награди от национални и международни конкурси, бяха наградени с 10-дневна творческа ваканция в почивна база „Атия“ до с. Атия по програма “Хайде да творим заедно“ на Националния дворец на децата и МОН.

2014 – Майстори от Казанлък и региона участваха във Фестивала на фолклорната носия „Жеравна“,2014. Фестивалът се провежда ежегодно от 2008 г. в прочутия архитектурен резерват в местността „Добромерица“ край Жеравна. Сред занаятчиите, дошли от цялата страна, бе Христо Николов от Мъглиж, оръжеен  майстор, традиционно участващ и в Празниците на тракийската култура в Казанлък. Сред участниците бе и Любомир Дудев, който, освен майстор на пластиката, е дългогодишен художник и бижутер. За втора поредна година негов нож от поредицата „Вендета” завоюва приза за най-атрактивен сувенир на Панаира на занаятите и изкуствата във Варна.

2014 – Най-известните български бойни маршове събра в книга Красимир Узунов, журналист и собственик на информационна агенция „Фокус“. Тя бе представена в навечерието на 137-та годишнина от Шипченската епопея.

2015 – 138-годишнината от Шипченската епопея бе отбелязана с поредица от събития, стартирали с „Изложение на открито” в подножието на Паметника на свободата на връх Шипка с участието на Национално дружество „Традиция“. Показани бяха над 150 оръжейни експоната от различни епохи. Националните тържества бяха под патронажа на президента на република България Росен Плевнелиев.

2015 – Повече от 350 деца от цялата страна на възраст между 7 и 12 г. участваха в едно от най-атрактивните състезания у нас – това, по изкачването на 894-те стъпала към Паметника на свободата. След финала на състезанието всички  участваха в открит урок по история, воден от специалиста по военна история доц. д-р Марко Златев. 

2015 –Лятна читалня на открито събра децата на село Овощник и на съседните населени места от община Казанлък. Организатори бяха Читалище „Просвета-1908″ в с. Овощник и Мария Бресковска-Стоянова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram