Днес, 22.07.2021г. – Живата памет на Вис виталис

2002 – Рязко бе увеличена заболеваемостта от ентероколит в региона. От началото на месеца епидемиолозите регистрираха 26 случая.

2002 – От този ден стартира „Ваканция по Грифиндор“ по идея на Младежкия дом – на децата се осигуряваха занимания всеки делничен ден от 10 до 13 ч.

2003 – Радио „Вис виталис“ представи в ефир младия акордеонист Александър Колаков, възпитаник на ШИ „Е. Манолов“ към НЧ „Искра“, след завръщането му от международен конкурс в Италия, на който бе завоювал първо място.

2003 – На централните гробища в Пловдив се състоя поклонение пред тленните останки на проф. Иван Зънзов – депутат три мандата от Старозагорски избирателен район, член на ВС на БСП, виден хирург, автор на над 300 труда.

2003 – Спасина Недялкова стана първа в генералното класиране по спортно катерене в парк „Патсентрофи“ в Австрия.

2004 – 450 хиляди лева бяха неизплатените към тази дата задължения за лекарства и медикаменти на казанлъшката МБАЛ. Два дни по-късно с проблемите на болницата бе запознат зам.-министърът на здравеопазването д-р Любомир Куманов, който посети Казанлък.

2005 – България вече имаше 3-ма балкански шампиони в стартиралото в Казанлък Балканско първенство по колоездене. При мъжете шампионската титла бе за  Атанас Костов от Казанлък с време 41 мин. и 1 секунда. Сребърният медал бе за Ивайло Габровски.

2006 – 138-та годишнина от Бузлуджанската епопея на Хаджи Димитър и неговите четници бе почетена на легендарния връх. Всенародното честване по традиция бе под патронажа на председателя на Народното събрание, тогава Георги Пирински.

2007 – 1 млн. 233 хил. лв. предвиди Община Казанлък за ремонти на училища, детски заведения и ясли през лятото.

2007 – Едва 200 граждани от Казанлък се качиха на Бузлуджа за тържественото честване на 139 години от Бузлуджанската епопея. Сред присъстващите бяха депутатите Иван Гороломов, БСП, и доц. Атанас Щерев, НДСВ. За честванията не пристигнаха представители на Народното събание. От трибуната Николай Александров – председател на Инициативния комитет за честванията, предложи да се възстанови старото име на върха – Хаджи Димитър.

2008 – 45% от учениците, участващи в анкета на Общинския съвет по наркотични вещества в Казанлък, заявиха, че са активни пушачи; 37% от тях бяха заявили желанието си да се откажат от този вреден навик. 3 % от активните пушачи заявиха, че употребяват по 6 и повече чаши алкохол на едно събиране. 14,5 % от пушачите употребяват и наркотици, а 6,5 от тях многократно. 87,4% от анкетираните знаеха за вредното въздействие на наркотиците.

2009 – Ниски добиви на зърно – дори под 200 кг. на декар, отчетоха почти всички земеделски кооперации в община Казанлък. Предлаганите цени на пшеницата бяха изключително ниски – под 20 ст.

2009 –Мобилен информационен център по приемна грижа бе открит в Казанлък. Предвиждаше сесоциалните работници да бъдат на площада два пъти месечно, за да информират жителите на града за възможността да станат приемни родители. 

2009 – Казанлък за втори път бе домакин на Балканиада по волейбол за кадети до 18-годишна възраст. В него участие взеха представители на 9 държави.

2010 – В конната база на школа „Багатур” в гр. Мъглиж се проведе вътрешно състезание по хипотерапия и терапевтична езда между 7 деца и младежи от сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” – Казанлък. Първо място спечели Михаела, две втори места бяха отредени на Костадин и Милен. Основната цел на състезанието бе всяко от децата да успее да овладее коня си и да го управлява.

2011 – В рамките на честванията на 110-тата годишнина на ИМ „Искра” една от изложбите, подредени в залите на музея, бе „Българските печати през Възраждането”.

2011 – В интервю за „Вис виталис“ Донка Гърдова, ръководител на дома за възрастни хора в павелбанското село Търничене, благодари на кмета на Павел баня Станимир Радевски, който с екипа си бе изградил мрежа от дневни домове и модерни клубове за пенсионерите в цялата община. Тя сподели, че домът в Търничене функционира от 1998 г. с 20 домуващи, че сградата е обновена и модерно обзаведена, че към нея има дворно място от над 3 декара, превърнато в парк с овощна градина.

2013 – 10 художници от България, Русия, Македония и Сърбия събра вторият пленер по живопис, който премина под знака на 135-тата годишнина от Руско-турската Освободителна война.

2013 – Казанлък стана част от общонационалната кампания на БНТ „Пътуващо лятно кино с БНТ 1“. Вечерта в този ден на  пл. „Севтополис“ на голям екран бяха прожектирани два български филма с награди от престижни национални и международни филмови фестивали – „Жълто куче” и „Аве”.

2014 – Музеят на авиацията обогати своя фонд с 32 снимки и един документ, подарени от ветераните от Втората световна война – самолетните техници Минчо Минчев и Христо Чукурлиев от Казанлък. Снимките проследяват участието им във Втората световна война и производството на самолети във фабрика „Български Капрони”, както и интересни събития от живота на Града на розите – посещението на първия летец-космонавт Юрий Гагарин в града, първомайските манифестации и участието в тях на Дружеството за въздушен спорт „Желю Манолов” и др.

2015 – С гръм на черешово топче стартира Художественият пленер в Мъглиж под надслов „Вдъхновение от Мъглиж“. Форумът събра творци от три държави – Русия, Сърбия и Литва, домакините бяха представени от майстори-занаятчии.

2015 – Роберт Леви, лидер на „Протестна мрежа”, едно от знаковите лица на протестите в страната от 2013 г., остро осъди политиката на Община Казанлък, на нейния кмет Галина Стоянова и обкръжението й, да изпраща сигнали срещу журналисти по повод техни публикации в Районна прокуратура и РПУ-Казанлък, за да ги сплашва. Роберт Леви е поет, режисьор, журналист. Освен че е казанлъшки зет, той бе пряко заинтересован от всичко, което се случва в Града на розите.

2015 – Казанлък бе домакин на международен фолклорен концерт в парк „Розариум“ с участието на  танцови формации от Южна Корея и Италия. Зрителите се насладиха на танц с ветрила и шамански танц от Корея, както и на изискващото специално умение хвърляне на знамена от Кори, Италия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram