Днес, 22.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Вечер на младия талант организираха школите по изкуствата „Емануил Манолов“ и „Пентаграм“. Сред участниците бе лауреатката от Петия национален конкурс с международно участие за млади пианисти Надя Цанова.

1998 – Първата си премиера като професионална формация представи Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък – постановката „Любовта към трите портокала“ по Карло Гоци, драматизация – Рада Москова, музика – Петър Радевски, режисьор – Съби Събев, сценография – Екатерина Милушева.

1999 – Първо отборно място завоюваха на Националната олимпиада по физика състезателите от Школата по физика към ПМГ „Н. Обрешков“ – Казанлък с ръководител Теодосий Теодосиев.

1999 – 5 години от създаването си отбеляза в този ден СПТУ по ресторантьорство и хотелиерство – гр. Павел баня.

2000 – Краеведите от община  Казанлък отбелязаха 5-ата годишнина на местното краеведско дружество „Иван Енчев-Видю“.

2000 – От началото на годината регистрираните кражби на МПС в Казанлък  бяха 64 – срещу 69 за същия период на предходната година.

2000 – По повод 5-ата годишнина на ДВГ „Искрица“ в студиото на радиото гостуваха ръководителката на групата Стефка Денева, директор на ШИ „Емануил Манолов“ към НЧ „Искра“, и деца-изпълнители.

2002 – Възпитаникът на казанлъшката колоездачна школа Владимир Коев спечели обиколката на остров Крит, състезавайки се за клуб „Бургас“.

2003 – В памет на покойната педагожка Мариела Йовчева в Центъра за работа с деца в Казанлък бе възстановен Клубът на знаещите.

2003 – В интервю за „Вис виталис“ певецът Васил Найденов каза, че е изключително горд за саундтрака към филма на Иван Ничев „Пътуване за Йерусалим“, в който участват над 40 български актьори-звезди. „Харесва ми да правя филмови песни, – каза певецът, – още от времето на „Адаптация“ и „Завръщане от Рим“. Той сподели, че човек занимаващ се с прераждането, му е казал, че в миналото е бил мъж, който е бил уличен певец.

2006 – Жители и гости на  гр. Шипка отпразнуваха 145 години от основаването на Народно читалище „Светлина“.

2006 – Единствената българка, която бе одобрена за участие в първия кръг на Европейското първенство по състезателно катерене за юноши и девойки до 19 г. в австрийския град Имст, бе казанлъчанката Спасина Недялкова – на 16 г., състезателка на Клуба по есктремни спортове „Селт“.

2008 – «Триизмерното изображение ще доведе до въвеждането на революционни практики в областта на медицината и високите технологии», – каза в интервю за «Вис виталис» д-р Николай Кърджилов, родом от Казанлък, който в началото на годината, с ръководената от него група в института “Хан-Майтнер” в Берлин, за пръв път в света успя да получи триизмерно изображение на магнитно поле в твърдо непрозрачно тяло.

2008 – Престижното отличие „Учител на годината” получи Петрана Ризова, преподавател по история и цивилизация и Свят и личност в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм – Казанлък. Тя бе наградена на тържествена церемония в НДК заедно с 32-ма учители от цялата страна.

2008 – Петя Кефалова, тогава главен редактор на Пресс ТВ, бе избрана за член на УС на Асоциацията на специалистите по комуникации в общини. Тя бе сред основателите на асоциацията, учредена 8 години по-рано.

2015 – Петранка Драганова стана шампион на България за 2015 г. при сеньоритите от Държавното индивидуално първенство във Велико Търново.

2020 – Пожарът е станал в 08:51 ч., когато в РУ – Казанлък е получено съобщение за пожар в къща в гр. Мъглиж, обитавана от 75-годишен мъж. Изпратен е екип на РСПБЗН – Казанлък, който е изгасил огъня. Извършен е оглед, при който в една от стаите, в която е възникнал пожарът, е намерено тялото на обитателя на дома.

2020 – Влак блъснал бус на ЖП прелеза до село Търничени. В буса били розоберачи, които не забелязали светлинната сигнализация и звуковите сигнали за идващия влак. Той ударил предницата на буса. Няма пострадали.

2021 – Старозагорският митрополит Киприан изпрати съболезнователен адрес до близките и до Медийна група „Вис виталис“ във връзка с кончината на създателя и собственик на медиите от групата Васил Самарски. В адреса на владиката пише: „Со святими упокой, Христе, душо раба Твоего“ /Кондак/. Самарски бе изпратен от стотици в последния си път.

2021 – Председателят на БСП Корнелия Нинова посети област Стара Загора. Председателят на БСП изпрати в Казанлък в последния му път Васил Самарски, който почина на 19 май след кратко, но тежко боледуване. Последно Самарски бе съветник в политическия кабинет на Нинова и оглавяваше пресцентъра на БСП. На поклонението в Казанлък Нинова бе придружавана от висши партийни функционери, сред които Георги Свиленски, Светлана Шаренкова, Христо Проданов, Йордан Татарски, Александър Нейчев. “Моделът на ГЕРБ, макар и отстранен от централното управление, продължава да действа на местно ниво. Кметът и мнозинството в общинския съвет от ГЕРБ продават общинската болница в Раднево на приближен до тях и то за жълти стотинки. Днес отправяме апел към служебния здравен министър: Спрете безчинствата на ГЕРБ и спасете общинските болници“, заяви Нинова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram