Днес, 22.04.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю за „Вис виталис“ Станчо Габарев, директор на „М+С Хидравлик“ в Казанлък, информира аудиторията за участията на фирмата в международни изложения.  

1993 – „В ЗИНО „Бончо Шанов“ продажбите са намалели, но все още полагаме усилия да няма съкращения“, сподели в интервю директорът Стоян Велчев.

1996 –В Казанлък бе проведено общоградско честване по повод 120-ата годишнина на Априлското въстание.

1996 – Изложба-живопис откри в този ден казанлъшкият художник Румен Петков.

1997 – Под патронажа на Министерството на отбраната в Казанлък се проведе Национално съвещание на началниците и главните счетоводители на Военните клубове в страната.

1997 – Оставката си като председател на Баскетболен клуб „Арсенал“ подаде инж. Караиванов.

1999 – Вицепрезидентът Тодор Кавалджиев посети гр. Николаево и представи там новата си книга „Богат съм с любовта си към хората“.

1999 – В Казанлък бе учреден клуб „Приятели на НАТО“.

1999 – По повод Международния ден на Земята в община Казанлък бе организирано пролетно почистване.

1999 – Българската асоциация по семейно планиране организира в Казанлък цикъл от лекции.

1999 – Самодейният театър в с. Кънчево представи премиерния си спектакъл „Пропаст“ от Александър Гергинов.

1999 – По идея на журналистката Калина Канева в Паметника на свободата на вр. Шипка бе открита изложбата „Моят идеал – свободна България“ – за живота и делото на граф Николай Игнатиев.

2001 –Изключително богат на идеи и инициативи бе празникът, който организираха по случай Деня на Земята учениците от Техникума по лека промишленост.

2001 – В доброволно пролетно почистване участваха жителите на с. Енина, съобщи за новините на  „Вис виталис“ кметът на селото Боньо Мирчев.

2001 –Един златен, два сребърни и четири бронзови медала завоюва в НСА – София клубът по лека атлетика „Казанлък“ от първенството на България по хвърляния.

2002 – Художничката от Казанлък Лиляна Петрова, уредник на изложбената зала на ул. „Искра“ 4, поде едноседмична благотворителна акция за събиране на пари за деца, нуждаещи се от трансплантация на черен дроб. Самата тя изписа с народни мотиви 40 дървени яйца и ги продаваше  по 2 лв. едното.

2003 – Театър „Л. Кабакчиев“ реализира образователен спектакъл-приказка с режисьор Бианка Бенковска по екологичен творчески проект на театъра.

2003 –60 казанлъшки семейства влязоха в новите си домове в блок №40 в кв. „В. Левски“. Строителството на жилищната сграда започна през 1991 г. и трябваше да приключи до 2000 г.

2004 – Приемна организира в този ден Военното комендантство в Казанлък. На близките на нашите военнослужещи в Кербала бе позволено да изпратят лична кореспонденция и пратки до 2 кг.

2004 – От тази дата в Казанлък започна да функционира Кандидатстудентски център.

2004 – 30 години от създаването си отбеляза детската градина в с. Розово. Стоянка Минчева дари на децата книжката на Лилия Димитрова „Пъстри перушинки“.

2005 – С химна на Република България в залата на НЧ „Искра“ бе открита 5-ата Национална среща на детските и младежките парламенти в страната. Гост на форума бе президентът Георги Първанов. Повече от 200 деца от над 31 града участваха в двудневната среща на тема „Присъединяването на България към ЕС – ценности, традиции, символи и ритуали в българските образователни институции“. 

2005  – Тракийска владетелка, седнала на трон и протягаща ръка към роза, бе изобразена върху новата евромонета, емитирана от БНБ. Тракийската владетелка почти изцяло се препокрива с един от символите на община Казанлък. „Тази новина е един хубав знаков момент и аз вярвам, че това ще носи успех на  нашата община“, коментира в интервю за „Вис виталис“ кметът Стефан Дамянов. Монетата бе издадена в чест на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Тя бе пусната в обращение в деня на подписването – 25 април.

2005  – Най-камерната изложба през последните години бе открита във фоайето на изложбената зала на улица „Искра“ 4. Живописни платна и картини, нарисувани с техника батик /рисувана коприна/, представиха казанлъшките  художнички Катя Зографова и Лили Петрова.

2005  –Празник под надслов „Зеленото бъдеще на децата“ организираха детските градини в селата Крън и Шейново по случай Световния ден на Земята.

2005  – 17 дървета, защитени видове, бяха маркирани и измерени  от ученици от  казанлъшката гимназия „Академик Петко Стайнов“. Поводът бе Световният ден на земята. Младежите  поставиха 12 табелки на дървета в парк „Розариум“ – с имената им на  български  и латински и с данни за тях като растителни видове.

2005 – С  гала-концерт под мотото „С магията на танца!“ бяха отбелязани 15 години от основаването на клуба по спортни танци „Роза“.  „Над 1500 души, запленени от магията на танца, са преминали курс на обучение в спортен клуб „Роза“, – каза в интервю основателят му Петър Радев и си пожела: „За следваща годишнина Казанлък да разполага със спортна зала за състезания“.

2006 – Община Казанлък и НЧ „Искра“ бяха организатори на Втория детски конкурс за изпълнители на популярна българска и световна попмузика „Вашият шанс е песента“,2006 в ДК „Арсенал“.

2006 – По случай Световния ден на Земята ученици от ПМГ „Н. Обрешков“ и ПГ „Петко Стайнов“, съвместно с ТД „Орлово гнездо“, почистиха екопътеките от Бузлуджа до селата Крън и Енина, както и всички чешми и корита в близост до тях.

2008 – Директорът на музей „Искра“ Косьо Зарев и археологът Красимира Стефанова участваха във Виена в отбелязването на Дните на съвременното развитие на държавите в ЕС. В българската делегация бе и д-р Георги Китов, който представи пред научната общност последните археологически разкрития в района на Казанлък.

2008 – Спасина Недялкова бе отново първа и в двете дисциплини на състезателното катерене от втория кръг на Държавното първенство за деца, юноши и девойки в София, повтаряйки успеха си от Варна, където стана победител при девойките до 19 г. в дисциплините скорост и трудност. Златни медали при децата завоюваха възпитаничките на АК “Казанлък” Антония Флорова и Виктория Балчева. 

2008 – Над 40 000 торбички за една седмица събраха учениците от 1 до 4 клас  в община Павел баня в обявената по случай Деня на Земята инициатива “Да спасим Розовата долина от найлоновите торбички”.

2010 – „България в калейдоскоп“ бе мотото, под което се проведе третото издание на фотоконкурса, организиран от ПГ по лека промишленост и туризъм в Казанлък и „Фотокадър“. Конкурсът се проведе в три раздела – Портрет, Пейзаж и Моят ден. Голямата награда бе присъдена на десетокласничката Илиана Иванова. Фотоконкурсът бе част от програмата за отбелязването на 45 години от създаването на училището.

2011 – Собствени униформи бяха осигурени за учениците в с. Ръжена в  резултат на спечелен проект. В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” към момента се обучаваха 107 ученици – 78% от тях с мюсюлманско вероизповедание.

2013 – Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни  стартира кампания по случай Световния ден на Земята – 22 април, в общинските училища ОУ „Антон Страшимиров“ – Казанлък, ОУ „Христо Ботев“ – с. Енина, ОУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Крън и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Кънчево.

2013 – Наградата „Търновски надпис на Цар Иван Асен ІІ“ и Почетна грамота спечели от представянето си на Х Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново Община Казанлък. Общината се представи със съвместен щанд с Исторически музей „Искра“ и Художествената галерия. Празникът на розата бе удостоен с наградата на Международното туристическо изложение за културно събитие.

2013 – Нови успехи завоюваха ученици от ОУ „Н. Вапцаров” в Казанлък. В Областния кръг на Олимпиадата по литература Божана Бонева получи най-високата оценка в областта 5.75, а Преслава Желева – 5, 50. И двете бяха ученички в шести клас, възпитанички на преподавателката по литература Жени Янева.

2013 – Второ място в отборното класиране, едно първо и две трети места записаха пилотите на „Ефко рейсинг” във втория кръг на Националния планински шампионат в Благоевград.

2013 – Атанас Русев и Симона Янева от Клуба по спортни танци „Роза” останаха без конкуренция за първото място в стандартните танци на турнира за купа „България“ в Пазарджик.

2013 – 100 кг. боклук бе събран на язовир „Копринка“ в рамките на националната инициатива „Да изчистим България за един ден”. В чистенето се включиха инспектори на агенцията в Стара Загора и Сливен.

2014 – За учебната 2014-2015 година Гимназия „Акад. Петко Стайнов” в Казанлък разкри нова паралелка  – за професионално образование по фризьорство с прием след завършено основно образование. 

2014 – Внезапно на 34 години почина Валентин Димов. Вальо бе дългогодишен ефирен оператор в ТВ „Тракия“ и в Пресс ТВ – при нейното създаване.

2014 – Съборено бе дървеното мостче в горичката северно от стадиона, използвано от стотици казанлъчани. Причината бе повишеното ниво на водата на Старата река заради обилните валежи. След срутването на дървения мост единственото място, където реката можеше да бъде прекосена, бе старият танков мост на 500 метра на север.

2014 – „Мистична“ нарекоха журналистите пресконференцията, която председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов от ГЕРБ даде на 16 април с. г. След разследване на журналистката от Казанлък Десислава Петкова ситуацията премина в съвсем друга фаза. На въпросната пресконференция Златанов заяви, че бившият общински лидер на ГЕРБ и председател на Общинския съвет Иван Кьосев е подал сигнал за укрити документи – вероятно от предходния председател на ОбС Васил Самарски, по приключила преписка от 24.03.2011 г. от Комисията по установяване конфликт на интереси. Графолози имаха съмнения, че подадения уж от Кьосев сигнал, е фалшифициран. Самарски излезе с позиция, в която имаше три предположения: че Николай Златанов или не познава Закона; или разпространява невярна информация, злепоставяща честта, достойнството и доброто име на някого; или прави опит да разкрие самоличността на лицето, подало сигнала, чрез действия, с които да му се окаже психически или физически тормоз. „Няма унищожени документи, – бе категоричен Самарски. – Просто Николай Златанов не се е обърнал към Комисията от предходния мандат, за да му бъдат предоставени необходимите писмени документи, тъй като в случая той се явява трето лице и няма разрешен достъп до документите съгласно Закона. Непознаването на Закона не оправдава г-н Златанов, че писмено е въвел в заблуждение органите на полицията, а с пресконференцията – журналистите и обществеността“. Той пожела да присъства на следващата пресконференция, която Златанов ще даде, но такава не последва. Впоследствие, след извършена проверка, се оказа, че в Общинския съвет  наистина не е имало „укрити“ документи.

2015 – 70 дръвчета червен дъб засадиха русофили в Казанлък в пространството около училище „Н. Вапцаров“. Инициативата бе на местното сдружение „Русофили“ като част от честването на 70 години от Победата над фашизма и по повод Деня на Европа.

2015 – Голям интерес отстрана на медиите в столицата предизвика представянето на Художествената галерия – Казанлък в първия Салон на галериите, открит в НДК – София.

2015 – Танцовият дует на КСТ „Роза“ Калоян Бялков и Симона Семова спечели сребърен медал от провелия се в Пловдив Открит турнир по спортни танци.

2015 – В Бузовград започнаха Люляковите празници. След многобройните проведени инициативи те приключиха с поход до Мегалита. Логото на Бузовградските люлякови празници е дело на покойния дизайнер Стойно Стойнов, а цялостното оформление на рекламите и визията на събитието бе на дъщеря му Рада Стойнова.

2015 – С награди се завърнаха учениците от клуб „Светлини сред сенките” при ОДК „Св. Ив. Рилски” от престижния Национален конкурс „По следите на едно писмо в бутилка”, част от 17-я Национален фестивал на детската книга в Сливен. Ивет Димитрова на 16 г. се класира на 1-во място със стихотворението „Писмо до Алиса”. На 1-во място, в първа възрастова група, бе стихотворението на Кирил Димов на 10 г. – „Писмо в бутилка”. 

2015 – В интервю за „Вис виталис“ народният представител Драгомир Стойнев, зам.-председател на БСП, каза, че министър Лукарски трябва да преразгледа решението за продажбата на НИТИ-Казанлък, защото цената е изключително ниска и не се налага приватизация на дружеството. „Това е продажба на национален интерес”, заяви Стойнев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram