Днес, 22.03.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Казанлъчанката Ана Табанджова сподели със слушателите на радиото какви грижи полага напролет за многобройните си цветя и за колекцията си от кактуси.

1997 –40% от разходите за храна на социално слаби граждани към Социалния патронаж се поемаха към тази дата от Община Казанлък.

1997 – Таксите на услугите, предлагани от Бюрото за социални дейности, към този момент бяха: за гледане на възрастен човек – 104  /стари/ лв. на час; за гледане на тежко болен – 135 лв. на час, на дете до 10 г.- 124 лв. на час.

1998 – Благодарение на финансовата помощ на Главното мюфтийство и ДПС, имамите на селата Кънчево и Шейново посетиха светите места Мека и Медина за празника Курбан-байрам.

1999 – Нямаше сензации, въпреки разпространилите се слухове, след приключилата в този ден планова ревизия на Държавен финансов контрол в Община Казанлък за периода 1994 -1998 г.

1999 – Христо К. от с. Крън простреля Атанас К. и Мендерез Ч., които се опитали да задигнат домашни животни от двора на къщата му. Крадците бяха веднага задържани.

2000 – 50 работници от „Арсенал“, членове на КНСБ,  взеха участие в националния протест в София „Искаме работа и достойно заплащане на труда!“.

2000 – За председател на земеделската кооперация „Съгласие“ в с. Енина бе избран Кольо Диманов.

2000 – 117 кг. дрехи дари в този ден фирма „Георги Каличков“ на учениците в с. Кънчево.

2000 – След срещата си с министъра на здравеопазването Илко Семерджиев кметът Стефан Дервишев информира за уговорката на болницата в Казанлък да се заплащат по 180 лв. на човек за доболнична помощ за хора извън община Казанлък. Около 1500 бяха пациентите от Павел баня, Мъглиж и др., обслужвани от казанлъшката болница. Министерството на здравеопазването приветства идеята на казанлъшкия кмет от 1 септември 2000 г. да се направи пилотен проект – Здравната каса да влезе в казанлъшката болница. „Лекарят продава доверие“, заяви в интервю за „Вис виталис“ министър Семерджиев.

2001 – За първи път в Казанлък, с различни инициативи, бе честван Денят на водата. Община Казанлък организира конкурси за лодки, изработени от хартия, и за водни животни, изработени от пластелин. Частично бе почистена Старата река.

2002 – СДС-Казанлък поиска оставката на кмета Стефан Дервишев заради критичното финансово състояние, в което се намираше общината. Два дни по-късно на пресконференция кметът Дервишев обяви, че от началото на годината от данъци са постъпили едва 7 хил. лева. По повод исканата му от Петя Пендарева и СДС оставка, той изрази съмнение дали лидерът на СДС Николай Александров и лекоатлетката Пендарева си плащат данъците, намеквайки, че може да спомене и цифри.

2002 – 10 случая на лаймска болест бяха регистрирани в Казанлък от началото на годината до тази дата.

2003 – По повод Световния ден на водата на яз. „Копринка“ бе организирано състезание по спортен риболов.

2003 – Погребално бюро „Танатос“ – Казанлък бе домакин на честването на 10-ата годишнина на Съюза на погребалните фирми в България.

2004 – Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“ в Казанлък стартира тримесечен проект „Дайте шанс“, насочен към изваждането на децата от изолацията, в която се намират.

2004 – Със сребърен филигран Демократичният съюз на жените в Казанлък награди актрисата от Театър „Л. Кабакчиев“ Стефка Едрева по повод 50-ата й годишнина.

2007 – Общинският съвет прие бюджета и инвестиционната програма на Община Казанлък за 2007-ма година. Финансовата рамка на бюджета бе 23 977 655 лева, от които малко над 13 милиона държавни приходи и 10 907 276 местни приходи. Бюджетът за предходната 2006 година бе в размер на 21 милиона и 351 хиляди лева.

2007 – С решение на Общинския съвет в четири казанлъшки училища – СОУ „Екзарх Антим І“, ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Мати Болгария“ и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, за първи път бе въведена системата на делегираните бюджети.

2007 – Новосформираната група “За борба с корупцията” бе официално обявена и представена на заседание на Общински съвет-Казанлък. Тя бе учредена на 8 март 2007 г. Съставът на групата бе от трима общински съветници. Председател бе Георги Каличков, председател и на Постоянната комисия по приватизация и разпореждане с общинска собственост. Двамата му заместници бяха Стойчо Чичеков – независим общински съветник, и Иван Тишев – до този момент член на групата на коалиция “СДС-ВМРО-Гергьовден-БЗНС ”Никола Петков”. „Това е предизоборен популизъм“, коментира напускането на Каличков на НДСВ координаторът на НДСВ Сребра Касева. Един от първите въпроси, които повдигна новата група, бе за многократното завишените цени за градския и междуградския транспорт в общината.

2007 – Общинският съвет прие Програма за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества и наркотрафика в община Казанлък. В интервю за „Вис виталис“ Иван Тишев, председател на Обществения съвет по наркотичните вещества, съобщи, че според изнесени данни от специализираните институции, в общината са регистрирани 67 наркозависими.

2010 – По повод 120-годишнината от рождението на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, Община Казанлък осигури безплатни посещения на желаещите казанлъчани и гости на града за всички постановки и спектакли в рамките на Чудомирови празници‘2010.

2011 – За пета поредна година Община Казанлък организира Националния празник за детски таланти „Чудомириада” по време на Чудомировите празници, с четири конкурса – за весела детска рисунка„Малките нашенци”, за хумористични литературни творби„Присмехулници”, за рецитатори и разказвачи„Сладкодумци” и „Познавате ли Чудомир ?” – състезание. Общо 546 бяха участниците в „Чудомириада“ през 2011 г. от различни градове в страната.

2012 – С празнична вечер на ветерани-туристи от Казанлък, Ямбол, Бургас, Айтос, Сливен и София, в Града на розите бе отбелязан 90-ят рожден ден на активната туристка Иванка Тодорова. Дългогодишен учител и директор на СОУ „Екзарх Антим І”, Тодорова е запален турист от своята младост, а през 1970 г. става член на ТД  „Орлово гнездо”. През 1975 г. тя е сред основателите на клуб „Туристи-ветерани” в Казанлък.

2013 – Силният вятър събори 30-годишен чинар в двора на Дома за стари хора „Маргарита Асебо“ в казанлъшкия квартал „Изток”. При падането си дървото счупи оградата на дома.

2013 – Общинската администрация в Казанлък започна залесителни  дейности в парк „Тюлбето“ върху площите, които през 2012 г. бяха опожарени. Имаше идея да бъдат създадени и няколко еко-къта за отдих – всеки с площ от около 150 кв. м., както и няколко детски и спортни площадки със съответните съоръжения. Проектът за новото парково пространство бе дело на ландшафтния архитект Станислав Пеев.

2015 – В рамките на инициативата „Подари прическа на приятел” момичета от единствената в областта паралелка „Фризьорство” в Гимназия „Акад. Петко Стайнов“ в Казанлък зарадваха с нови прически обитателите на Защитеното училище „Оптима” в с. Овощник.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram