Днес, 22.01.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – ХЕИ-Казанлък даде ултиматум за затварянето на детската градина в с. Кънчево. Сградата, строена през 1905 г., бе станала опасна за обитаване. Община Казанлък започна по спешност ремонтни дейности.

1997 – Радио „Вис виталис“ пряко излъчи, чрез програма „Хоризонт“ на БНР, полагането на клетвата на новия президент на Република България Петър Стоянов.

1997 – Транспортната фирма „Динамика“ – Казанлък пое 40% от цената на ученическите карти.

1998 – Кметът Иван Гороломов участва в Унгария в международна конференция по околната среда, като член на делегацията, водена от министър Евдокия Манева. Там той се срещна и с кмета на побратимения на Казанлък унгарски град Надканижа – Ищван Тюто.

1999 – Рекламна агенция „Джой“ в Казанлък отпразнува първата си годишнина.

1999 – В интервю за „Вис виталис“ зам.-министърът на социалното министерство Теодор Дечев, БСДП, каза: „Нещата не са розови, но не сме ги обещавали. Двата депресивни града у нас са Перник и Видин. Не се наемам да кажа цифра за безработните, не мога да кажа дали те ще са 35 хиляди. От „Арсенал“ няма да бъдат освободени 5 хиляди души, както се твърди“.

1999 – На въпроса „Узря ли парламентарното мнозинство, че трябва да се вслушва в мнението на опозицията?“, Сашо Стоянов, депутат от ПГ на СДС, отговори в интервю за „Вис виталис“: „Готови сме за диалог: за НАТО, за МВФ, за АЕЦ… Лустрациите не са гаф, а законност. Комунистите вече не са заплаха за демокрацията, но много пречеха през последните 10 години. Аз съм автор на Закона за декомунизация. Най-голямата заплаха днес е корупцията“.

2000 – В Казанлък, със 122 работни места, бе открит цех за производство на електрически кабели за автомобилите „Фолксваген“, като част от дъщерната фирма „Аркомат-Фолксваген“.

2002 – Кметовете на 18 населени места в община Казанлък разпространиха декларация, с която изразиха несъгласието си с направената от ОбС на БСП оценка за 2-годишната дейност на кмета Стефан Дервишев и неговия екип. В своята оценка местните социалисти не дадоха политическо доверие на кмета за оставащите 2 години от мандата му.

2002 – Близо 50% от старите контейнери в община Казанлък бяха повредени заради изхвърляните в тях горещи отпадъци и предмети. Обгорели и прогнили бяха и 20 % от новите контейнери тип „Бобър“. За ремонт на съдовете бяха необходими 20 хил. лева.

2003 – 5500 лв. получи Община Казанлък от Отдела за развитие на ООН по тригодишната Стратегия за работа с млади хора по проблемите на СПИН. Парите бяха предназначени за създаване на секс-кътове в средните училища в общината.

2004 – Казанлък бе домакин на обучение „Публични политики“ по проект „Читалища“. В него участваха 46 читалища от Старозагорска, Бургаска, Сливенска и Ямболска области.

2009 – „Както община Казанлък, така и Габрово, цяла България и европейските партньори на страната ни, имат нужда от изграждането на тунела под Шипка“, каза в интервю за радио „Вис виталис“ кметът на Габрово Томислав Дончев. Той потвърди, че в началото на февруари Националната агенция „Пътна инфраструктура”  ще започне процедура за проверяване на инвеститорския интерес за изграждане на тунела, към който вече имало интерес от западни фирми.

2011 – Към тази дата бе в ход изпълнението на проекта „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебни заведения в община Казанлък”, обхващащо 7 казанлъшки училища – основните „Чудомир”, „Г. Кирков”, „Н. Вапцаров”, „Мати Болгария” и средните ПМГ „Н. Обрешков“, Гимназия „П. Стайнов” и ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”. Над 3 млн. лв. бе стойността на проекта, продължителността му бе 23 месеца. Подмяна на дограмата, топлоизолация на пода и тавана бяха част от предвидените дейности по проекта.

2013 – В Казанлък бяха проведени Дни на класическата китара – по инициатива на музикалните педагози Стефан Христов и Манчо Караилиев, с участието на техни ученици.

2013 – БНТ 1 засне филм за казанлъшкия индустриалец, изобретател, търговец и общественик  Генчо Стайнов, брат на юриста Петко Стайнов, по негови спомени за Балканската и Междусъюзническа война, събрани в книгата „Писма от Одрин”. Генчо Стайнов е автор на въведени за първи път в България и Европа практики. Той е създател на първата ВЕЦ в България, която работеше и към момента – ВЕЦ Енина. Автор на филма е Весела Смилец. В него бе ключена и внучката на Стайнов – Радина Нанчева, която в интервю разказа за слушателите на „Вис виталис“ за своя дядо и сподели, че е предоставила за филма много снимки от неговия личен архив.

2015 – 10 години, след като центърът на Казанлък – пл. „Севтополис“ се сдоби с нова визия, той вече изглеждаше неузнаваем с лошия си вид: изпочупени метални скамейки, станали и опасни; занемарено декоративното осветление – почти нямаше осветителен пилон, който да не е наклонен или счупен; шадраванът спешно се нуждаеше от ремонт… Това, според казанлъчани, съвсем не беше „туристическият“ Казанлък, в който да посрещаме европейските си гости или да придобиваме европейско самочувствие.

2015 225 сватби са регистрирани в Казанлък през 2014-та година. От смесените бракове предимно чужденци са се женили за казанлъчанки“, – информира в интервю Пламена Терзиева, ръководител на  общинския отдел „Радостни обреди“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram