Днес, 21.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Гладна стачка в палатка пред портала започна 42-годишният арсеналец, работещ във фирмата от 22 години „Отчаян съм, гладни сме, искам да привлека вниманието на някого“, – обясни Добрев и допълни: „И Господ не може да спаси „Арсенал!“

1996 – Комисия с председател Татяна Станева започна изготвянето на Наредба за общинската собственост в община Казанлък.

1996 – С цел проверка на готовността на здравните служби за зимния период представители на Общинската поликлиника и Общинската болница обходиха селата в община Казанлък.

1996 – Регионалната скаут-организация запозна с дейността си 120 ученици от Техникума по лека промишленост в Казанлък. Прожектиран им бе филм за проведеното през лятото джамборе.

1997 – Всяко от 40-те джамийски настоятелства в региона изпрати по двама свои делегати в провелата се в София Първа обединена мюсюлманска конференция.

1997 – Със съдействието на Агенцията за чуждестранна помощ Община Казанлък издаде собствен Рекламно-исторически справочник – с информация за фирмите на територията на общината, предизвикващи интерес у инвеститорите.

1998 – Ден за синдикална защита на трудовите и човешките права на работното място бе проведен в Казанлък по инициатива на КНСБ. Председателят на КНСБ д-р Желязко Христов се срещна със синдикалните лидери на всички казанлъшки фирми. Инициативата бе посветена на 50 години от Всеобщата декларация за правата на човека на ООН и 50-годишнината на Международната организация на труда. 

1998 – Специална пресконференция даде ръководството на фирма „Катекс“ – Казанлък по повод 150-годишнината на предприятието. Работещите в „Катекс“ към момента бяха 1750 души. За 1997 г. фирмата бе изнесла 3 млн. и 200 хил. линейни метра плат само в Европа. Най-голямото ѝ завоевание бяха получените лицензи „Уолмарк“ и „Уолбленд“  за тъканите от вълна.

1998 – Със следобедна литургия Петохлебие и с водосвет за здраве бе открита учебната година на школите по изобразително изкуство, музика и чужди езици към православния храм „Успение Богородично“ в Казанлък.

1999 – Закрита за медиите работна среща с казанлъшки бизнесмени проведоха зам.-министрите на търговията и туризма Христо Михайловски и Мариана Асенова.

1999 – С Почетна значка на Българския лекарски съюз бе удостоена д-р Димитрина Велчева – педиатър, завеждаща Детското отделение в Казанлък.

2000 – Секцията от природозащитници в Казанлък отбелязаха деветия рожден ден на Националния парк „Централен Балкан“, създаден през 1996 г.

2000 – Представители на Тракийското дружество в Казанлък участваха в националния протестен митинг, състоял се в гр. Ямбол, в защита правата на тракийските българи. Поводът бе 75 години от Ангорския договор и 87 години от насилственото присъединяване на Източна Тракия.

2000 – Групата „Нашенци“ от с. Крън бе включена за участие в гала-вечерта на Третия национален фестивал на мъжките вокални групи за автентичен фолклор „Разлог, 2000“.

2001 – В Държавния шампионат по карате-до шампионка в дисциплината ката стана казанлъшката състезателка Светла Попова. На кумите до 53 кг. тя стана вицешампионка. В отборната надпревара казанлъшкият клуб „Тигър“ се класира трети, треньорът Георги Стойчев – пети в индивидуалната надпревара.

2001 – Юношеската двойка от Казанлък Ина Чокова и Станислав Савов зае трето място в латиноамериканските танци и четвърто – при стандартните, в състезанията по спортни танци в турнира за купа „България“ в Сливен.

2001 – „Президентската институция и демократичните промени“ – това бе темата на срещата с гражданите на Казанлък, организирана от БСП, с Гиньо Ганев.

2001 – Управителят на радио „Вис виталис“ и член на УС на АББРО Васил Самарски взе участие в медиа-пазар, провел се в гр. Русе – Медиа-Маркет,2001 с участието на радио- и телевизионни оператори от цялата страна, които сключиха там първите си сделки. Предложени бяха 60 телевизионни и 80 радиопродукта.

2001 – Гостите в този ден в предаването „Спасена красота“ записаха в Паметната книга на радиото: „Докато има такива прекрасни предавания като „Спасена красота“ с водеща Бонка Радкова, докато има такива всеотдайни и с добри сърца хора, живи сме ние, българите, и ще бъдем най-талантливият народ“ – Мария Борисова, читалищен секретар в с. Розово; „Нека красотата на народната песен винаги да грее във вашите сърца! С обич – Галя Красимирова, с. Черганово; „Който пее, зло не мисли. Който мисли, да му мисли“ – Марияна Димова; „Бъди творец, за да бъдеш истински човек!“ – Румяна Иванова; „Спасете красотата на българската музика, за да живее предаването „Спасена красота“ – Янко.

2001 – „Здраве, щастие, професионални успехи и нека оставим злобата и ненавистта само в 90-те минути на футболните срещи. Forevar CSKA” – записаха в Книгата за гости Иван Кръстев и Велимир Иванов от Фенклуб на ЦСКА, гости на предаването „Стадион“. Гост в същото предаване бе и Стоян Филипов – треньор по футбол във ФК „Розова долина“, по повод гостуването му в гр. Донецк, Украйна: „Пожелавам на вашето предаване най-вече много здраве, да работите все така всеотдайно и най-вече да получават покани при вас добри спортисти, които да носят само успехи на нашия град!“.

2002 – 2189 социално слаби граждани от 19-те селища на община Казанлък бяха одобрени за получаване на енергийни помощи. На 77 лица бе отказано.

2002 – От едномесечен престой в Япония, където изнесе 10 концерта, се завърна Детският фолклорен ансамбъл „Палавници“ – Казанлък.

2002 – Атанас Бозов, председател на СК на КНСБ в „Арсенал“ АД написа в Паметната книга на радиото: „Силата на народа и синдикатите е в единството. Заедно ще успеем!“. Д-р Захари Стойчев написа: „Благодарим за предоставената възможност! Ако днес не направим нищо, утре ще бъде късно. Няма по-сигурен начин да победиш злото, освен, ако добрите хора не направят нищо срещу него!“. Слави Петров пожела: „На учителите в България – да живеят достойно!“.

2003 – В рамките на предизборната си кампания кандидатът за кмет на община Казанлък Стефан Дервишев откри в кв. „Хр. Ботев“ детска площадка – със средства от предизборната му кампания, това бе 5-ата детска площадка в града. Дервишев откри и Детски кърмачески център.

2003 – На предизборна среща в Казанлък депутатът от НДСВ Христо Механдов даде обещание, че в Казанлък ще бъде изграден Национален център по физика.

2003 – С 400 лв. лични средства кандидатът за кмет на община Казанлък Иван Дочев подпомогна 6-ма състезатели от Казанлък, на които предстоеше участие в международната олимпиада „Математика без граници“ в Измир. На библиотеката в с. Ръжена той подари книги от поредицата „Вечните книги на България“, както и детска литература от именити български автори. С дарителски жест Дочев се включи в събирането на средства за изграждане на паметник на загиналите във войните 40 българи и мюсюлмани в с. Копринка – на инициаторите не достигаха 400 лева.

2004 – В студиото гостува група „Бели рози“ от Казанлък, функционираща от 23 години. Групата е сформирана от ветерани-спортисти.

2004 – „Вис виталис“ излъчи репортаж от бенефиса на Гълъбина Михайлова по повод нейната 65-а годишнина и 50 г. творческа дейност. В юбилейния концерт „Гълъбина и приятели“ участие взеха Петър Добрев и Илия Цоцин, Мими Иванова и Развигор Попов, Борис Годжунов, ВГ „Искрица“, КСТ „Роза“ и местни актьори.

2005 – 70 рисунки – портрети, пейзажи, натюрморти и декоративни композиции, подредиха малките художници от „Арт линия“ в една от залите на Литературно-художествен музей „Чудомир“. През предходната творческа година учениците на Ваня Запрянова участваха в 17 конкурса в страната, Америка и Индия.  

2005 – По разработката на нов пистолет работеше от началото на годината конструкторски екип в „Арсенал“ АД. Прототипът бе с името „Арсенал – компакт 9х19“. Целта на инженерния екип бе продуктът да е конкурентно способен и да навлезе на пазара на компактното оръжие с по-малки размери.

2005 – Бронзов медал на блиц от Държавното индивидуално първенство по шах в  Плевен завоюва юношата на Шах-клуб „Казанлък“ Митко Кирев. „От Плевен се завръщаме и с четвърто отборно място при юношите, – сподели за радио „Вис виталис“ треньорката на казанлъчани Петранка Драганова, – но, за съжаление, опитът да достигнем по-горе в класирането беше пресечен с удар под кръста отстрана на домакините. Върху нашия резултат рефлектираха и слабото съдийство, и безобразната организация“.

2007 – Кандидатът за кмет на община Казанлък от партия БЗНС Стойчо Чичеков отправи покана за публичен дебат към останалите шестима кандидати за кметския пост. В писменото си предложение до тях Чичеков прикани опонентите си да представят вижданията си за общината по темите: подобряване на средата, в която живеем; ползата от газификацията на града; отношението към общинската собственост; борбата с корупцията. Дебат не се състоя.

2007 – С три първи места от писта Бургас се завърнаха пилотите на АСК „Ефко Рейсинг”. Клубът завърши състезанието първи отборно, а Стефан Георгиев бе с първо място, както в клас Х 4, така и в Хобикар.                                                                                                                                                                              

2008 – Над 6 500 нови цветя засадиха служителите от общинското звено по озеленяване. Есенни цветя бяха вече посадени в централната градска част. Общо 370 декара бяха зелените пощи – паркове и градини, за които се грижеше звеното. Нови тревни площи бяха оформени за първи път и в квартал “Кармен” – 7 декара с трева и храсти.

2008 – „Буди уважение стремежът чрез амбициозен и разнообразен репертоар да се привлича възможно най-широка публика. Впечатляващ е фактът, че до 10-ата си годишнина трупата е изнесла над 2000 представления“, – това бе написал в поздравителния си адрес до Театър „Любомир Кабакчиев“ президентът Георги Първанов. По повод на 10-ата си годишнина казанлъшкия театър получи десетки поздравления от национални и регионални институции и от колеги от цялата страна. След закриването на театралните празници в Казанлък театърът се отправи на турне в региона.

2009 – Съгласно постигнатото споразумение между фирмата „Екопак – България“ и Община Казанлък на 130 места в града бяха разположени 390 цветни контейнера за разделно събиране. Инвестицията бе на „Екопак“. Много скоро живеещите в бл. 53 в кв. „Изток“ сигнализираха радио “Вис виталис“, че са видели разделно събираните от тях отпадъци да се товарят заедно в един и същ камион.

2009 – Областният управител Йордан Николов изпрати до министъра на културата Вежди Рашидов списък на 17 обекта, паметници на културата в област Стара Загора, нуждаещи се от спешна консервационна и реставрационна намеса. Сред тях бяха и тракийските гробници от Долината на тракийските царе в Казанлъшко.
2010 – „Грубо нарушение на закона и незачитане волята на над 300 хиляди българи, сред които и 6 600 казанлъчани“, – така местният ръководител на Воеводите Чавдар Ангелов определи пропускането на всички възможни срокове за обсъждане на националната подписка, инициирана от ВМРО, относно искането за референдум за членството на Турция в ЕС. Политиката на ГЕРБ бе в подкрепа на членството на Турция в ЕС.

2010 – По инициатива на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето започнаха пълни проверки на всички домове, в които живеят деца с увреждания. „Полагат се отлични грижи и са създадени много добри условия за децата в Дома за медико-социални грижи „Мария Луиза” с директор д-р Ивелина Панова в село Бузовград“, констатира проверката. Настанените в дома деца бяха 81 деца. За 32 нуждаещи деца с увреждания, от които 26 на дневен режим, се грижеше Дневният център за деца с увреждания в Казанлък. „Проблемът на дома е, че персоналът е малко“, сподели директорката му Веска Мараджиева.

2010 – „Партия „Атака” няма да подкрепя безусловно ГЕРБ. Едната година толеранс приключи, особено след явно изразената подкрепа за приемането на Турция в ЕС“, – заяви по време на пресконференция в Казанлък председателят на „Атака” в Казанлък Драгомил Иванов. Той  подчерта, че общинската организация на „Атака“ не подкрепя действията на кмета на Казанлък Стефан Дамянов.

2011 – СОУ „Екзарх Антим Първи” стана част от проекта на ЕИЦ – „Моят европейски училищен двор”. Целта на проекта бе да бъде подобрен естетическият изглед на училищния двор. Над 60 ученици, родители, учители се включиха в боядисването на училищната ограда, използвайки 50 кг бяла боя. В кампанията участваха 4 казанлъшки училища.

2012 – Казанлъшкият клуб за екстремни спортове „Селт” участва в 8-ия Международен отворен турнир по спортно катерене ”Белградски трофей“ и се завърна с множество награди и отличия от сръбската столица. В трите дисциплини – трудност, скорост и боулдър, възпитаниците на Никола и Тихомира Недялкови спечелиха общо 14 медала и два трофея. Традиционното балканско състезание събра над 60 катерачи-деца, юноши и девойки от България, Сърбия, Румъния и Черна гора.

2012 – Вокална студия „Искрица“ при НЧ „Искра“ спечели 15 награди от Националния конкурс  за детско-юношеско творчество „С песен и обич творим добро”, проведен за шести път в Пловдив. Възпитаниците на Стефка Денева участваха в четири възрастови групи и се състезаваха с над 250 изпълнители. Денева получи грамота и статуетка за таланта си в педагогическата й работа и подбора на репертоар. С Гран при бе отличена Надежда Димитрова за изпълнението на „Адажио”.

2012 – Казанлъшкият шахматен гросмайстор Красимир Русев завоюва сребърен медал на Международния турнир „Копенхаген Куп” в Дания.

2013 – Ученици от ПМГ „Никола Обрешков“ и СОУ “Екзарх Антим I“ събраха благотворително над 3000 лв. за лечението на Диана Калайджиева от 11 клас в математическата гимназия, която оцеля при тежка катастрофа край Дунавци, отнела живота на трима души, сред които и баща й.

2014 – С юбилеен концерт Обединеният детски комплекс „Св. Иван Рилски“ в Казанлък отбеляза 65 години извънучилищна дейност в града. Казанлъшкият Пионерски дом е открит на 9 септември 1949 г. Той е едно от първите създадени средища за извънкласни занимания у нас.

2014 – Новородено бе случайно открито от клошар сутринта на тази дата в контейнер за смет в Казанлък в кв. “Васил Левски“. Бебето бе настанено в Неонатологичното отделение на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“. „Момченцето е в отлично здраве“, – каза за “Вис виталис“ педиатърът д-р Валентина Рашева.

2014 – Автопилотът от Казанлък Костадин Щерев бе най-бърз в петия кръг на Националния шампионат по автомобилизъм V1 Challenge България в Стара Загора с време 00:43:93 и получи специалната награда за най-бърза обиколка.

2014 –В пет казанлъшки детски градини треньори на Детска футболна академия „Арена Запад” стартираха начално обучение по футбол. Боян Нейчев, Григор Георгиев и Станислава Василева въведоха децата в първите им стъпки във футболната игра.

2014 –Творческа юбилейна вечер на родената в Казанлък журналстка Донка Йотова се състоя в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Бе представена и новата й книга „Времената. Следите остават“.

2014 –Казанлъшки жилища бяха сред общо 393-те в цялата страна, одобрени за енергийно обновяване. От 417 подадени зааявления бяха отпаднали 24 кандидати за саниране. Казанлък попадаше в този проект в Югоизточен район заедно с градовете  Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол.

2015 – Фотоизложбата „20 години пред сцената“ на художник-фотографа Светослав Драгиев гостува в Казанлък в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. Драгиев снима рок музика от 1993 година. Експозицията включваше 40 цветни фотографии от историята на рок музиката.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram