Днес, 21.03.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – По радио „Вис виталис“ бе излъчен първият радионекролог – за Светла Христова Гуджева, млада адвокатка, регистрирала и дала името на радиото.

1997 – С цел привличане на почитатели на джаз-музиката в КДК концерт изнесоха джазменът Борисалв Ясенов и пианистът Пламен Карадонев.

1997 – На посещение в училище „Паисий Хилендарски“ в с. Ветрен бе вицепрезидентът Тодор Кавалджиев, придружен от депутата Ваньо Цонов. Те дариха на децата храни, дрехи и медикаменти.

1998 – Излъчено бе интервю с Веселин Стоянов – журналист и писател: за любовта, която е сладка приказка, и за сина му, който в първи клас имал 12 любовници.

1999 – Националният съвет за професионална квалификация на безработните одобри за включване в курсове за квалификация и преквалификация 130 души, регистрирани в Бюрото по труда – Казанлък. Безработните към момента бяха 4120.

1999 – Казанлък стана един от 5-те града в България, заедно с Хасково, Стара Загора, Кърджали и Свиленград, включени в програмата Национална служба по заетостта за 99-та година „Започнете вашия бизнес“.

1999 – Детският лагер на Община Казанлък в с. Равда осъмна разбит. Насроченото за този ден дело, заведено от наследниците на земята, върху която е построен лагерът, срещу Община Казанлък бе отложено.

1999 – Близо 10 пъти бе завишено съдържанието на нитрати в картофите, показа в този ден проверка на казанлъшкия пазар.

2000 – Семинар на тема “Индустриалната политика, развитие на бизнеса и европейската интеграция“ бе проведен в Казанлък с участието на председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев и бизнесмени от Северните общини. Данев разясни в интервю за „Вис виталис“ програмата „България 2001“. Според него, бизнес-среда означава: инвестиционен климат, балансирана данъчна политика, лицензионен режим, трудово-правни отношения. Коментирайки Кодекса на труда, той каза, че според КТ работодателите нямат права и че са необходими нови, европейски принципи.

2000 – Председателят на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев се ангажира пред кмета на Казанлък Стефан Дервишев да окаже помощ чрез синдикални експерти при разработването на общински и регионални програми.

2001 – Носител на литературната награда на в. „Стършел“, в рамките на Чудомирови празници,2001, стана Любомир Пеевски – за разказа му „Предложение за брак“.

2001 – Традиционен пролетен концерт-ревю „История на модата“ бе проведен в Техникума по лека промишленост в Казанлък.

2002 – В обръщение към гражданите лекоатлетката Петя Пендарева и нейният треньор Детелин Маслов поискаха оставката на кмета Стефан Дервишев – заради „липса на грижа към спорта“.

2002 – Пролетен концерт по музика и текстове на Петър Дънов организираха в този ден последователи на Учителя, които в Казанлък бяха около 40.

2003 – В репортаж радио „Вис виталис“ отрази организирания в с. Енина празник „Децата и сценичното изкуство“, посветен на видния читалищен деец и незабравим актьор Минчо Лалев. Внукът му заяви, че иска да наследи културните занимания на дядо си и да стане министър на културата.

2004 – Кукерски игри „Искри от миналото“ се проведоха в този ден в с. Турия с участието на състави от община Павел баня, Казанлък, Широка лъка, Сушица и Дунавци.

2006 – В интервю Васил Кърпачев – местен политик и общественик, председател на ПК по безопасност, ред и сигурност в Общинския съвет, изрази задоволстото си от състоялата се среща на общинските съветници от комисията с представители на РПУ-Казанлък. „Ще подготвим съвместна програма. Ние искаме в общината да се вижда присъствието на органите на реда, – каза Кърпачев, – ако трябва, ще приемем и нови наредби. Основно ще насочим усилията си към подобряване на организацията на движението, ще въведем и кратковрменно паркиране, при което гражданите да се самотаксуват“.

2007 – „Живот, отдаден на професията – учител по математика“ бе книгата на Кольо Горчев, която проф. Иван Ганчев от СУ „Климент Охридски“ представи пред казанлъчани.

2007 – В 4 казанлъшки училища бяха учредени секции на Българския младежки червен кръст – ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, ПГ по лека промишленост и туризъм, СОУ „Екзарх Антим І“ и гимназия „Петко Стайнов“.

2007 – Ежегодни музикални награди учреди СОУ „Екзарх Антим Първи“. Конкурсът бе в две категории – за вокално и инструментално изпълнение.

2008 – Космонавтът Александър Александров, вторият българин, излетял в Космоса след Георги Иванов, бе специален гост на открития урок на децата от третите класове на ОУ „Мати Болгария“. Занятието бе озаглавено  „Човекът и Космосът“.

2008 – Журналистката и главен редактор на в. „Долина“ – Казанлък Радостина Байчева представи първата си стихосбирка „Дневник на един живот“. Премиерата на книгата бе част от Мартенския културен маратон, който традиционно се провеждаше в Енина.

2010 – Студенти на един от най-известните траколози в България – Валерия Фол, пресъздадоха тракийски ритуал за символично отваряне на Вратата на Богинята към пролетта. Тракийският ритуал бе адаптиран  и преведен от проф. Валерия Фол  от древен текст на анонимен автор. Церемонията се състоя на скалния мегалит край Бузовград

2012 – С пет награди се завърнаха възпитаниците на преподавателя Стефан Христов от 25-тото издание на Дните на класическата китара, провело се във Варна. Наградите, сред 85 участници, завоюваха Димитър Христов, Иван Келчев, Стоян Русев, Калоян Стефанов и Деян Тодоров.

2013 – Към тази дата в „Арсенал“ АД работеха 5010 души. При свити пазари и „жестока конкуренция“, по думите на изпълнителния директор Николай Ибушев, ръководството на дружеството правеше всичко възможно да не освобождава работници, с изключение на ок. 50 пенсионери.

2013 – Да бъде продаден лагерът в с. Равда реши Общинският съвет на Казанлък, по предложение на общинската администрация. Основната причина бе, че изключително дълго и твърде скъпо и сложно през годините се проточват съдебните дела за собствеността на имота.

2013 – Единодушно Общинският съвет на Казанлък преизбра за ръководител на МБАЛ за нов 3-годишен мандат д-р Кети Маналова-Владкова. Владкова пое болничното заведение в изключително труден момент – със задължения от над 7 млн. и 300 хил. лева. Само за 3 години тя успя да намали дълга почти наполовина.

2013 – С концерта „Пролетно вдъхновение” Народно читалище „Искра” отбеляза 45-ата годишнина от създаването на Детско-юношески хор „Искра”, основан през 1967 г. по идея на композитора академик Петко Стайнов, продължена от диригентката Петя Павлович. През 1970 г. е сформиран и хор на момчетата. Всички те поставят началото на уникалната за своето време и единствена в България Хорова школа. През 1976 г. Детският хор е именуван “Искра” и в него влизат най-добрите гласове на хоровата школа на възраст от 10 до 18 години.

2015 – По идея на Цвятко Цветков и инициативен комитет и след решение на Общински съвет-Казанлък пред НЧ „Искра“ бе поставен паметен знак – бронзов барелеф на видния казанлъшки музикален деец Иван Широв, по повод 95-ата годишнина от рождението му.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram