Днес, 20.11.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Във връзка с финансирането на възстановителните работи на откритите през лятото тракийски гробници на посещение в Казанлък бе министърът на културата Иван Маразов.

1996 – На посещение в Казанлък бе председателят на Комисията по национална сигурност в Народното събрание Любен Петров. На среща с членовете на Дружеството на офицерите и сержантите от запаса бяха обсъдени въпроси, свързани с националната сигурност и военната доктрина.

1996 – До тази дата, от началото на годината, в болницата в Казанлък бяха родени 709 бебета, с 61 по-малко в сравнение със същия период на 1995 г. Сключени бяха 318 брака, с 80 повече в сравнение с 95-а година.

1997 – Новородените от началото на годината бяха 723, броят на абортите – 1077, със 137 повече от броя им през 1996 г.

1997 – В Община Казанлък бе утвърдена Програма за трудова заетост през зимния период – за извършване на обществено полезна работа от регистрираните в Бюрото по труда безработни лица. Според Правилника за социално подпомагане, ако безработен откажеше такава работа, той се лишаваше от право на социална помощ.

1998 – В интервю за „Вис виталис“ Осман Октай, ДПС, обвини Иван Костов и Муравей Радев в това, че ощетяват районите с турско население. „Липсва етно-културата. Телевизията не предава на турски език“, – каза още той.

1998 – По повод Деня на християнското семейство Фондация „Стъпка по стъпка“ подари на всяко дете, обучаващо се по едноименната програма, витамини „Анималс“ – за ползване през зимния период.

1999 – 2484 семейства от община Казанлък бяха регистрирани към тази дата за подпомагане от Общинската социална служба.

2000 – В ДГ „Буратино“ започна работа двудневен тренинг с участието на родители по програмата „Стъпка по стъпка“.

2001 – „Не ни правете на три стотинки!“ – в национален протестен митинг под този надслов взеха участие млекопроизводителите от Казанлък. На митинга говори и изпълнителният директор на офиса на местната организация Минчо Минчев.

2001 – Вследствие на паднала фасадна облицовка от сградата на „Топлофикация“ АД – Казанлък тежко пострада 61-годишният работник Петко К. На следващия ден той почина.

2001 – „Нека всички да работим така, че да няма социално слаби граждани!“, написа в Паметната книга за гости на „Вис виталис“ Бина Садова, ръководител на отдел Социално подпомагане в Община Казанлък, гост в „От ден в ден“.

2002 – С гласуване по време на 39-ото заседание на Общинския съвет Теодор Митев остана негов председател, след като от БДС – Радикали бе поискана оставката му.

2002 – В Художествената галерия в Казанлък бе открита изложбата „Бараков и Бараците“ по повод 100-годишнината от рождението на художника Васил Бараков, роден в Казанлък.

2003 – С около 13% поскъпна хлябът от тази дата след споразумение между хлебопроизводителите заради поскъпването на брашното. Най-масово купуваният хляб – тип „Стара Загора“, поскъпна с 20 ст. – цената му стана 85 ст. Заводският хляб струваше 80 ст., а т. нар. „Селски“ хляб – 75 ст. Поскъпнаха и някои закуски – баничките, например, от 40 ст. станаха 50 ст.

2003 – От поисканите от кмета Стефан Дамянов 900 хил. лева държавна субсидия, финансовото министерство бе предвидило едва 175 хил. лева.

2003 – Своята 10-а годишнина отпразнува Детският комплекс в Казанлък. Тържествата започнаха със сесия на Детския парламент на тема „Права и отговорности на децата“.

2003 – По информация на началника на Противопожарна служба – Казанлък полк. Анчо Шишков, службата се бе сдобила с нова модерна техника, благодарение на която бяха спасени 8 души по време на бедствия.

2003 – В рамките на 14-ите Дни на японската култура в България по инициатива на „Арсенал“ АД и „Долината на розите“ АД в изложбената зала на ул. „Искра“ 4 бе открита изложба от детски рисунки под надслов „Рисувам Япония“. Изложбата бе посетена от културния аташе на японското посолство у нас Такеши Огино.

2005 – Над 2200 метра газопроводни тръби бяха положени в Казанлък. Изцяло бе завършена мрежата от газови тръбопроводи в пет улици в централната част на града.

2005 – Казанлъшкият стоматолог д-р Стефан Пеев бе единственият неамериканец, който участва в написването на учебник по имплантология. Пеев бе избран сред 30 негови колеги от целият свят.

2006 – Тържествена сесия по повод Световния ден на детето – 20-ти ноември, проведе Детският парламент при ОДК „Св. Иван Рилски“ – Казанлък. По време на заседанието бяха обсъдени въпроси, свързани с правата и отговорностите на децата, залегнали в Конвенцията на ООН за правата на децата. Председателят на ОбС Васил Самарски поздрави малките парламентаристи и ги покани да вземат участие в осъществяването на неговата инициатива за задържането на младите хора в Казанлък и Долината на розите и в разработването на Програма за тяхната реализация на територията на общината.

2006 – Трети национален фестивал на меда бе открит в Стара Загора пред сградата на Областната  администрация. Фестивалът протече под мотото „Медът – здраве и  дар от китната ни природа”.

2006 – В изложбената зала на ул.“ Искра“ 4 ученици от ПГ по пластични изкуства „Акад. Дечко Узунов“ с ръководител Радостина Славова подредиха свои картини от есенната си практика в Балчик под мотото „Кръгозор“.

2007 – Нивото на язовир „Копринка“ след продължилите близо 4 дни валежи достигна 84 милиона кубични метра вода. Общата вместимост на казанлъшкия язовир е 142 милиона кубични метра вода. В рамките на едно денонощие в него се бяха влели 22 милиона кубични метра, което специалистите определиха като притеснително. Извършваше се планово изпускане. През последните три дни в Казанлък валежите бяха 71,8 литра на квадратен метър при средномесечна норма за месеца от 54 литра/кв.м.

2008 – С изложба, посветена на играта и играчката, бе сложено началото на Първите Национални дни „Професор Генчо Пирьов”, организирани от едноименната фондация и Детския комплекс в Казанлък. Те се проведоха под патронажа на областния управител Мария Нейкова. Дните на именития казанлъчанин, който има съществен принос в развитието на родната и световната психология – Генчо Пирьов, включваха конструктивни игри, карнавал на играчките, драматизации и др.

2008 – Бронзовата олимпийска медалистка на хвърляне на копие от Параолимпийските игри в Пекин’08 Даниела Тодорова бе наградена от председателя  на ДАМС Весела Лечева с премия за постижението си, заедно с други лекоатлети, спечелили призови места. „За да стигна дотук и за да спечеля бронзов медал от първата си параолимпиада, трябва да благодаря преди всичко на хората, които ме подкрепяха в тези трудни за мен повече от две години след злополуката на Белмекен“, каза 28-годишната спортистка. Само за пет месеца тя успя да се подготви за голямото състезание и да спечели медал. Националката и републиканска шампионка по хвърляне на копие пострада тежко по време на подготвителен лагер на Белмекен на 8 март 2006 г.

2009 – Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект “Национална школа по физика – Казанлък” бе подписан между Фондация “Тео” и Министерството на образованието. Средствата – 111 хил. 827 лв., бяха по линия на Европейския съюз и Европейския социален фонд по ОП “Развитие на човешките ресурси” – “Да направим училището привлекателно за младите хора”. Проектът бе с продължителност една година. Фондация “Тео” бе създадена от бивши възпитаници на физика Теодосий Теодосиев.

2009 – Куклен театър за деца бе представен в Дневния център за деца с увреждания. Популярната постановка „Трите прасенца” бе изцяло подготвена от учителите в ДГ №1 „Здравец”. Тя бе реализирана по идея на преподавателката Илиана Маркова.

2010 – Фотограф-художникът от Казанлък Бедрос Азинян показа своя самостоятелна изложба в Капре Дием в Париж. Това бе втората самостоятелна изложба на Азинян във Франция, но първата, която се проведе в Месеца на фотографията, когато се показват изключителни творби от цял свят.

2012 – В този ден официално бяха открити обновените сгради на Детска ясла № 4 „Пролет“ и ЦДГ № 9 „Слънчице“, посещавана от 160 деца. Цялостният ремонт на сградите бе финансиран от Община Казанлък. Детската ясла бе с нов директор – Веселина Даскалова.

2012 – В Община Казанлък бе създадена Доброволна аварийно-спасителна група за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. Формированието бе създадено след решение на Общинския съвет за самостоятелни действия и подпомагане на Единната спасителна система, изпълняваща редица основни дейности по защита на населението.

2013 – „Името на град Казанлък е известно с една дума – роза. Японците обичат Казанлък и затова японската телевизия прави филм за него“, – каза в интервю за „Вис виталис“ японският посланик Н. Пр. Такаши Куидзуми, който бе на посещение в Казанлък.

2014 – Трета победа записа футболният тим на „Розова долина“ в турнира за Аматьорската лига. В Нова Загора казанлъчани, които бяха първенец на Старозагорска област след изпълнение на дузпи, при резултат 5:4, отстраниха от надпреварата „Загорец“, които представяха Сливенска област.

2014 – Във връзка с отбелязването на 20 ноември – Световен ден на детето, Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” организира символично пускане на цветни балони в небето над Казанлък. През 2014 г. се честваха 25 години от приемането на Конвенцията за правата на детето на ООН.

2015 – В репортаж радио „Вис виталис“ отрази организираната от омбудсмана на община Казанлък Гинка Щерева безплатна юридическа приемна с участието на адвокат Милка Кърпачева, която направи извода: „Хората все по-малко вярват в правосъдната система. Все повече хората считат, че правораздаването е свързано с плащане и лобизъм, което в своята цялост не е така“.

2018 – 4 510 лева събраха казанлъчани по време на благотворителен концерт „Заедно за Маги“, който се проведе в НЧ  „Искра“. Магдалена Стоянова е от Казанлък. Тя е една от 15-те в България, чакащи за трансплантация на бял дроб. Операция, която не се извършва в България и която Държавата не може да осигури.  Ръка на Маги, обаче,  подадоха стотици хора, които знаят, че, за да повярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш.

2020– От 23 ноември до 4 декември Казанлъшкият съд обяви, че ще работи с Правилата за пандемия, приети от Висшия съдебен съвет /ВСС/, като по заповед на ръководителя Радослава Маждракова в този период се отсрочиха насрочените в открито съдебно заседание дела за нови дати заради усложнената епидемична обстановка и увеличения брой заболели магистрати и служители в съдебния район.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram