Днес, 20.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Състоя се премиера на книгата „Ирония на съдбата“ на незрящата поетеса Веселина Михайлова.

1993 – В интервю казанлъшкият поет Румен Денев, редактор в сп. „Кула“ в Казанлък, разкри за слушателите творчески процеси от „кухнята“ на редакцията: как се търсят нови имена, по какви критерии се избират произведенията за публикуване, не трябва ли в редакцията да има критик, литературен историк и др.

1993 – Христо Славейков – създател на жичното радио в Казанлък, гостува в студиото с емоционален разказ за ролята на радиото в живота му.

1993 – Работещите в НИТИ – Казанлък започнаха стачка. Мотива посочи председателят на стачния комитет Тончо Иванов: „Търсим истината за НИТИ“. На 31 май те изпратиха декларация до правителството, а премиерът Любен Беров изпрати на място представители на Министерския съвет. На 1 юли с. г. 45-годишният Димитър Митев, женен с две деца, от 3 години диабетик, обяви гладна стачка. В интервю за „Вис виталис“ директорът на НИТИ г-н Димитров обяви, че 5-те искания на стачкуващите са изпълнени, но те са поставили нови искания, в т. ч. оставка на ръководството и средна заплата от 2700 /стари/ лева.

1996 – ДВСК – Казанлък провери 7 крайпътни заведения в района на Павел баня – 6 от тях не притежаваха ветеринарно-санитарни разрешителни и бяха с лоша хигиена.

1996 – В Казанлък бе представена книгата на известния политик Велко Вълканов, БСП, „На колене пред истината“.

1997 – „Първият казанлъчанин със собствен герб“, „Неофит Рилски в Казанлък“, „Алианството в казанлъшкия край“ бяха сред темите на лекциите на състоялото се в музей „Искра“ краеведско четене.

1997 – В Казанлък в този ден гостува първата дама на Берлинската опера през 70-те години Ина Дойнова. Тя изнесе пред казанлъчани лекцията „Паневритмия“. 

1997 – Един камион с хуманитарна помощ, която да бъде разпределена между здравните заведения в общината, подариха в този ден гостуващите в Казанлък Михаел Шмидт и Радка Арнолд, казанлъчанка, живееща в Германия.

1998 – В ефира на „Вис виталис“ стартира рубриката „АртРадио“, която по-късно започна да се излъчва като самостоятелно предаване.

1998 – Делегация, водена от кмета Иван Гороломов, включваща представителна група от ансамбъл „Арсенал“, замина по покана от японската страна за гр. Фукуяма – Япония, за участие в Празника на розата там. С това посещение бе поставено началото на приятелството между Казанлък и Япония.

1999 – Този бе първият ден на розобера в Казанлъшко за годината – между 900 и 1200 /стари/ лева се плащаше за килограм набран розов цвят.

1999 – С голямата награда, две първи, едно второ и две трети места се завърнаха от Конкурса за пианисти в Сливен възпитаниците на ШИ „Емануил Манолов“ към НЧ „Искра“.

1999 – 130 години от създаването си отбеляза читалище „Братство“ в с. Енина.

1999 – 15-ата си годишнина отбеляза Детско-юношеският фолклорен танцов състав „Арсенал“.

2000 – Театралният колектив при читалище „Хр. Ботев“ в с. Розово представи премиерния си спектакъл „В старо село накрай света“-2 от Недялко Йорданов.

2000 – За първите 4 месеца на годината Държавното лесничейство в Казанлък състави 65 акта на нарушители, най-често за сеч на дървета. Щетите бяха на стойност 8800 лева, наложените санкции – за общо 1900 лв.

2001 – С голям концерт фолклорните паралелки на СОУ „Екзарх Антим Първи“ отпразнуваха 10 години  от създаването си.

2002 – С блестящ спектакъл балет „Грация“ при НЧ „Искра“ отбеляза 20 години от основаването си и 30-годишната творческа дейност на своя ръководител Алла Ангелова.

2002 – 35 фото-картини показа в изложба „Приказки за гората“ в НДК – София фотограф-художникът от Казанлък Александър Иванов.

2003 – Четирима кандидати за кмет на Община Казанлък издигна местната структура на СДС – Николай Александров, Теодор Митев, Валентин Рачев и Данаил Колев.

2003 – 14 младежи от Казанлък учредиха младежки РотарАкт клуб. Неин първи президент бе Добрина Широва, изпълнителен директор на радио „Вис виталис“.

2003 – В интервю за „Вис виталис“ Стойко Стойков представи на слушателите книгата си „Запалня“ – за историята на родното му село Запалня, което вече не съществуваше.

2003 – В специално предаване радио „Вис виталис“ представи младия акордеонист, ученик на Неделчо Димитров, 13-годишният Александър Колаков, носител на редици отличия от национални и международни конкурси.

2004 – В този ден се състоя премиерата на Театър „Л. Кабакчиев“  „Сън в лятна нощ“ от У. Шекспир с режисьор Асен Асенов, носител на наградата Аскеер,2003.

2007 – 25,92 % от гласовете на избирателите от община Казанлък  получи ПП „ГЕРБ“ на изборите за евродепутати. Втора политическа сила в района бе Платформа Европейски социалисти с 22,10 %. Партия «Атака» бе трета с 19,86 % от вота на жителите в общината. ДПС бе на 4-та позиция с 13,42 %, НДСВ бе на пето място с 5,13 %. Следваха СДС с 4,16 % и  ДСБ с 3,13 %. Избирателната активност в общината бе 24,7 %, във вота участваха 17 756 избиратели. 

2008 – Казанлъшкият фотограф-художник Александър Иванов откри своя изложба в София – „360 градуса България“. Тя бе представена на Моста на влюбените в близост до НДК. Подредени бяха 120 природни картини, снимани от парапланер.

2009 – Лидерът на РЗС Яне Янев представи списък с топ 10 на корумпираните „кметове-феодали“. Списъкът се оглавяваше от градоначалника на Хасково Георги Иванов, който според РЗС, бе нанесъл щети за десетки милиони лева на общината. Под номер 8 бе Стефан Дамянов – кмет на Казанлък, със 72 сигнала срещу него.

2013 – За първа година в Казанлък бе даден стартът на детско-юношеския турнир по футбол „Червените рози“ – инициатива на фен-клуба на ЦСКА „Червени воини“ с председател Живко Антонов. Легендите на ЦСКА Петър Жеков и Стойчо Младенов бяха специални гости на оспорваната надпревара, в която участваха 9 училищни отбора. Победител стана отборът на ОУ „Никола Вапцаров”.

2013 – С  плакат „Добре дошъл, шампионе !” и надпис „Честит шампион!” върху  огромна торта с фигури от шахматната дъска, децата от ІІ „б” клас на ОУ „Чудомир”, заедно с класния ръководител Румяна Михова, директора на учебното заведение Донка Севданска, при медийно внимание от страна на национални и регионални медии, бе посрещнат световният шампион по шахмат за ученици Цветан Стоянов. Малкият шахматист от Казанлък спечели световната си титла от училищния Мондиал, на който гръцкият курорт Порто Каррас бе домакин. Новият световен шампион при децата до 9 години подари победата си от първенството на планетата на своето училище „Чудомир”. Пътуването на Цецко до Гърция стана възможно благодарение финансовата помощ на Ротари клуб – Казанлък.

2015 – Експредседателят на Народното събрание Огнян Герджиков представи в Казанлък книгата си „Аз не бях политик“. Герджиков пристигна заедно с поета Недялко Йорданов, който представи последната си стихосбирка. Събитието бе организирано и финансирано изцяло от местния бизнесмен и член на Ротари клуб Христо Рахманлиев.

2016 – Още един социалист избра да не участва в състава на Общинския съвет на БСП-Казанлък. 32-годишният Милен Андонов заяви, че отказва да бъде част от колективен орган, избран на „форума” на 16 април, станал печално известен  с охрана и унизително отношение към млади и активни социалисти. Това Андонов написа в писмо до БСП-Казанлък. В него посочва, че не приема и показния стил на манипулация, опорочаване на отчетно-изборния цикъл в партията и демонстрацията на тоталитарни мерки в 21 век.

2016 – Не на бурките в Казанлък – Само ден след като парламентарна комисия прие единодушно законопроекта за забрана на бурките, в Казанлък фен-фракцията на ЦСКА стана двигател на обществената реакция, която иска запрещение за носенето им. Ултрасите, обаче, настояват да не се слага под един знаменател покриването на лицето по религиозни причини и ползването на фен-шалове и други аксесоари по време на мачове, когато те са част от аутфита, символ на подкрепа за любимия отбор.

2017 – По време на Розобера в небето ще се рееха топловъздушни балони, украсени с пъстри български шевици. Зад тази атрактивна проява стои архитектът родолюбец Пламен Мирянов. Балоните се издигнаха най-напред над язовир „Копринка“ и бързо се превърнаха в атракция за празничните дни.

2020 – Казанлъчанката Анастасия Кънева получи предложение за брак под звуците на десетки мощни мотори. Изненадата от бъдещия й съпруг Христо Христов е организирана внимателно и пазена в пълна тайна от момичето. В уникалното предложение участваха над 30 приятели на бъдещето семейство. В следобедните часове на съботният ден група мотористи тръгват от Казанлък, за да изминат пътя до „Голяма Косматка“ където да реализират романтичното предложение. Нищо неподозиращата Анастасия пътувала със своя близка приятелка, която била наясно с предстоящата голяма изненада. Пътувайки „случайно“ по пътя към тракийските гробници  били настигнати от група мотористи, които ги заобградили и превърнали пътуването им в истинско шоу, след което отпрашили към мястото на срещата. Радвайки се на номерата на мотористите изневиделица изскочил и Христо, който с бодра стъпка стигнал до своята любима „забил коляно“ и поискал ръката на жената на сърцето си. Христо е на 26, Анастасия на 24 години.

2020 – От  20 май реално бе затворен надлеза „Катекс“, по който преминава трафикът на автомобилите сутрин към и вечер от военния завод „Арсенал“. Причината за отцепването на съоръжението е дългоочаквания му ремонт. Въпреки че от близо две години са стартирали процедурите по обществените поръчки за избор на фирма, която да го реконструира и от община Казанлък неколкократно се похвалиха по медиите, че се готвят да предприемат генерален ремонт, за който правителството отпусна 1 200 000 лева, казанлъчани останаха неприятно изненадани вчера от обходните маршрути. Дълги колони от коли се опънаха основно на западния вход на Казанлък и по ул. „Козлодуй“ снощи. Шофьорите, работници на „Арсенал“, пътуващи всеки ден по два пъти към работните си места и обратно, се гневяха, че няма ясна информация колко дълго ще продължи ремонта. На 28 април община Казанлък публикува заповед на кмета Галя Стоянова, с която се затваря надлеза и се обособяват няколко алтернативни маршрута. На едва на 20 май той де факто бе затворен, а според живеещи и работещи наоколо няма белези да е започвала ремонтна дейност. Казанлъчани в капана на трафика вчера се чудеха защо няма информация от властта, хвърляща светлина върху срока за изпълнение на реконструкцията.

2022 – Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ беше домакин на Тържествен ритуал по полагане на военна клетва от военнослужещи на 2-ра механизирана Тунджанска бригада, който се състоя в подножието на Паметника на свободата. Това съобщиха от Националния парк музей „Шипка-Бузлуджа“. В строя на славната българска пехота се вляха поредните нови попълнения, избрали пътя на дълга и защитата на Родината.

2022 – От Голямо Дряново споделиха за едно добро дело в навечерието на 2 юни – Деня на Ботев.  В казанлъшкото село Димитър Узунов по собствена инициатива почисти паметните плочи с имената на героите от селото. Митко извади водоструйката и се погрижи паметта и славата на голямодряновци да посрещне подобаващо деня на саможертвата за родината.

2022 – На 20 май в гр. Казанлък се проведе Регионалното състезание по пожаро-строева подготовка с участието на всички 11 Районни служби по пожарна безопасност и защита на населението в област Стара Загора. Упражненията бяха три, включващи построяване на вертикална шлангова линия, построяване на хоризонтална шлангова линия и индивидуално свързано с построяване на линия от шланг навит „по тревога“. На трето място при изпълнение на упражнение №1.3 се класира отборът на РСПБЗН – Гурково, втори бяха тима на РСПБЗН – Стара Загора, а първото място бе за отборът-домакин – РСПБЗН – Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram