Днес, 19.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –Лалчо Димов от Казанлък получи на 19 май мартеничка в плик с клеймо от 25 февруари 1996 г. Писмото бе пуснато от с. Тъжа. Мартеничката бе пропътувала разстояние от 30 км. за 90 дни.

1997 – С цел двустранно сътрудничество в поделение 22160 – Казанлък пристигнаха 32-ма офицери от френската армия в Париж. Разглеждайки забележителностите в региона, гостите бяха впечатлени от тракийското ни наследство.

1997 – Драстично бяха увеличени ухапванията от кърлежи по това време в региона – между 5 и 10 души ежедневно търсеха медицинска помощ по тази причина.

1998 – 1 милион и 220 хиляди /стари/ лева събра от казанлъшки фирми Българският женски съюз в Казанлък в помощ на 51 сираци-абитуриенти. В интервю Руска Владева – председател на съюза в Казанлък, благодари на жените за участието им в благотворителната инициатива.

1999 – 900 хиляди /стари/ лева връчи за 5-ма от учителите на Техникума по лека промишленост фирма „Катекс“ като награда за подготовката на кадри за текстилната промишленост в Казанлък.

1999 – Излезе вторият брой на в. „Щурец“, издаван от ОУ „Н. Вапцаров“ в Казанлък.

2000 – Само 9 абитуриентки се явиха на подборния кръг за участие в конкурса за избор на Царица Роза, 2000.

2000 – Детска градина „Теменуга“ в Казанлък отпразнува 50-годишния си юбилей.

2001 – Интерес към розопроизводството прояви гостуващата в Казанлък френска делегация, водена от Филип Желу – президент на Агенцията за малки и средни предприятия.

2001 – 110 години от основаването си отпразнува в този ден ОУ „Петър Берон“ в с. Овощник.

2001 – Над 2000 души от 16 рокерски клуба взеха участие в традиционния рокерски събор, открит на язовир „Копринка“.

2001 – Десислава Стоянова от Художествената гимназия в Казанлък спечели титлата Царица Роза,2001. Нейни подгласнички станаха Деспина Кършакова и Божана Бойчева.

2002 – С две първи, две втори и една трета награда се завърнаха възпитаниците на Неделчо Димитров – преподавател в ШИ „Ем. Манолов“, от Първия национален конкурс по акордеон „Танцуващи клавиши“, провел се в Нови пазар.

2002 – 5 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала завоюва казанлъшкият клуб по спортни танци „Роза“ на Републиканския конкурс по спортни танци, в който участваха 20 двойки.

2003 – В интервю за радио „Вис виталис“ Цветанка Бонева, директор на Детския комплекс, информира за структурата и целите на новосъздадения Детски парламент към Детски комплекс – Казанлък. Тя подчерта, че в Закона за закрила на децата има несъвършенства, но в страната има и много добри неща – например, отношението на политиците. „Каквито и търкания да има, държавата мисли за децата“, – каза Бонева и допълни: „Детето е личност, то трябва да бъде уважавано“.

2003 – Със служебното си оръжие в този ден се самоуби подполк. Георги Бояджиев – ст. инспектор в Икономическа полиция на РДВР – Стара Загора.

2003 – Казанлъшкият колоездач Георги Коев стана победител в 4-етапния пробег на остров Крит.

2004 – С почетен знак и грамота за „Откритие“ бе отличен АНПТ „Искра“ при НЧ „Искра“ на Старопланинския събор „Балканфолк“ във Велико Търново. Диригентът на хора Соня Владева получи отличие за авторски репертоар.

2004 – За първи път в Казанлък бе проведен майски бал „Принц и принцеса на розите“. Основен организатор бе Детският комплекс, който събра най-малките „абитуриенти“, завършващи 4-ти клас, от всички казанлъшки училища.

2005 – 200 лв. за лечението на трикратния балкански шампион – ветеранът-колоездач Цвятко Георгиев, гласува Общинският съвет в Казанлък. Общинските съветници събраха и лични средства. През 2004 г., по повод 90-ата му годишнина, Цвятко Георгиев бе удостоен с Вписване в Почетната книга на община Казанлък.

2005 – Площадът пред сградата на кметството в гр. Шипка да носи името „Проф. Генчо  Кръстинов“, решиха в този ден общинските съветници. Предложението бе направено от настоятелството на читалище „Светлина“ в гр. Шипка във връзка с 90-ата  годишнина от рождението на професора. Проф. Генчо Кръстинов е известен сърдечно-съдов хирург, автор на стотици научни трудове в областта на медицината, участвал като редови лекар в Отечествената война, в Корейската и Виетнамската войни. Спасил бе живота на хиляди хора.

2008  – Един от 4-мата кралски дизайнери на холандската кралица Беатрикс – Ян Кеа, за втори път демонстрира в Казанлък изкуството за подреждане на цветя. Два дни кралският дизайнер обучава желаещите местни цветари в изкуството на подреждането и правенето на букети по различни поводи. Оформянето на цветни фигури от чимшир показа на казанлъчани друг холандски майстор на цветя – Клаш-Ян Топ.

2016 – Проф.Теодора Павлович, диригент и дъщеря на прочутата Петя Павлович и певицата Надя Тончева, преподавател в Музикалното училище в Стара Загора са отличени от Министерството на културата по повод 24 май със “Златен век” , звезда и грамот. Преподавателят в Художествената гимназия в Казанлък Велико Тодоров бе награден със „Златен век“, печат на Симеон Велики и грамота.

2016 – 15-годишно дете загина тази нощ след зверски удар на автомобил с кон. Семейството, живеещо в Николаево, се прибирало към дома си около 01.00 часа през нощта, когато безстопанственият кон внезапно излязъл на пътя. Автомобилът блъснал животното, като конят буквално е размазал колата. На място е загинало 15-годишно дете, което е пътувало със семейството.

2021 – Общинската болница в Раднево ”Д-р Димитър Чакмаков” спря приема на пациенти, защото не работи. Причините са тежкото финансово състояние на лечебното заведение и масовото напускане на лекари и персонал заради неизплатени заплати.

2021 – И под домашен арест 47-годишна от Копринка, осъществявала полов акт с малолетно момиче. Задържаха я за постоянно.

2021 – Иван Чолаков бе назначен за областен управител на Област Стара Загора. От 2016 г. бе адвокат към Адвокатска колегия – Стара Загора, преди това дълги години работи в системата на МВР, като в периода 2013 г. – 2016 г. заема длъжността директор на Областната дирекция на МВР-Стара Загора.

2021 – Земеделски производители от Казанлък и Мъглиж се жалваха, че тежкотоварни камиони преминават през новозасети полета с продукция. Унищожени са няколко декара с пшеница и слънчоглед. Причината, тежкотоварни камиони превозват нарязани дърва и преминават през площите засети със земеделска продукция. Самите те спрели един от камионите и извикали полиция. Оказа се, че камионите превозват нарязана дървесина законно. Фирма била наета да изчисти буквално непроходимия канал, който тръгва от казанлъшкото „Кара дере“ и стига почти до с. Ръжена. Целият канал изглежда буквално като джунгла. След като се събраха горски служители, полиция, представители на фирмата, която извършва сечта и земеделските производители се стигна до решението сечта и превозът на дървесина да спрат, докато земеделците приберат продукцията си.

2021 – Почина собственика на Медийна група „Вис виталис“ Васил Самарски, покосен от ковид.

2022 – Пътен инцидент бе станал край Дунавско ханче, на разклона за с. Дунавци на Подбалканския път София-Бургас. Нямаше пострадали, но са нанесени сериозни щети по автомобилите. Уточняват се обстоятелствата, довели до поредното ПТП на оживения път.

2022 – Казанлъчанка показва и разказва за унищожената Гора на казанлъшките медици, засадена само преди четири месеца в зеленото пространство до блок 24 в ж.к.“Изток“. Мястото трябваше да се превърне в гора, кръстена на Ангелите с бели престилки – Гора на казанлъшките медици. Коледните елхички, които по идея на кмета Галина Стоянова, украсяваха всички отделения в здравните заведения в Казанлък миналата Коледа, бяха засадени в „Източното“, но са били унищожени от намарливостта на работниците на община Казанлък, косили наред с тревата и елхичките, по твърденията на гражданския репортер, изпратил видеото на редакционната поща на Пресс ТВ.

2022 – Съдържанието на книгата „Мистичният Феникс“ е шокиращо, то представлява по своята същност и разкрития революция за привързаните към материалния свят съзнания, признава авторката на представения в Казанлък бестселър – казанлъчанката Ценка Стойчева. До момента подобен текст не е публикуван, а писателката след известен размисъл, решава да сподели с човечеството познанието, надминаващо обхвата на известните ни архетипи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram