Днес, 19.01.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В авторско предаване на Олга Миланова, посветено на 133 години от рождението на Емануил Манолов, Петя Павлович, хоров диригент, разказа за родствената си връзка с композитора. Певицата Мария Стоянова предостави от личния си архив запис на неин дует с Петко Стойчев на част от операта „Сиромахкиня“ в съпровод на Ненко Георгиев. За първи път това произведение прозвуча по радио „Вис виталис“.

1996 – Температурите в техникума „Иван Хаджиенов“ бяха 7-10 градуса. Заради студа учебните занятия бяха намалени на 30 мин., а впоследствие и преустановени.

1998 – След 5-месечен ремонт  в общинската болница в Казанлък бяха открити АГО, детското и трето вътрешно отделение.

1999 – Празнична молитва за първия ден на Рамазан байрам беше отслужена в 23-те джамии в региона. Според ръководството на ДПС, мюсюлманите посрещнаха празника със задълбочаващи се социални проблеми.

2000 – Средно на ден към тази дата от грип се разболяваха ок. 100 души, 30 от които – деца. ХЕИ обяви грипна епидемия.

2001 – В „Алианс-Франсез“ – Казанлък към този момент членуваха 100 души.

2001 – Д-р Лидия Азманова и акушерката Цветана Найденова от АГО – Казанлък бяха отличени за изродените от тях най-много бебета през 2000 г.

2001 – В София се състоя премиерата на детския филм „Мили бате“ с участието на актьори от Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък. Сред тях бяха доайените Мариана Вълкова и Георги Антов.

2002 – Само за ден бяха извършени: кражба чрез взлом на 30 лв. от храм „Св. Никола“ в с. Долно Сахране; кражба на микробус „Мерцедес“; обир на вилна постройка в „Старите лозя“; обир на 21-годишен младеж от с. Овощник. Органите на реда разкриха три от престъпленията.

2004 – В София в Сатиричния театър се състоя премиерата на постановката на Николай Василев „Дом за цигани“. Автор на костюмите на авангардния етноспектакъл бе сценографът на Театър „Л. Кабакчиев“ – Казанлък Кънчо Касабов.

2004 – 12-токласникът от Математическата гимназия в Казанлък Христо Лесев спечели голямата награда на Ученическия институт по математика и информатика за компютърната си разработка „Триизмерните игри“.

2004 – „Да се върне Шипченският храм „Рождество Христово“ за радост на вярващите“, – настоя в писмо до премиера Симеон Сакскобургготски Старозагорският митрополит  Галактион.  Заради спор между духовни лица и институции от близо 3 месеца олтарът на храма бе запечатан и не се извършваха литургии.

2007 – Министерството на образованието и науката  предостави за нуждите на образованието на Община Казанлък І-я и ІІ-я етаж от сградата, представляваща учебен корпус от закрития Техникум по хидравлика в „Капрони” АД.

2007 – На 77 години почина адвокат Анна Андреева. Тя бе известна на казанлъчани с изявената си гражданска позиция по различни въпроси и със съпричастността си към развитието на Казанлък. Анна Андреева бе завършила Американския колеж в Ловеч и право в СУ „Св. Климент Охридски”, работила бе дълги години в структурите на Министерството на външната търговия.

2007 – На церемония Община Казанлък награди 10-те най-добри спортисти за 2006 г. Първите трима бяха: състезателката по спортно катерене Спасина Недялкова, колоездачът Пламен Станев и лекоатлетът Енчо Щерев.

2009 – С водосвет, отслужен от казанлъшки свещеници, бе направена първата копка по проекта „Нов канализационен план и реконструкция на съществуващ водопровод на ул. „Тюлбенска”. Проектът, на стойност 490 хиляди лева, бе част от цялостната идея за благоустрояването на квартал „Кулата”.

2009 – На 42 години внезапно почина Муса Кенан – озвучител, известен на казанлъчани като Ди Джей Муси.

2010 –  Министерството на регионалното развитие и благоустройството одобри проекта на Община Казанлък „Развитие на туристическите атракции в Долината на тракийските царе“ за получаване на безвъзмездна финансова помощ.

2010 – Портрет на спецполицая Никола Гешев, нарисуван по снимка от казанлъчанката Елена Синева, получи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов от членовете на Общобългарския комитет „Ген. Иван Вълков“ с посвещението: „Нека духът на Никола Гешев е с Вас“. Според председателя на казанлъшкия комитет Йордан Маринов, известен като Данчо Истината, целта на подаръка бе да се окаже подкрепа на вътрешния министър в действията му за справяне с престъпността на всички етажи на властта.

2011 – „Казанлък е недостъпен за хората с увреждания“, – заяви в интервю за „Вис виталис“ Красимира Димитрова от Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания”. „Единствената рампа, донякъде улесняваща достъпа на хора с увреждания, е изградена при сградата на „Ал. Батенберг” №4. Тук проблемът обаче е, че рампата достига само до първия етаж, а все пак сградата, в която се помещават важни институции като Социални грижи, Бюрото по труда и НАП, е няколкоетажна“, уточни Димитрова. Многократно от сдружението бяха алармирали ръководството на Община Казанлък за тези проблеми.

2012 – Лекоатлетите от клуб „Цветанка Христова” спечелиха за Казанлък 2 златни, 4 сребърни и 2 бронзови медала от републикански първенства и турнири през изминалата 2011 година. Най-добрият по резултати спортист, възпитаник на треньорката Светла Миткова, Борис Керанов, бе отличен и като най-успешен състезател за 2011 г. в анкетата на Община Казанлък.

2015 – Казанлък бе порицан в Годишния доклад “Уязвими групи и дискриминация през 2014 г.” на Института за модерна политика заради изразеното от местната власт недоброжелателно отношение към бежанците и инспирираната политическа реакция. Докладът бе изпратен до българските и европейските институции.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram