Днес, 17.09.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Николина Дончева, управител на фирма „Хляб и хлебни изделия“ – Казанлък, бе избрана за член на Браншовата комисия на хлебопроизводителите в България, която ежемесечно започна да предоставя на Националната комисия по цените информация за икономическите показатели при производството на хляб.

1999 – 45 туристи от ТД „Орлово гнездо“ – Казанлък взеха участие в 45-я събор на БТС в Бургас.

1999 – На специална церемония, с участието на главния секретар на СДС Христо Бисеров, бе открит предизборният щаб на ОДС в Казанлък за местните избори. Кандидатът за кмет на община Казанлък на ОДС бе Даниил Азманов.

2000 – Вицешампионската титла завоюва казанлъшкият състезател по културизъм в категория до 80 кг. Тошко Тодоров на проведения в Пловдив Републикански шампионат – квалификация за Европейския шампионат.

2000 – В интервю за „Вис виталис“ д-р Койчо Белчев, на 86 г., милиардер, единственият чужденец,о съдружник в Йелоустоун, един от създателите на най-новата към момента електронна цигара, на въпроса, какви са преимуществата на електронната цигара, отговори: „Че няма хартия и катран“. Д-р Белчев е роден в Стара Загора, напуснал е България през 1983 г., 22 години бе живял в САЩ.

2001 – В този ден бе открита новата учебна година в община Казанлък. Общо 9344 бяха учениците в училищата на общината.

2002 – Нива, засята с канабис, откриха полицейските органи в землището на с. Черганово. Окосената зелена маса бе с тегло 45 кг.

2002 – 17-то място зае българският национален отбор по пожароприложен спорт на Световното първенство в Москва. Треньор на националите бе началникът на РСПАБ – Казанлък майор Анчо Шишков.

2004 – „Скандал за златната маска няма“, заявиха в този ден директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, Васил Николов – директор на Националния археологически музей и археологът Николай Овчаров. Скъпоценната находка, според тях, не можеше да остане в Казанлък, тъй като не може да бъде добре охранявана.

2007 – Казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян бе удостоен с почетна грамота от организаторите на международните фотографски награди „Lucie“. Над 20 хиляди професионалисти от 90 държави се включиха в 5-ото издание на наградите. Бедрос Азинян получи и покана за участие в официалното награждаване на 15-ти октомври в Линкълн център в Лос Анжелис, Калифорния. Азинян бе единственият български фотограф, удостоен с почетна грамота в престижния конкурс.

2007 – След 5-я кръг на първенството в Югоизточната футболна В група ФК „Розова долина“ продължаваше да бъде на последното 18-то място в класирането, без отбелязана победа в четирите играни срещи от началото на сезона. ФК «Розова долина 2007» бе вече с нов треньор, след като Управителният съвет на клуба взе решение за освобождаването на Стоян Филипов от поста му. Негов заместник временно бе помощник-треньорът Калоян Калоянов. 

2007 – В храм „Успение Богородично“ в Казанлък, във връзка със стачните действия на учителите, бе отслужен молебен за спасяване на българското образование.

2008 – Субсидирането на тютюнопроизводството в България ще бъде спряно от ЕС до края на следващата година, съобщи в интервю за „Вис виталис“ д-р Койчо Белчев, който повече от 20 години бе работил в сферата на финансите и тютюните и бе считан за един от световните експерти в тези области. Койчо Белчев представи книгата си „Тютюнът в България” – пълно изследване на производството на тютюн в страната от Освобождението до 2004 г.

2008 – Дечко Овчаров зае 7-мо място в хвърлянето на диск в турнира по лека атлетика на Параолимпийските игри в Пекин. Той постигна резултат от 39 метра и 25 сантиметра при първия си опит, което бе негов личен рекорд. Овчаров зае седмото място и в хвърлянето на копие.

2010 – Казанлъшкият дизайнер Иван Гайдаров представи своята първа самостоятелна изложба живопис „Неформално”.

2010 – По стъпките на Българската армия в Македония и Сърбия – това бе наградата, с която бяха удостоени четирима от учениците на ПГ по лека промишленост и туризъм, участвали в националния конкурс, посветен на 65-ата годишнина от победата над хитлерофашизма. Конкурсът бе организиран от Съюза на ветераните от войните в България и се проведе под патронажа на президента Георги Първанов. Стефка Балабанова, Петя Иванова, Христина Чернева и Габриела Вълчева бяха представителите на клуба „Съхрани българското” в това училище под ръководството на Петранка Ризова.

2012 – ПМГ „Никола Обрешков” бе едно от 11-те училища в България, които с решение на Министерския съвет получиха награда от 10 000 лв. за високи постижения в национални и международни олимпиади. Трима негови възпитаници – Катерина Найденова, Йордан Йорданов и Алексанъдр Скляров, получиха от министър-председателя Бойко Борисов индивидуални награди – таблети.

2012 – 7450 бяха учениците в учебните заведения на територията на община Казанлък за учебната 2012-2013 г. Първокласниците бяха 691 в 34 паралелки – със 78 повече спрямо предходната година. В първия учебен ден, който бе на 17 септември, всеки първокласник получи от кмета на община Казанлък Галина Стоянова книжка с български народни приказки.

2013 – Състезателите на клуб „Леон“ завоюваха 5 първи места от турнира по културизъм MAX POWER 2013 г., който се проведе в Казанлък.

2013 – Компютърно обучение на незрящи стартира в този ден в ОБ „Искра“. То бе по проект „Глобални библиотеки“.

2014 – Георги Георгиев, като състезател на турския „Брисаспор“, спечели  и втория етап от Международния многоетапен колоездачен пробег Гран при – Сливен,2014. Казанлъчанинът бе най-бърз от всички в изкачването на връх „Българка” – 1181 м. и пробега с дължина 110 км.

2014 – Благодарствено писмо получи екипът на МГ „Вис виталис“ от СНЦ „Волейболен клуб Казанлък” и децата от школата за оказаната подкрепа и даренията през спортно-състезателния сезон 2013-14 година. „Благодарение на вашата инициативност волейболните ни гарнитури успяха да вземат участие във всички регионални и държавни първенства, където завоюваха престижни места. Благодарим за безрезервната подкрепа и доверие”, се казваше в писмото.

2014 – На посещение в Казанлък бе Генералният секретар на Световната асоциация на туристическите агенции Кристин Фурние. Тя бе придружавана от представители на туристически агенции от Щвейцария. Гостите разгледаха богатия фонд на музей „Искра“ и гробницата в могилата Голяма косматка.

2015 – 535 дами в община Казанлък, носещи имената Вяра, Надежда, Любов и София, празнуваха имен ден. С името Надежда бяха 408 жени, Вяра – 34, Вера – 24,  а 8 бяха празнуващите с името  Любов. 85 бяха дамите, носещи името София. Имен ден празнуваха и 156 мъже от общината – с името Любомир, само един бе кръстен Любо.

2015 – 33 коли осъмнаха с нарязани гуми пред бл. 31 в кв. “Васил Левски“, близо до „Абаята“. Гумите бяха унищожени безвъзвратно. Според полицаи, това бе първият подобен случай в Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram