Днес, 17.07.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю на Мариана Вълкова в дома на Петрана Клисурова в с. Габарево художничката разказа за слушателите на „Вис виталис“ историята на Джанановата къща, в която е отсядал Левски и в която е бил създаден БТРК, както и за създаването на музея по нейна идея и темите в творчеството й. Клисурова е известна като майстор на индустриалния пейзаж.

1998 – Излъчено бе първото издание на топ-предаването на радио „Вис виталис“ „Петък вечер“. Водещ на предаването бе Георги Манев, звукорежисьор – Смилян Караганчев.

2001 –Пет от отделенията на МБАЛ – Казанлък имаха от този ден нови началници след проведени конкурси: завеждащ на Първо вътрешно отделение стана д-р Бойчо Бойчев, на Второ вътрешно – д-р Петко Танев, Хирургичното отделение оглави д-р Валентин Василев, Отделението по хемодиализа – Валентина Василева, АГО – д-р Тодор Гаргов.

2002 – Дарение – учебна литература на стойност 500 евро, получи Алианс Франсез – Казанлък от Съвета на Европа в Страсбург.

2002 – Ню Йорк Пъб – Казанлък отпразнува своята първа годишнина.

2002 – 1700 проверки бе извършила от началото на годината до тази дата Данъчна служба – Казанлък. Констатираните нарушения бяха 120.

2002 – 11149 бяха регистрираните безработни граждани на територията на 5-те общини, обслужвани от Бюрото по труда в Казанлък.

2002 – В репортаж бездомната баба Марийка от Казанлък, живееща върху картонени постелки под една стряха, разказа за злочестата си съдба – всичките й близки я били изоставили и изгонили от дома й. Нямаше пари и за хляб. Добри хора й давали по 1 лев и я пускали до тоалетна в домовете си. „Най-лошото на света е цял живот да работиш, да събираш и накрая да те изхвърлят. Искам някой да ми даде едно хапче, да го лапна и да умра“, каза възрастната жена.

2003 –С мотива, че не отговаря на условията, общинските съветници в Казанлък не приеха искането за обособяване на нова община с център гр. Шипка.

2003 – С решение на Общинския съвет детското автоградче край Казанлък бе предоставено за ползване за 5 години на спортния клуб „Ефко Рейсинг“.

2003 – В студиото на радио „Вис виталис“ народният певец Володя Стоянов представи за слушателите новия си албум „Илинден“.

2004 –За седма поредна година бе организирано всенародно честване на Хаджи Димитър и неговата чета. То премина под патронажа на председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.

2004 – Поетесата Надежда Захариева бе гост на тържеството, посветено на 167 години от рождението на Васил Левски, проведено в Джанановата къща-музей в с. Габарево.

2005 – Първи в отборното класиране на втория кръг от планинския шампионат за купа „Узана“ станаха пилотите Стоян Емануилов, Стефан Панчугов и Евгени Семерджиев. Панчугов, с автомобил ВАЗ 2101, бе втори в генералното класиране в група Хобикар и втори в група Х 2 за автомобили до 1600 кубика.

2006 – Певецът Богдан Томов изнесе концерт на площад „Севтополис“. Концертът бе организиран от Националното сдружение на общините, на което Казанлък е член, по повод 10 години от учредяването му.

2006 – Имената на двама казанлъчани фигурираха в списъка на популярната класация на БНТ „Великите българи“. Художникът Дечко Узунов и композиторът Петко Стайнов бяха сред първите 200 имена в публикувания на 17.07.2006 г. списък .

2006 – Протокол за сътрудничество в сферата на икономиката, културата и туризма подписаха в този ден кметът на Казанлък Стефан Дамянов и губернаторът на египетската провинция Мансура – Ахмед Саун. Мансура, в който на посещение бе казанлъшка делегация, е втората по големина провинция в арабската република, с жители близо 6 млн. души.

2007 – Екип на Дискавъри ченъл извърши проучване на древния град Севтополис под язовир «Копринка». Двама водолази се гмурнаха, за да установят нивото на видимост и възможностите за снимки на тракийския град. В подводните снимки участваха и водолази от казанлъшкия морски клуб “Севт Трети” с ръководител Кольо Радуков, който в интервю за «Вис виталис» каза, че сканирането на древния град е затруднено от големите наноси по дъното на язовира.

2007 – Напълно бяха ожънати площите с ечемик във всички общини на областта. Въпреки продължителното пролетно засушаване, средният добив от декар бе 262 кг. При кампания 2006 г. в областта средният добив от декар, засят с ечемик, бе 265 кг.

2008 – Десет планински спасители от отрядите в Габрово, Казанлък и Априлци помогнаха в издирването на 9-имата ученици, които се изгубиха в Централна Стара планина. Четирима бяха доброволците от Казанлък, участвали в провеждането на спасителната акция: ръководителят на отряда на Планинската спасителна служба – Казанлък Любомир Драгански, Иван Нейков, Иван Иванов и Боян Стойчев. „За спасяването на децата допринесоха съвместните усилия на спасителите от двете страни на Балкана”, каза в интервю за радиото Васил Кърпачев – представител на отряда на Планинската спасителна служба в Казанлък.

2009 – 101 стари мобилни телефона събра за 2 месеца Фондация „Сийдър“ в рамките на кампанията „Рециклиран телефон за нов дом”. Целта бе чрез рециклирането на негодни мобилни телефони да бъдат събрани пари за закупуването на уреди за рехабилитация – бягаща пътека, стъпала за децата с церебрална парализа, сух басейн и др. за Дневния център за деца с увреждания в Бузовград.

2010 – В този ден бяха проведени традиционните Хаджидимитрови чествания. Отбелязани бяха 142 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета. 

2010 – Димо Стефанов, на 22 г. от Казанлък, спечели Балканското първенство по маунтинборд – планински борд. Финалното спускане се състоя на пистата „Шамбала“ край Сопот. Месец по-рано Стефанов спечели трето място на състезание в Румъния. Планинската дъска е изобретена в началото на 90-те от американците Патрик Макконъл и Джейсън Лий като заместител на сноуборда. Кара се почти по същия начин. Разликата е, че отдолу има големи колела с грайфери като при скейтборда.

2012 – В интервю за „Вис виталис“ психоложката Ани Стефанова разказа за проекта „Синьо лято-2”, по който работеха през летните месеци за втора поредна година в Дома за медико-социални грижи и Дневния център за деца с увреждания в Бузовград. Всеки ден над 20 младежи – доброволци от казанлъшките училища на възраст от 11 до 18 години, се занимаваха с децата в различни творчески, социални и еко-ателиета.                                                                                                                                                                                                                                                                       

2012 – Музеят на розата гостува на Историческия музей в Поморие с изложбата „С ухание на казанлъшка роза”. „Това бе първото гостуване на музея извън Казанлък от последните години“, –  сподели в интервю директорът на ИМ „Искра” Момчил Маринов.

2013 – За заместник-областен управител бе назначена Теодора Иванова от Казанлък, по образование икономист. Към момента тя бе зам.-председател на НЧ «Искра-1860» и председател на младежката организация на БСП в Казанлък.

2014 – На 73-годишна възраст почина казанлъшкият художник Цветан Банчев. Плакатист, автор на живописни платна, графика и фирмени знаци, Банчев бе и преподавател на бъдещи художници. Член бе на Клуба на дейците на културата и активен участник в художественото оформление на редица градски празници.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram