Днес, 17.06.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – „Аз му вярвам“, каза Айше Хайрола – лидер на ДПС в Казанлък, за Ахмед Доган, който наскоро бе вдигнал сватба. Тя каза още, че, според нея, ромите имат място в парламента, те трябва да имат позиции в законотворчеството, за да воюват за правата си.

1997 –Ловно-рибарското дружество в Казанлък, съвместно с Горското стопанство в Казанлък, Мъглиж и Горно Сахране, зариби няколко от реките в региона с 34 хиляди личинки балканска пъстърва.

1997 – В ДК „Арсенал“ бе организиран голям фолклорен концерт в памет на починалия наскоро талантлив гайдар от Казанлък Георги Владев. Събраните средства бяха предназначени за паметна плоча на музиканта.

1998 – В Казанлък бе открит информационен център за набиране на кадрови военнослужещи. Вакантните длъжности за под. 22 160 – Казанлък бяха 18.

1998 – С най-голямата награда „Гран при“, присъдена за първи път от 15 години до момента, се завърна детският танцов състав „Палавници“ от участие в международния танцов фестивал „Соаром“,98 – Румъния.

1999 –Над 600 тона розов цвят бяха набрани по време на продължилата 22 дни кампания за бране на рози. Розопроизводителите очакваха да получат ок. 200 кг. розово масло.

2001 –В този ден бяха проведени изборите за 39-ото Народно събрание. 71554 бяха избирателите в община Казанлък, имащи право на глас. Избирателната активност в общината бе 63,01%. Правото си на глас упражниха 45959 души. НДСВ получи 45,58% от гласовете, Коалиция „За България“ – 17,6%, ОДС – 17,09%. В област Стара Загора резултатите бяха: 43,20% за НДСВ, 20,20% за Коалиция „За България“, 18,38 – за ОДС, 3,56% за „Гергьовден-ВМРО“, 1,99% за ДПС.

2002 – 23-ма ученици от ПГ „Иван Хаджиенов“ от специалността „Машинен техник“ бяха първият випуск, положил държавен изпит по системата на обучение по програма „Фар“.

2002 – Имаше готовност за жътвата в Казанлъшко. С пшеница бяха засети 39430 дка, с ечемик – 17860, с ръж – 8450, с третикале – 3830 дка.

2003 – От 50 до 250 лв. бяха предвидените глоби в заповед на кмета на община Казанлък, с която бе забранено брането на липов цвят, вишни и други плодни дръвчета на територията на града.

2003 – НЧ „Възродена искра“ започна работа по 12-месечен проект „Да подадем ръка“ за интергриране на деца с физически увреждания.

2005 – С репортаж на живо в ефира на „Вис виталис“ се включи Георги Манев от последното, 491-во, заседание на 39-тото Народно събрание в София, което бе изкарало пълния си мандат. 631 закона бяха приели депутатите, 83 от тях – изцяло нови. На заседанието присъстваха патриарх Максим, президентът Георги Първанов, чуждестранни делегации.

2004 –В Казанлък се проведеНационална конференция на тема „Качеството на обучението и мястото на българския учител в европейското образователно пространство“, организирана от МОН и Община Казанлък. Тук бяха министърът на образованието и науката Игор Дамянов и над 300 преподаватели и представители на инспекторати и училищни настоятелства от цялата страна.

2004 – С конференция, по инициатива на сдружение „Русофили“, НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и ИМ „Искра“, в Казанлък бяха отбелязани 125 години от началото на българо-руските дипломатически отношения.

2004 – Община Казанлък подписа договор с японската агенция „Джайка“ – за инициативи и дейности за възраждането на Казанлък. В отговор на въпроса на „Вис виталис“: Как ще се промени Казанлък след 3 години, представителят на „Джайка“ г-н Кояма отговори: „Хората сами трябва да проявят инициатива“.

2005 – Казанлъшката група „Грамофон“ представи в залата на НЧ „Искра“ своя нов албум „Пятый сезон“.

2005 – Казанлък бе домакин на Държавното първенство по волейбол – момчета. Турнирът бе организиран от Българската федерация по волейбол.

2007 – Израелски парламентаристи и представители на община Тел Авив бяха на посещение в Казанлък. Една от обсъжданите теми бе побратимяването на градовете Казанлък и Тел Авив. На площад «Севтополис» се състоя концерт с участието на военен духов оркестър от Тел Авив и детския радиохор на БНР.

2007 – На връх Бузлуджа се проведе 8-ят Регионален събор на каракачаните. Специален гост бе гръцкият консул в Пловдив Никос Матюдакис. Близо 2 хиляди бяха представителите на каракачанския етнос в Казанлъшко.

2009 – Председателят на Общинския съвет Васил Самарски и зам.-кметът Евгения Чернева се срещнаха с Н. Пр. посланика на Република Куба Херардо Алварес и с председателя на Асоциацията за приятелство България – Куба Станка Шопова. Те посетиха ПГЛПТ, където  връчиха три награди на десетокласнички, направили презентации на тема „Куба – далечна и близка“. В Казанлък беше учреден филиал на Асоциацията за приятелство България – Куба.

2009 – Ангел Гюрджийски стана ВРИД областен управител на област Стара Загора поради регистрацията на Мария Нейкова като кандидат за народен представител.

2009 – Ловно-рибарското дружество в Казанлък с председател Стефан Манчоров се включи в националния протест пред Министерството на земеделието и горите, организиран срещу пълното безхаберие на министерството и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, 2 години умишлено саботиращи Закона за рибарството в частта му за предоставяне правата на управление на рибните ресурси в 102 държавни обекта, определени само за любителски риболов. Над 1200 наброяваха риболовците в Казанлък.

2012 – Десетки любители на въздушните спортове се събраха на поредния авиосъбор край Казанлък. Той се проведе за 22-ри път. Началото му отново даде доайенът сред жените-парашутистки у нас – 81-годишната Йовка Бекярова. Близо 20 различни летателни машини извършиха атрактивно надпреварване – излитане и целно кацане.

2013 – 18-годишната Златка Чомакова от Карлово стана носителка на короната „Царица на Долината на розите” за 2013 г. Чомакова бе носителка на короната Царица Роза – Карлово’2013. В конкурса, проведен в Казанлък за втора поредна година, участваха 19 кандидатки от общините Казанлък, Карлово, Павел баня, Николаево, Гурково, Калофер и Сопот.Царицата на Долината,2012 Милиана Танчева, спечелила специалната награда на Българо-китайската търговско-промишлена камара – посещение в Китай, положи короната на главата на новата царица. 

2013 – Съдът възстанови за началник на РИОСВ – Стара Загора Нанко Видев, на чието място през последните три години бе назначена Пенка Начева. Името на Нанко Видев се свързва с въвеждането на модерна система на мониторинг на въздуха в Стара Загора и липсата на обгазявания със серен диоксид от ТЕЦ-овете.

2013 – На Празника на черешата в с. Габарево Министерството на земеделието и храните представи Програма за развитие на селските райони. Експерти на МЗХ запознаха на място посетителите с възможностите за кандидатстване, допустимите инвестиции и финансирането по програмата.

2013 – Казанлъшката надежда в колоспорта Александър Алексиев се класира на второ място в последния етап от 53-та Международната обиколка на Сърбия.

2013 – Световните звезди Tод Яниу и Петя Ставрева, възпитаничка на казанлъшката школа на Елена Юлиянова, които бяха сред топ 5 на най-добрите пианисти в Северна Америка, изнесоха концерт в читалище „Искра”.

2014 – На 80-годишна възраст почина Кольо Горчев – основател на Математическата гимназия в Казанлък и неин дългогодишен директор.

2014 – Треньорът на казанлъшкия клуб по лека атлетика „Цветанка Христова“ Светла Миткова, бивша спортистка, състезаваща се в дисциплините тласкане на гюле и хвърляне на диск, носителка на отличия, отпразнува юбилей – тя стана на 50 години.

2015 – Клубът по спортни танци „Роза“ при ОДК „Св. Ив. Рилски“ с треньори  Петър и Ваня Радеви се завърна с медали от Каварна, домакин на  Държавно първенство ІІ ранг и Открит турнир. В надпреварата КСТ „Роза“ участва с 6 двойки, завоювали 3 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала.

2015 – Към тази дата Казанлък бе в групата на общините с незадоволително усвояване на евросредства, според изследване на Института за пазарна икономика. Към края на януари 2015 г. на глава от населението Община Казанлък бе успяла да усвои по 409 лева. В Костинброд сумата бе по 4 829 лв., в Бяла – по 1 600 лева, в Малко Търново – по 689 лева на всеки жител. В областта най-силна усвояемост на европари по проекти имаше в Раднево – по 629 лв. на човек.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram