Днес, 17.03.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Радио „Вис виталис“ излъчи предаването „Влакът на критиката тръгва“ – първото, изцяло изградено от слушателски обаждания на живо. Водеща бе Ваня Попова.

1996 –На провелата се в този ден околийска отчетно-изборна конференция на БКП нямаше представители от Казанлък, тъй като, по думите на председателя на Околийския комитет Павел Кънев, „в общината няма комунисти“.

1997 – Гражданско неподчинение обявиха работниците на „Габровница“ ЕАД – с. Горна Сахране. С декларация, подкрепена с 240 подписа, те настояха да бъде възстановена на длъжността изпълнителен директор инж. Димитринка Ангелова. Те не допуснаха до сградата на управлението новия директор инж. Ганчо Ганев.

1999 – 8 гласа не достигнаха, за да влезе в дневния ред на Народното събрание, Законът за розопроизводството, внесен от ПГ на Демократичната левица. Законът не влезе в дневния ред на парламента за втори път.

1999 – На среща при президента Петър Стоянов бяха поканени лекоатлетката от Казанлък Петя Пендарева и нейният треньор Детелин Маслов. Поводът бе отличното представяне на Петя на Световното първенство по лека атлетика в Маебаши, Япония.

1999 – Премиерът Иван Костов назначи Петър Рахманлиев, от Казанлък, за зам.-областен управител на област Стара Загора.

2000 – Към тази дата Домашният социален патронаж в Казанлък обслужваше 230 възрастни граждани и хора с увреждания.

2000 – От 300 на 500 лева бе увеличен дългосрочният заем от Взаимоспомагателната каса в „Арсенал“, краткосрочният – от 50 на 100 лв.

2002 –На посещение в Казанлък и региона в този ден бе лидерът на БСП Сергей Станишев, заедно с депутатите Емилия Масларова, Димитър Димитров и Йордан Димов. Той се срещна с кметове, активисти и граждани. „Държавата не си изпълнява ролята на принципал“, каза в интервю за „Вис виталис“ Станишев и допълни: „Никой не се качва в асансьор, който пада надолу“, отговаряйки на въпроса: „Ще се съгласи ли БСП да участва в кабинета Сакскобургготски?“.

2002 – „На „Вис виталис“ – с пожелание да бъде все така актуално и слушано!“ – написаха в Книгата за автографи на радиото Драгомил Иванов и Теодора Иванова от Клуба по източни бойни изкуства „Севт Първи“ след гостуването си в предаването „Стадион“ с водещ Красимир Ганев.

2003 – Полицията разкри организирана престъпна група от 6 лица от Казанлък, Шейново и Крън, извършвали грабежи в Стара Загора, Казанлък, Хасково и Габрово.

2003 – Костадин Костадинов от Клуба по тенис на маса „Розова долина“ – Казанлък стана вицешампион на смесени двойки в личното първенство, провело се в София.

2004 – Общинските съветници в Казанлък с тайно гласуване решиха възнагражденията им да бъдат в размер на 80% от средната брутна работна заплата в общинската администрация + 10% за участие в постоянните комисии.

2006 – По решение на Общински съвет – Казанлък пред новото отделение за интензивно лечение в казанлъшката болница бе поставен паметен знак на  д-р Любомир Широв, създал през 1986 г. за първи път в неокръжен град ОАРИЛ. Д-р Широв е първият дипломиран анестезиолог и реаниматор в Казанлък и един от първите в страната специалисти в тази област. При откриването на паметния знак присъства и семейството на д-р Широв – съпругата му Гюлчин и дъщеря му Добрина Широва. През 2006 г. година се навършиха 20 години от създаването на отделението в Казанлък. По този повод от 1 март радио „Вис виталис“ стартира излъчването на специална временна рубрика.

2006 – Три казанлъшки предприятия посети в този ден лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов –  „Ангелсин“, „Аркомат“ и „Мебел стил“. Като „лоши и драматични“ определи той условията на труд в „Ангелсин“, фирма за производство на текстил. Сред констатираните нарушения бяха: ниски температури, високо ниво на шум, липса на работно облекло, полагане на извънреден труд, липса на оценка на риска и др. Условията на труд в останалите две фирми той определи като добри. Посещението му в Казанлък бе част от Националната кампания на КНСБ под надслов „Да върнем надеждата на хората“.

2010 – В този ден почина забележителният художник-карикатурист от Казанлък Теньо Пиндарев.

2010 – 27-минутният документален филм на 35-годишния казанлъчанин Николай Василев – „Приказки“, получи голямата награда Jameson  за късометражно кино на София филм фест. 

2013 – Волейболистките на “Казанлък Волей” спечелиха бронзовите медали, побеждавайки като домакини в зала „Багира-Арсенал“ столичния „Левски Волей” с 3:1.

2013 – Трета престижна европобеда спечели казанлъшката майсторка на спорта в шахмата Петранка Драганова на Първенството на Стария континент в Пловдив. В стартовия лист в групата на треньорката на Шахклуб ”Казанлък’21” имаше общо 11 дами със звания в древната игра. Драганова в своя дебют на еврофинали бе поставена под номер 14 с рейтинг – ЕЛО 1999.

2014 – Светослав Шопов, Емануил Танев, Панайот Янев и Дойчин Дойков – отборът на ПГТТМ в Казанлък, завоюваха четири първи и едно второ място в Регионалното състезание  „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“, което бе организирано от Министерството на образованието и РИО – Стара Загора. Участие в него взеха 32-ма състезатели, разпределени в 8 отбора.

2014 – Трето поредно първо място, този път с проза, спечели 16-годишната Мария Белчева от клуб „Светлини сред сенките“ при ОДК „Св. Ив. Рилски“ – Казанлък. Нейният разказ бе номиниран като най-добър в трета възрастова група на Националния конкурс „Водата – извор на живот“, организиран от Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата и Община Бургас. През 2013 г. тя успя да впечатли с поезията си големия поет Недялко Йорданов.

2015 – Български антифашистки съюз – БАС – Казанлък излезе с декларация, с която се противопостави на територията на Република България да присъстват военни обекти на САЩ.

2016 – Председателят на Областния съвет на БСП  Васил Самарски свика на заседание членовете  да  обсъдят  номинирането на  общински председатели  за пореден мандат. Социалистите в Гурково, Мъглиж, Опан и Чирпан  настояват пред Областния и Националния съвет досегашните лидери  да участват  отново в надпреварата за нов мандат.  Заседанието подкрепи мотивираните предложения от четирите общини, предстои  Националния съвет на БСП да вземе решение Иванка Димитрова, Марийка Митева, Румяна Динева и Стайко Генов да се включат в изборните процедури за председател на общински съвет.

2018 – Санирането на блока в кв. „Кармен“ започна. Близо две години, след като бе регистрирано сдружението на собствениците, всички необходими условия за санирането на блока в кв. „Кармен“ бяха налице. Ромите в махалата са направили всички ремонти на блока с доброволен труд. Избените помещения вече са сухи, а средствата са дадени от църквата в квартала и благотворител от САЩ.

Да си припомним: Българска банка за развитие подписа договор за саниране на разпадащия се „Кармен“ в Казанлък.

В документите, изготвени със съдействието на Общината не беше отразено състоянието на блока –  че той се разпада, канализацията се излива право в мазето, а прозорци, дограма на голям брой апартаменти и асансьори във входовете няма от години. Болшинството от ромите дори не бяха чували за саниране, макар да са подписани в протоколите.Близо 500 хил.лева е струвало конструктивното обследване на ромския блок

2020 – В 6:00 часа сутринта започна дезинфекциране на цялата улична мрежа в града, съобщи  пресцентъра на община Казанлък. Дезинфекция по населените места ще се прави по заявка за необходимост от такава. Продължава дезинфекцирането на обществените места, автоспирките, парковата мебел и др.Община Казанлък призовава всички граждани да спазват въведените мерки, за да опазят своя живот и този на околните.

2020 – В 02.55 ч., в РУ – Казанлък бе получено съобщение за възникнал пожар в пристройка към къща в с. Шейново, обитавана от 86-годишна жена. След потушаване на пожара в помещението е намерено тялото на жената.

2022 – Нова модерна медицинска апаратура, закупена от Общината вече е доставена в ДКЦ Поликлиника Казанлък. С 30 000 лв. за ехограф и 30 000 лв. за рентгенов дигитализатор DR Община Казанлък подпомогна качеството на работа в ДКЦ Поликлиника в града.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram