Днес, 16.09.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Клуб „Антиапатия“ към Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Казанлък организира за всички училища в общината борса за учебници втора употреба на половин цена. Борсите продължиха и през следващите години.

1999 – В този ден стартира предизборната кампания на кандидата за кмет на община Казанлък инж. Стоян Велчев – кандидат  на обединение „Съгласие за Казанлък“.

2001 – От началото на годината до тази дата в Старозагорска област бяха станали 298 тежки ПТП. Загиналите бяха 45 души, ранените 374.

2001 – С Балканска титла от гр. Сакария, Турция, се завърна казанлъшката каратека Светла Попова. Тя стана шампион в първенството на Балканите в дисциплината ката.

2002 – По случай Деня на озоновия слой, който е на 16-ти септември, Палатата по физика в Казанлък откри изложбата „Механика“.

2002 – Училищният звънец призова в първия учебен ден 1640 ученици в община Павел баня, обучаващи се в 10 училища. Над 1200 бяха учениците в Мъглижката селищна система. В Тулово врати отвори ново училище – ОУ „Христо Смирненски“.

2003 – Гост в студиото на „Вис виталис“ бе София Ристевска, режисьор на спектакъла на Театър „Л. Кабакчиев“ „Балканът не е мъртъв“ с участието на актьора Деян Донков.

2003 – Христо Механдов, НДСВ, по повод изявлението на Симеон Сакскобургготски, че за 800 дни в България ще настъпят сериозни промени, заяви: „В бизнеса не побеждават най-умните, а най-бързите!“.

2003 – Костадин Костадинов, на 60 г., след гостуване в студиото по повод втората му книга „Афоризми“, написа в Паметната книга на радиото: „С много уважение и пожелание за здраве, щастие и големи творчески успехи на работещите в радио „Вис виталис“! В интервю той каза: „Все на политиците се надяваме, а се чудим как да оцеляваме! Днешните политици – с големи езици, днешните критици – с половин езици! Даваш рушвета – излиза ти късмета! За подмазвачи няма трудни задачи!“.

2004 – Уникалната златна маска, открита край Крън, бе експонирана за първи път пред граждани  в Археологическия музей в София.

2005 – Васил Самарски бе избран за председател на Общинския съвет на Казанлък. Другата кандидатура за председател на местния парламент беше на Петър Пепелешков. Според правилника, изборът бе извършен чрез тайно гласуване.

2005 – В интервю Иван Събчев – писател от Казанлък, разказа за началото на творческия си път, сподели спомените си за Чудомир и личните си срещи с него. Той отговори утвърдително на въпроса: „Има ли в Казанлък чешити сега?“.

2008 – Оперната прима Веселина Кацарова посети Казанлък в този ден. Тя бе в България по повод  биографичен филм, който снимаше за нея немска телевизия. Кацарова бе определена като мецосопрано №1 в света. Тя е родена в Стара Загора, а Казанлък е един от любимите й градове, заради приятелите и уханната роза, която тя обожава. Номинираната за “Грами“ българка имаше към момента 140 роли.

2008 – Даниела Тодорова спечели бронзов медал в турнира по лека атлетика от Параолимпийските игри в Пекин. Казанлъчанката бе трета в хвърлянето на копие при жените. Тя стигна до медала, след като прати уреда на 19,38 метра, което бе неин личен резултат.

2008 – Най-добрият казанлъшки колоездач и най-успешният сред българите, състезаващи се в чужбина – Данаил Петров, с екипа на националния отбор, приключи с второ място участието си в 58-та международна колоездачна обиколка на България, на 8 секунди след победителя Ивайло Габровски.

2010 – Десетгодишната пианистка от ШИ „Емануил Манолов“ към НЧ „Искра” – Александра Симеонова, спечели 2-ра награда и лауреатско звание в 1-ва възрастова група на 15-я Международен музикален фестивал „Надежди, таланти, майстори”. Над 200 млади музиканти от 12 държави се състезаваха в конкурсната част на фестивала.

2011 – Кандидат-президентската двойка на ВМРО Красимир Каракачанов и Даниела Симидчиева се срещнаха с казанлъчани и изразиха своята подкрепа на кметската кандидатура на Воеводите в Казанлък в лицето на лидера им Чавдар Ангелов. „Сериозна битка между икономически лобита”, така Каракачанов характеризира изборите за местна власт в Казанлък през последните 10-12 години. Според него появата на нови лица в кандидат-кметската надпревара, какъвто бе случаят с техния кандидат, може да спре тази порочна практика и да ограничи емиграционните процеси в община Казанлък, а и във всички български общини, в резултат на които през последните години България са напуснали 2 млн. души. 

2011 – 14 планинари от Клуба по ориентиране при ТД “Орлово гнездо” се завърнаха от 4-дневна експедиция в Карпатите. Желанието на клуба да бъде осъществен подобен преход  датираше отпреди 15 години, информира председателят на клуба по ориентиране Христо Ангелов.  

2012 – Казанлък взе участие в 11-ото издание на Европейската седмица на мобилността, в която гражданите бяха поканени да участват в дейности за насърчаване на алтернативните видове транспорт и намаляване на използването на лични автомобили. Темата през 2012 г. бе „Движение в правилната посока“. През 2011 г. в Седмицата се включиха 2268 града от целия свят.

2013 – С Песнопойка за Казанлък и подаръци за 716-те първокласници  започна новата учебна година в община Казанлък. Специалната песнопойка – музикален албум „Цветни съзвучия“ на Надя Димитрова, бе посветена на Казанлък и съдържа, както текстове на красиви песни, така и техните партитури. 160 екземпляра от песнопойката бяха дарени на училищата в помощ на обучението по музика.
2015 – Средно по 6-7 сигнала постъпваха на седмица в казанлъшкия приют за бездомни кучета. Сигналите се отнасяха най-вече за изоставени, бездомни, ранени или болни животни. Не се забелязваше особен интерес към осиновяванията на бездомните животни. Към момента в приюта бяха настанени 37 по-едри и десетина по-малките бездомни кучета.

2015 – Два тира с пациентско оборудване пристигнаха в казанлъшката МБАЛ “Д-р Христо Стамболски”. Дарението бе от Фондация „Помощ и Подкрепа” към Малтийския орден в Швейцария. То бе получено със съдействието на българския посланик Меглена Плугчиева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram